Rusya'nın ‘Truva Atı’ Ukrayna yolunda

Rusya'nın ‘Truva Atı’ Ukrayna yolunda

Rusya'nın, Ukrayna ordusunun terörle mücadele operasyonu yaptığı bölgeye gönderdiği insani yardım konvoyu yola çıktı. Ancak Batı ülkeleri, bunun yardım...

Rusya'nın ‘Truva Atı’ Ukrayna yolundaRusya'nın, Ukrayna ordusunun terörle mücadele operasyonu yaptığı bölgeye gönderdiği insani yardım konvoyu yola çıktı. Ancak Batı ülkeleri, bunun yardım malzemesi kisvesi altında bir 'Truva atı' olmasından korkuyor.

Rus resmi haber ajanslarının bildirdiğine göre, Moskova bölgesinden yola çıkan insani yardım konvoyu 280 tırdan oluşuyor. Yardım konvoyunda, 400 ton tahıl, 100 ton şeker, 62 ton çocuk maması, 54 ton tıbbi malzeme ve ilaç, 12 bin uyku tulumu ve farklı kapasitelerde 69 elektrik üretme ünitesi yer alıyor.

Konvoyun, Ukrayna makamlarıyla belirlenen rotayı takip ederek, Rusya'nın güney sınırı üzerinden ülkeye giriş yapması bekleniyor. Konvoyun takip edeceği istikamet tam olarak bildirilmezken, Rus basınında yer alan haberlerde tırların Luhansk şehrine gideceği ifade ediliyor.

UKRAYNA: GİRİŞ İZNİ VERMEYECEĞİZ

Ancak Ukrayna hükümeti bir açıklama yaparak, Rus konvoyunun ülkeye girmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Ukrayna Başkanlık makamı yetkilisi Valeriy Chaly, yardımların ancak sınırda Kızıl Haç vasıtasıyla başka araçlara yüklenmesi halinde ülkeye sokulabileceğini belirtti. Chaly, "Rus yetkililerin veya askerlerin konvoya eşlik etmesine izin vermeyeceğiz. Her şey Ukrayna'nın kontrolü altında olacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'nın Kızıl Haç Uluslararası Komisyonu temsilcileriyle işbirliği yaparak Ukrayna'nın doğu bölgesine insani yardım konvoyu göndereceği bilgisini paylaşmıştı.

Batılı devletler Rusya'nın bu yardım konvoyunu bölgeye askeri açıdan sızmak için kullanmasından şüpheleniyor. Batı'nın "Rusya'nın Truva atını Ukrayna'ya gönderdiği" şeklindeki korkularını paylaşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Bu, Rusların Donetsk ve Lugansk yakınlarına sızmak için yaptığı bir komplo olabilir, bu yüzden çok dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.