Scania, inşaatta hızlı büyüyecek

Scania, inşaatta hızlı büyüyecek

Türkiye ve dünyada yaşanan doğal felaketler, rejim değişiklikleri ve sonrasında yeniden yapılanma ihtiyacı, 16 ton üzeri ithal araç pazar lideri Scania’ya...

Türkiye ve dünyada yaşanan doğal felaketler, rejim değişiklikleri ve sonrasında yeniden yapılanma ihtiyacı, 16 ton üzeri ithal araç pazar lideri Scania’ya da tüm ülkelerde inşaat sektörü politikasını gözden geçirme kararı aldırdı. Distribütörlüğünü Doğuş Otomotiv’in üstlendiği Scania Türkiye de, bu hedef doğrultusunda 2012 pazarının yüzde 10’una göz dikti.

Scania, inşaat sektöründeki araç yelpazesini İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlediği bir etkinlikle tanıttı. Test sürüşü sonrası konuştuğumuz Doğuş Otomotiv Scania, Krone, Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel, Scania inşaat kamyonlarında standart olarak kullanılan retarder fren sistemi ve sürücü destek sisteminin kendilerini rakiplerinden bir adım öne çıkardığını belirterek, “Bir de Scania kalitesini ekledik mi, kısa sürede hak ettiğimiz yere geliriz” diye konuştu.

Müşterilere artık daha ulaşılabilir fiyatlardan kamyon satılmasıyla birlikte inşaat segmentinin çok hızlı bir büyüme kaydettiğini ifade eden Senyücel, “Sadece hızlı büyümekle yetinilmedi, artık doğru araçlar da alınmaya başlandı. İnşaat kamyonları önümüzdeki 5 yılda şu anki satış hacminin iki katına ulaşacak. Bu yıl yaklaşık 7.500 civarında inşaat aracının satılmasını bekliyoruz. Ekonomide bir aksaklık olmazsa, 2015'lere doğru 12-13 binlere çıkması büyük olasılık” açıklamasını yaptı.

Trend Avrupa’daki gibi çekiciye dönecek

Şu an 16 ton üzeri araçlardaki inşaat araçlarının payını yüzde 25 olarak nitelendiren Tolga Senyücel, şöyle devam etti: “Pazarın yüzde 60-62’si çekici, geri kalan 38-40 ise kamyon. Bu yüzde 40'lık kısmın da yarısı inşaat kamyonu. Avrupa'da yol kamyonu çok göremezsiniz. Ya inşaat kamyonudur, ya da vidanjör, çöp kamyonu, itfaiye vb gibi özel amaçlı araçlardır. Yükler, hep çekiciyle taşınır, Türkiye'nin de geleceği nokta budur. Çok muhtemel, geleceğin toplam satışını yüzde 60-65 çekici oluşturacak. Zaten, mevzuattan dolayı şehir içine belli bir saatten dolayı 16 ton ve üzeri araç giremiyor. Yani, verimli olmadığı için müşteriler, 16 tonun altındaki araçları kullanıyor.”

İnşaat kamyonunda kampanya yıl sonuna uzadı

Bu yıl çok daha fazla inşaat aracı satabileceklerini vurgulayan Senyücel, “Ancak, tedarik problemleri yaşadık. Çekiciye çok fazla talep olunca, biz de daha çok çekici getirdik ve daha çok çekici sattık. O yüzden inşaat kamyonu satışlarımız bir seviyeye kadar geldi ve takıldı. Ama bu yıl inşaatta büyüyeceğiz, 2011’in yüzde 50 üzerine çıkmayı planlıyoruz. İnşaat kamyonları için çok cazip bir kampanya başlatmıştık, ekim sonunda bitirmeyi planlıyorduk. Ama, gelen talepler fazla olduğu için yıl sonuna kadar uzatmaya karar verdik. Scania merkezi ile görüşüyoruz. 2012 yılında da avantajlı açılımlar gelecek” ifadelerini kullandı.

Zaten tanınıyoruz, sıra denenmekte

Doğuş Otomotiv Scania,Türkiye satışlarının ancak yüzde 4-5’ini inşaat araçlarının oluşturduğunu ifade eden Senyücel, “Ama, bu rakamı yüzde 10’a çıkarma çalışmaları yapıyoruz. Yani, 3 bin araç sattığımız bir yılda en az 250 inşaat aracı satmalıyız. Bizim inşaat aracı müşterileriyle bir sıkıntımız yok. Hemen hemen inşaat aracı alan firmalar, Scania markasını çok iyi tanıyor. Çünkü, biz o firmalara çekici satıyoruz. Tanınmışlık konusunda sorun yok, ama denenmişlik aşamasının çalışmalarını yapıyoruz. Çünkü, Scania çekicileri tam inşaatçıların aradığı nitelikleri taşıyor. Bundan sonra off road inşaat araçlarını daha iyi anlatmayı planlıyoruz.

Meiller’i Türkiye’de 4 yıldır temsil ediyoruz. 4 yıl öncesine kadar çekici ağırlıklı bir marka olduğumuz için inşaat müşterilerine çok da hakim değildik. Ama Meiller markasını temsil etmeye başladığımız andan itibaren, tüm inşaat müşterileriyle temasta bulunduk. Şu an hangi firma ne kadar araç parkına sahip, hangi şasiyi kullanıyor? Biliyoruz. Şu ana kadar binin üzerinde damper sattık. O nedenle portföye zaten hakimiz ama kamyon kısmına da yansıtmayı hedefliyoruz. Üreticinin satış politikasına aykırı bir şey yapamıyorsunuz. Scania’nın çekicideki gücünün inşaat araçlarında olduğunu söyleyemeyiz. Ama son yıllarda inşaat araçlarına olan talep arttı. Scanianın da, 2015 yılındaki 150 bin araç satma hedefine ulaşması için daha fazla inşaat aracı satması lazım. Dolayısıyla, tüm ülkelerde Scania markasının inşaat aracı seferberliği var. Bu tanıtım da onun bacaklarından biri” sözleriyle inşaata verecekleri önemi özetledi.

İnşaatta pazardan hızlı büyüyeceğiz

Yerli üreticilerin hammaddeye yakınlık, işgücü ve lojistik avantajları nedeniyle fiyat avantajları da olduğunu teslim eden Tolga Senyücel, fiyat mı, kalite mi önemli? sorusunun yanıtını da şu sözlerle verdi: “İnşaat sektöründe git gide kalite algısı yükseliyor. Bizim ürünümüz de iyi bir ürün. Her ne kadar inşaat kamyonları iş makinesi gibi algılansa da, çok yakın gelecekte kalite algısı zirve yapacak. Bu da bizim önümüzü açacaktır. Bizim, pazarın büyümesinden daha fazla büyüyeceğimizi iddia ediyorum. Şu an genelde kontrat bazlı araç alımı yapılıyor. İnşaat aracı da, çekici gibi nihayetinde bir yatırım aracıdır. Dolayısıyla, uzun vadeli bakmak gerekir. Bu da bizim gibi kaliteli araç üretenler için bir avantaj. Kamuda devlet politikası olarak uygulanan yerli üretim araçları tercih etmeyi de, bir vatandaş olarak doğru buluyorum. Ama yerli üretimin cevap veremediği bazı apflikasyonlar var ki, orada da biz devreye giriyoruz.”

Retarder fren ve sürücü destek sistemi yalnız Scania’da standart

Retarder fren sistemini Türkiye’de standart olarak koyan ilk marka olduklarını söyleyen Doğuş Otomotiv Scania, Krone ve Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Çünkü, retarder fren sistemi hem araç ekonomisine, hem sürüş güvenliğine, hem de çevre güvenliğine önemli katkı yapıyor. Bizim aracımızdaki frenleme sistemi her şeyden önemlidir. Retarderi doğru kullanan öyle şoförlerimiz var ki, 300-400 bin kilometreye kadar balata değiştirmiyor. Çünkü, retarder olmayan bir araçta ne kadar iyi şoför olursanız olun 300-400 bin kilometrede 3-4 kez fren balatası değiştirirsiniz. Bu sadece ekonomik boyutu. Güvenlik olarak da, aracın servis frenleri devreye girmediği için yorulmuyor, sektör jargonuyla frenlerde şişme yapmadığı için frenleme gücünü kaybetmiyorsunuz. Bizim düzenli olarak araçlara eklediğimiz unsur ve opsiyonlar var. İki binli yılların başında retarderi standart olarak sunan tek markayız. Bizden sonra da, retarderi standart olarak sunan başka bir marka yok. Bu olay, üniversitede ‘vaka’ olarak da anlatıldı. Örneğin iki yıl önce Sürücü Destek Sistemi’ni çıkardık. Bu sistem, aracı kullanırken sürücüye puantaj yapıyor. Aracın kendisi size birebir not vererek hocanız oluyor. Bunu da araçlarımıza standart olarak koyduk, diğer markalarda bu da yok. Sürücüye büyük avantaj sağlıyor, ama daha da fazla firma sahibine büyük getirisi var. Aracı iyi kullanan sürücü, firmaya kazandırır. Araç yorulmaz, ömrü uzar, bakım masrafları düşer” açıklamasını yaptı.

 

Scania yüzünü yeniledi

Yeni inşaat kamyonları ürün gamı P ve G serilerinden oluşuyor. Yenilikler başlangıçta Scania G serisi ile tanıtılacak, P serisi modelleri bir sonraki aşamayı oluşturacak. Yeni inşaat kamyonları Scania’nın yaptığı tüm ürün geliştirmelerinden ve yeniliklerden faydalanmakta. Şasi raylarındaki yenilikler, arazi modu ile yeni Opticruise, düşük hızlarda dahi üstün frenleme performansı sergileyen yeni Scania Retarder bu yeniliklerden sadece bazıları.

Selçuk ONUR - BARCELONA /BUSTRUCK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.