Sabah söyledi PO ortaya çıktı

Sabah söyledi PO ortaya çıktı

Sabah suçu söyledi PO ortaya çıktı  Sabah, "Bir kamu şirketini satın alan firmanın, kredilerin kur farkını yasalara aykırı olarak zarar yazdı,...

Sabah suçu söyledi PO ortaya çıktı  Sabah, "Bir kamu şirketini satın alan firmanın, kredilerin kur farkını yasalara aykırı olarak zarar yazdı, 1,2 milyar vergi kaçırdı" diye yazdı. Petrol Ofisi ortaya çıkıp "O biziz" dedi.

 POAŞ Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, böyle bir raporun olduğunu doğruladı, henüz kendilerine tebliğ edilmediği için içeriğini bilmediğini söyledi.

 Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 1.2 milyar YTL'Lik vergi kaçağı tespit ettiği şirketin Petrol Ofisi olduğu ortaya çıktı.

 Apar topar bir basın toplantısı düzenleyerek, "SABAH'ın haberine konu olan şirket biziz, bizi tarif ediyorlar" diyerek gazetecilerin karşısına çıkan Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, CEO'su Jan Nahum ve Finansman Direktörü Hüseyin Keçeci, söz konusu haberin yazılmasının vergi mahremiyetine girdiğini savundular. Ancak böyle bir raporun olduğunu, içeriğini ise kendilerine henüz tebliğ edilmediği için bilmediklerini açıkladılar.

 Oldukça gergin olduğu gözlenen POAŞ yöneticileri söz konusu incelemenin 2001 için 1.2 milyon YTL'lik vergi iadesi sonrasında başlatıldığını açıkladılar.

 

PO: İşlemler Maliye’den görüş alınıp yapıldı, vergi kaçağı yok

 

Petrol Ofisi (PO), hakkında çıkarılan ’1.2 milyar YTL’lik tarihi vergi kaçağı’ iddiasına yanıt verdi. PO yöneticileri, tüm işlemlerin Maliye Bakanlığı’ndan görüş alınarak yapıldığını, Maliye muktezasına ve yasalara rağmen ’Vergi kaçağı var’ demenin kanunları hiçe saymak ve çarpıtmak olduğunu belirttiler

 

Petrol Ofisi (PO) yönetimi, dün Sabah Gazetesi’nde yayımlanan ’Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağı, 1.2 milyar YTL’ başlıklı haberle ilgili bir açıklama yaptı ve hukuka aykırı herhangi bir durum olmadığını, tüm birleşme ve vergisel işlemlerin Maliye Bakanlığı’ndan alınan görüşler doğrultusunda gerçekleştirildiğini vurguladı.

 

HERŞEY YASAL

Haberdeki iddiaları yanıtlamak üzere dün Petrol Ofisi CEO’su Jan Nahum, Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İmre Barmanbek ve Petrol Ofisi Finans Direktörü Hüseyin Keçeci bir basın toplantısı düzenledi. Şirket adına açıklamaları yapan İmre Barmanbek, haberde isim verilmemekle birlikte kastedilen şirketin PO olduğunu belirterek, bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi.

 

KUR FARKI YAZILIR

Barmanbek, “Kendimizden çok emin bir şekilde şu noktaların altını çiziyoruz: Petrol Ofisi-İş Doğan birleşmesi, Türk Ticaret ve vergi kanunlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu birleşme Maliye Bakanlığı ve yargı kararlarına uygun bir şekilde yapılmıştır. Son yıllarda çok sayıda başka şirket de buna benzer birleşmeler gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ile ilgili herhangi bir vergi kayıp ve kaçağı söz konusu değildir. Petrol Ofisi şeffaftır, veremeyeceği hiçbir hesap yoktur” dedi. Barmanbek habere konu olan olayı şöyle anlattı: “Gazetedeki haberde hisse alımında kullanılan kredilere ait faiz ve kur farklarının gider yazılamayacağı belirtiliyor. Maliye, kullanılan kredilere ait kur farklarının gider yazılıp yazılamayacağı konusunda bize mukteza (görüş) vermiştir, bizden başka şirketlere de vermiştir. Bakanlık, incelemelerde yanlış anlamalara meydan vermemek için vergi kanunlarında yaptığı son değişikliklerde, bu konuyu görüşü olmaktan çıkarıp yasalaştırmıştır. Dolayısıyla kur farklarının gider yazılamayacağı iddiası Maliye’nin görüşüne de ve kanunlara da aykırıdır. Kur farkı ve faiz giderlerinin gider yazılacağına dair açık bir Maliye muktezası vardır. Yargı organları da bu yolda karar vermiştir. Bu uygulama yasaya dönüşmüştür.

 

VERGİ KAYBI YOK

Gazetedeki ’Gider yazılamaz’ iddiasının geçerliliği yok. Dolayısıyla bu nedenle oluşmuş vergi kaybı da söz konusu değil. Biz Maliye’ye sorduk, ’Kur farklarını ve kredilere ilişkin faizleri aktifleştirelim mi gider mi yazalım? ’İlerde her hangi bir sorun çıkmasın’ diye müracaatta bulunduk. Bize ‘Gider yazın’ görüşü geldi. Mukteza, ’...Buna göre iştirak hisselerinin elde etme maliyetine eklenmeyip dönem giderlerine intikal ettirilmesi gerekmektedir’ diyor. Diğer mukteza, ’Kur farkları ticari kazancın elde edilmesindeki genel giderlerdendir ve kurum kazancının tespitinde gider yazılır’ diyor. Bunlar 1998 ve 1995 tarihli... Kanun değişmezse yeni bir mukteza almaya gerek yoktur. İnceleme elemanının muktezayı dikkate almaması söz konusu olamaz. Böyle olursa bütün şireketlerin elini kolunu bağlayan bir davranış biçimi olur ki, bu son derece tehlikeli olur.”

 

Barmanbek: Kimse merak etmesin, zaman aşımı yok

* Kendilerine dahi ulaşmayan bir raporun kim tarafından sızdırıldığını bilmediklerini, sızdıran hakkında da yayınlayan hakkında da hukuki süreç başlatacaklarını kaydeden Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, haberde iddia edildiği gibi bir zaman aşımı süresinin de bulunmadığına dikkat çekti.

 

İmre Barmanbek, “Vergi inceleme elemanlarının raporlarının kesin sonuçları yoktur. Bu konunun ilk ele alınacağı yer uzlaşma kurullarıdır. Eğer uzlaşma kurulunda sonuç olmazsa konu vergi mahkemelerine gider. Eğer iddia edildiği gibi böyle bir rapor varsa, incelemenin sonunda iddia edildiği gibi ceza çıkarsa ve vergi mahkemeleri ve Danıştay’da tasdik edilirse, 2001 yılı nedeni ile zaman aşımına uğramaz. Kimsenin zaman aşımı korkusu olmasın. Ancak şu bir gerçek ki söz konusu haberle vergi mahremiyetimiz ihlal edilmiştir” diye konuştu.

 

Bizimki gibi onlarca şirket birleşmesi var

İncelemenİn Maliye tarafından başlatılmadığına, kendilerinin 2001 yılına ilişkin bir vergi iadesi talebi olduğuna işaret eden İmre Barmanbek, “Haziran 2002’de biz başvurduk. Yani iddia edildiği gibi bir kaçak tespit edildi de inceleme başlatıldı diye bir olay yok. Ancak inceleme elemanı, başka konuları da incelemiş. Bir inceleme var, çünkü bunu biz talep ettik” diye konuştu.

 

Barmanbek kesinleşmemiş bir raporun gerçeğe aykırı olarak yansıtılmasının çok vahim bir olay olduğuna da dikkat çekti. Barmanbek kendileri gibi hareket eden pek çok şirket olduğunun da altını çizerek, “Bu gelişme, birleşen diğer şirketleri de etkiler. Onlarca şirket, banka birleşmesi var, gıda birleşmeleri var, bizim sektörde var... Türk Petrol birleşmesi var” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.