Rusya'yla vizeler kalkıyor mu?

Rusya'yla vizeler kalkıyor mu?

Rusya ziyareti kapsamında Putin’le görüşen Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerle buluştu. Rusya ziyaretini “yeni dönemin işareti” olarak değerlendiren Yıldırım, Şanghay Beşlisi’nin AB’ye alternatif olmadığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya ziyaretinin ikinci günü çok yoğun geçti. İki ülke arasında, birçok ihtilaflı konunun masaya yatırıldığı görüşme trafiğinin ardından, gazetemiz yazarı Mahmut Övür'ün de aralarında bulunduğu gazetecilerle buluşan Yıldırım temaslarını değerlendirdi. İşte o değerlendirmelerde öne çıkanlar:

'MAKAS DEĞİŞTİRMİYORUZ'
Türkiye makas değiştirmiyor bir kere bunu bilin. Türkiye olduğu yerde duruyor. Bizim bu bölgedeki yaşanan olaylar karşısında bir sorumluluğumuz var. Suriye'deki Irak'taki sorumluluğumuz bu. AB ile ilişkilerimizin 50 yıldan fazla bir geçmişi var. Her döneminde de iyi zamanları var, krizli zamanları var, şimdi de biraz gergin. Ümit ederim ki bu da kısa zamanda düzelir.

TİCARET-EKONOMİ VE VİZELER
- Enerji alanında işbirliği çok hızlı ilerliyor, aynı hızı tarımda, turizmde, ekonomide görecek miyiz?
15 Temmuz'dan sonra Rusya çok net bir duruş sergiledi. Ağustosta görüşme gerçekleşti ve Putin ziyaret etti. Normalleşme süreci hızla devam etti. Ancak uygulamada bunu doğrulayacak aynı hızda sonuç alamadık. Bunu bugün burada ifade ettik. Tarım ürünlerinde, tekstil ürünlerinde, taşımacılık fiilen yapılmıyor mesela. Üçüncü ülkeler taşımacılığı yapıyor. Bunlara dikkat çektik. Siz bir karar alıyorsunuz ancak bürokrasi ve uygulayıcılar tam anlamıyla bunu devreye sokmuyor, aynı hızda hareket etmiyor. Bu Türkiye için de Rusya için de geçerli. Bunun yakından takip edilmesi konusunda mutabakata vardık.

Vize kalkıyor mu?
Vizelerle ilgili bunun kalması lazım geldiğini açık bir şekilde söyledik. (...) Daha ötesi uçak krizi öncesinden daha ileri götürelim diyor. E tamam götürelim. Ama onun tedbirlerini almak lazım. Kısıtlamaları, malların insanların gidiş gelirlerindeki devam eden zorlukların kaldırılması lazım. Turizmle ilgili biraz daha hızlı gelişecek gibi gözüküyor. Bazı gelişmeler olacağını düşünüyorum. İzlememiz lazım bir süre. (İşadamlarına vize muafiyeti) Onların biraz kademe kademe gidelim tarzında bir yaklaşımları var.

YEREL PARADA MUTABIK KALDIK
Yerli parayla ticaret meselesi ele alındı mı?


Yerli parayla ticaret yapılmasıyla da ilgililer. Kısa vadeli ticaretin yerel parayla yapılması konusunda bir fikir birliği var.
-Şanghay 5'lisi gündeme geldi mi?
Biliyorsunuz biz diyalog ortağıyız, yeni çıkmış bir mesele değil. Önümüzdeki yıl başbakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacak. Oraya bizi de davet edecekler. Tarih olarak sormadım ama önümüzdeki yıl böyle bir toplantı olacak.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.