Salih Orakçı'ya "yeniden yargılansın" kararı

Salih Orakçı'ya "yeniden yargılansın" kararı

3 Kıyı Emniyeti personelinin ve bir balıkçının ölümüne ilişkin bakanlık tarafından izni verilmediği için hakkında soruşturma açılmayan dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı için Anayasa Mahkemesi, yeniden yargılanmasına karar verdi.

Şile açıklarında 4 Aralık 2012 tarihinde batan yabancı uyruklu yük gemisinin mürettabatını kurtarmaya giderken alabora olan “Kıyı Emniyeti-7” isimli botun kaptanı Cemil Özben, yağcı Turgay Sarıboğa, makinist Mehmet Genç ile balıkçı Mümin Akgün boğularak yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra personelin kötü hava koşullarına rağmen zorla ve tehdit edilerek göreve gönderildiği iddia edilmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU GÖREVE GÖNDERENLERİN YÜZDE 50 KUSURLU OLDUĞUNU RAPOR ETTİ

Savcılık, olayda hayatını kaybeden personele ilişkin ‘taksirle ölüme sebebiyet verilip verilmediği ve taksir var ise kusurluların kimler olduğunun tespit edilmesi' için olaya bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, “Hava ve deniz durumu ile dalga yüksekliği gözününe alındığında römorkör ve helikopterler yerine göreve uygun olmayan tahlisiye botlarını görevlendiren kişi veya kişilerin olayda yüzde 50 görev kusurunun bulunduğu” belirtildi.

BAKANLIK SORUŞTURMA İZNİ VERMEYİNCE GENEL MÜDÜR SORUŞTURULAMADI

Bu durum üzerine Şile Cumhuriyet Savcılığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı ve 10 yetkili hakkında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Bakanlık, mürettabatın emniyetinin sağlanması yönünde karar alma ve uygulama noktasında kaptanın yetki ve sorumluluğa sahip olduğunu belirterek Genel Müdür Salih Orakçı'nın soruşturulmasına izin verilmemesine karar verdi. Diğer 10 yetkilinin ise re'sen soruşturulabileceği belirtildi. Diğer 10 kişi hakkında dava açıldı. Orakçı hakkında ise soruşturma imkanının bulunmaması gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BİREYSEL BAŞVURU YAPILDI

Bu durum üzerine hayatını kaybeden personelin yakınları Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Genel Müdür Salih Orakçı'nın da olayda sorumluluğunun bulunduğunu ileri sürerek, hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın iptalini talep etti.

ANAYASA MAHKEMESİ: CİDDİ EMARELER VAR YENİDEN YARGILAMA YAPILSIN

Bireysel başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, atılı suçu işleyebileceğine dair teknik bulgularla desteklenen ciddi emareler varken  hakkında soruşturma izni verilmeyerek etkili bir ceza soruşturmasının yürütülemediğini vurgulayarak, yaşama hakkının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi ihlalin giderilmesi için, Orakçı'nın yeniden yargılanmasına karar verdi. Karar oy çokluğuyla alındı.

Ümit TÜRK – SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.