‘Saatsiz bomba’ satıldı

‘Saatsiz bomba’ satıldı

İzmit Körfezi'nde 7 yıldır tehlike saçmaya devam eden Likit Petrol Gazı (LPG) yüklü geminin satışı gerçekleşti. Bir aksilik yaşanmadığı takdirde...

İzmit Körfezi'nde 7 yıldır tehlike saçmaya devam eden Likit Petrol Gazı (LPG) yüklü geminin satışı gerçekleşti.

Bir aksilik yaşanmadığı takdirde gemi bu hafta sonuna kadar Körfez'den uzaklaştırılacak. Zaman, Körfez'deki tehlikeyi 23 Mart 2013'te “Saatsiz bomba, 6 yıldır Körfez'de” başlığıyla gündeme getirmişti. Haber üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu bizim ayıbımız, herkesten özür diliyorum.” demişti. İzmit Körfezi'nin ortasında pimi çekilmiş bomba gibi bekleyen Panama bandıralı 'Chernomores' adlı geminin hikâyesi, Temmuz 2007'ye dayanıyor. Bu tarihte, Rusya'dan aldığı bin 800 ton LPG'yi İzmit Körfezi'ne getiren gemiye, kaçakçılığa teşebbüs suçlamasıyla el konuldu ve kamu davası açıldı. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gemi ve yükünün sahibine iadesine karar verdi. Ancak, Gümrük Müdürlüğü, bu duruma itiraz etti. Karar, 3 yıldır Yargıtay'ın önünde sonuçlandırılmayı bekliyordu. Davanın sonuçlanmaması sebebiyle 7 yıldır İzmit Körfezi'nde bekleyen gemi çürümeye başladı. Gemideki gaz sızıntısı korkunç boyutlara ulaştı. Yapılan kontrollerde, gemi için 'adeta bir bomba' ifadesi kullanıldı.

Yargıtay 7. Dairesi de dosyayı inceleyerek gemide kaçakçılığa hükmetti. Gümrük yetkilileri, devlet malı sayılan LPG'nin ihale yoluyla satılması için Kocaeli İl Özel İdaresi'ne yazı yazdı. Gemi için alıcı bulunamayınca satış işlemi sürüncemede kaldı. Ancak sonunda geminin satışı ihale yoluyla gerçekleşti. ARGAZ LPG Dolum Tevzii İnş. San. Tic. AŞ'nin verdiği teklifin uygun görüldüğü öğrenildi. İhaleyi alan şirket, geminin hareketinden tasfiye sonuna kadar her türlü güvenlik tedbirlerini almaktan sorumlu olacak; genel giderler ve her türlü vergileri ödeyecek. Şirket, gemiyi demirli olduğu yerden alarak, Marmara Ereğlisi'nde kendisine ait liman tesislerine nakledecek.

ZAMAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.