Safi Holding, Derince Limanı'nı 3 kat büyütecek

Safi Holding, Derince Limanı'nı 3 kat büyütecek

Safiport Derince'de 350 milyon milyon dolarlık yatırımın startını veren Safi Holding, bir yandan da yurtiçinde ve yurtdışında limancılıkta yeni yatırım fırsatlarını araştırıyor.

İhalesini Safi Holding'in kazandığı Derince Limanı, 350 milyon dolarlık ek yatırımla 3 kat büyütülecek. 4 yılda bitirilmesi planlanan limana ihale bedeli ile birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak

TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve 543 milyon dolar özelleştirme bedeli karşılığında Safi Holding'e geçen Derince Limanı, Türkiye'nin sayılı limanları arasına girmeye hazırlanıyor. Safi Holding'e bağlı Safi Port, 450 bin metrekare olan kullanılabilir liman alanını deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 3 kat büyüterek 1 milyon 200 bin metrekareye çıkarmak için çalışma başlattı. Proje için 350 milyon dolarlık ilave yatırım yapılacak. 

2016'DA BAŞLAYACAK 

Projenin dizayn ihalesini düzenlediklerini aktaran Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, "Uluslararası 14 firmanın katıldığı ihaleyi bir İngiliz firması kazandı. Şimdi master planı çalışmalarını yapıyor. Ayrıca dolgu ve rıhtım yatırımı için ÇED'e başvuruda bulunduk" dedi. Projeyi 4 yılda tamamlamayı hedeflediklerini belirten Safi, "Mart 2016'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla inşaat çalışmasını başlatacağız. İlk fazı 2017'de, ikincisin 2019'da bitireceğiz. Derince Limanı'na ihale bedeli ve ilave yatırımla birlikte toplam 1 milyar dolara yakın yatırım yapmış olacağız" diye konuştu. 

AKDENİZ ÇANAĞINDA BİRKAÇ LİMANA ORTAK OLABİLİRİZ

2016'da 3'üncü Köprü ile liman arasında bağlantı yolu yapımına başlanacağını anlatan Safi, bu yolun ticaret hacmini genişleteceğini vurguladı. Safi, "Ayrıca burada uzun vadede vagon rampasını kullanarak 'home to home' dediğimiz nakliyatla gelen yükleri işadamlarına direkt götürmeyi hedefliyoruz. Türkiye'den ziyade yurtdışı limanlarına odaklandık. Akdeniz çanağında birkaç limana ortak olabiliriz. Görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Hakan Safi, 2016 yılında özelleştirilecek limanlar arasında bulunan Alsancak limanının ihalesine de gireceklerini açıkladı.

ÇALIŞAN SAYISI 10 KATA ÇIKACAK

Limana büyük gemilerin rahatlıkla yanaşabileceğini belirten Hakan Safi, yapılacak katlı otoparkta araç sayısının 1 milyon 500 bine çıkacağını söyledi. Limanda şu anda 300 olan çalışan sayısı da proje tamamlandığında 3 bin kişiye çıkacak. Bu haliyle Derince Türkiye'nin en büyük uluslararası limanı olurken Avrupa'nın da ilk 3 limanı arasına girecek.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.