Scania, son 5 yılın lideri

Scania, son 5 yılın lideri

Scania, ağır vasıta satışında ithal markalar arasındaki uzak ara şampiyonluğunu ilan etti. 2008 yılının ilk üç ayını değerlendiren Scania ve...

Scania, ağır vasıta satışında ithal markalar arasındaki uzak ara şampiyonluğunu ilan etti. 2008 yılının ilk üç ayını değerlendiren Scania ve Krone Genel Müdürü Tolga Senyücel, Ticari Araç İthalatçıları Derneği’nin (TAİD) verilerinden derlediği rakamları sektör basını ile paylaştı. Buna göre, 2003 yılından 2008 mart ayı sonuna kadar Scania markası, 10.287 adet ağır vasıta satışı gerçekleştirmiş. Bu rakam da, satışta en yakın ithal markanın yüzde 25 üzerinde bir adet anlamına geliyor.

Scania, Krone ve Meiller kurmayları Doğuş OtoMotion İstanbul/ VIP Lounge’da üç markanın birinci çeyreğini değerlendirdiler.

Scania ve Krone Genel Müdürü Tolga Senyücel, 5 büyük markanın istatistiklerine göre, geçen yıl treyler ve semitreyler ürünlerinin 5 bin adetler civarında kapandığını söyledi. Bunun oldukça iyi bir rakam sayılması gerektiğini belirten Senyücel, Scania’daki bu yılki hedeflerinin ise 2 bin adet olduğunu bildirdi. Meiller markaları için de ulaşmak amacında oldukları rakamın 400-600 civarında olduğunu ifade eden Tolga Senyücel, “Bu hedeflerde bir sapma yok. Arz-talep piyasası beklediğimiz yönde gelişiyor. Dolayısıyla, dün de olumlu bakıyorduk; bugün de olumlu bakıyoruz” diye konuştu.

İlk üç ayda neler oldu?

“Scania, ilk üç ayda neler yaptı sorusunun yanıtını ise şöyle verebiliriz” şeklinde konuşan Senyücel, şöyle devam etti: “590 adet Scania araç satışı gerçekleştirdik. Bu da ithal pazarda yaklaşık yüzde 40 gibi bir pazar payına tekabül ediyor. Bu da her 10 aracın 4’ünün Scania logosu taşıdığı anlamına gelir. Geçen yıla göre ağır vasıta pazarına bakıldığında ise, yüzde 20 bir daralma söz konusu. Biz bu daralma içinde dahi Scania markasıyla geçen yıla göre yüzde 25-30 bir büyüme gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz. Toplam pazar payında ise geçen yılı 8.25 ile kapatmıştık. Bu yılın ilk çeyrek sonu itibariyle toplam pazar payı 11.7 bu da yaklaşık pazarın yüzde 12’sine denk geliyor. Bu da geçen yılın 4 puan üzerine çıktığımız anlamına gelmektedir.

Krone ise, ilk 3 ayda 133 adet treyler satışı gerçekleştirmiş. Bu, geçen yılın yüzde 25 altında bir sayıdır. İlk iki ayda maalesef gerekli ürün tedariğini bulamadık. Sebebi ise, 2007 Avrupa treyler pazarının olağanüstü büyümesidir. Üreticiler, talebe yetişemediler. Biz de, bu nedenle hedefi tutturduk ama pazarın biraz altında kaldık. Nisan sonu itibariyle yüksek adetlere ulaştık. Dolayısıyla, ilk 4 aylık sonuçlarda geçen yılki sonuçlara yakın bir seviyeyi tutturacağız.

Meiller’de geçen yılın ilk 4 ayında 70 adetlik bir satışımız vardı. Bu yılın ilk üç ayında 21 adet satışımız var. Nisanda 40 adet satış gerçekleştirdik. Bu ay sonu itibariyle 60 adetlik bir sayıya ulaşacağız.”

“Son 5 yılın tescilli lideriyiz”

TİAD verilerinden yola çıkarak hazırlanan bir satış istatistiğini de basın mensuplarıyla paylaşan Scania&Krone Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Türkiye’nin kayıp yılları olarak nitelenen 2001, 2002 yılını saymazsak, 2003 yılı ve sonrasının ağır vasıta pazarı şöyle gelişmiş: 2003 yılından 2008 mart ayı sonuna kadar Scania markası 10.287 adet ağır vasıta satışı gerçekleştirmiş. Bu diğer ithal markalardan bize en yakın olan rakibin yaklaşık yüzde 25 üzerinde bir adettir. Çekici pazarına baktığımızda ise, aynı dönemde 7.100 adet çekici satışı gerçekleştirmişiz. Bu da en yakın rakibimizin kümülatif yüzde 17 üzerinde bir çekici satışına denk düşüyor. Bu bilgiler ışığında, ithal markalar arasında son 5 yılın tescilli lideri olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

“Ağır kazalı aracı 5 günde teslim ederiz”

Büyüyen araç parkıyla birlikte stok yönetiminin de, fiziki depoların da, oransal olarak arttığını bildiren Senyücel, “22 servis noktamız olmasına karşın, 27 acil yardım aracımız var. Bu da yedek parça ulaştırılma hızını çok ciddi etkiliyor. Bugün ağır kazalı bir ticari aracı, servisimize girdiğinde 5 iş günü içerisinde teslim edecek durumdayız” diyerek servis kalitelerine özellikle vurgu yaptı.  

Muti: Yedek parça satışında da lideriz

Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Özkan Muti ise, Scania’nın uluslararası çapta yaptığı bir araştırmaya göre, 10 yaşında bir aracın yıllık yedek parça tüketiminin 4 bin Euro civarında gerçekleştiğini söyledi. Geçen yıl ve ondan önce satılan yedek parçada yüzde 60-65 civarında bir pazar paylarının oluştuğunu belirten Muti, “2003 yılındaki yedek parça satışımız 4.2 milyon Euro idi. Yaklaşık yüzde 388’lik bir artış var. Scania’nın bölgesel yedek parça satışı yapan pazarlarında en fazla artış kaydedenler arasındayız” diye konuştu.

Selçuk ONUR - BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.