Rusya’dan Avrupa’ya şimdi de otomobil resti

Rusya’dan Avrupa’ya şimdi de otomobil resti

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına Rusya gıda ürünlerine ithalat yasağı getirerek karşılık verdi. Vedomosti gazetesinin haberine...

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına Rusya gıda ürünlerine ithalat yasağı getirerek karşılık verdi.

Vedomosti gazetesinin haberine göre ek yaptırımların uygulanması durumunda Moskova, otomobil ithalatına yasak getirmeyi planlıyor. Gazetenin hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, binek otomobilin yüzde 27’si, kamyon ve ağır araçların yüzde 46’sı ve otobüsün de yüzde 13’ü dışarıdan ithal ediliyor.

Otomobil ambargosuna Rusya’da üretim yapan markalar dahil edilmeyecek. Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota ve Hyundai’in Rusya’da fabrikaları bulunuyor. Yeni ambargo ile ilgili hazırlık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ofisine gönderildi. Ancak yeni yaptırımların gündeme gelmesi durumunda Rusya da otomobil ithalatına yasak getirilmesi ile ilgili kartını kullanacak.

Yaptırım savaşları nedeni ile Rusya’da otomobil satışlarında yüzde 17,3’lük bir gerileme bekleniyor. 2014 için 2 milyon 735 bin olarak belirlenen satış rakamı 2 milyon 450 bin olarak revize edildi. Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’ten bir yıllığına gıda alımını durdurdu. Rusya’ya önemli miktarda ihracat yapan Doğu Avrupa ülkeleri gıda ihracatına yasak getirilmesinin ekonomilerini olumsuz etkilediği yönünde tepkide bulunuyor.

Rusya, AB ülkelerinden yılda 2,2 milyon ton yaş meyve sebze ithalatı yaparken yaşadığı gerginlik sebebiyle rotayı Türkiye’ye çevirdi. Sektör temsilcileri bu yıl yaşanan kuraklık ve ilkbahar aylarında meydana gelen don olaylarından dolayı Rusya’nın talebini karşılamanın zor olduğunu belirtiyor. Temsilciler bu nedenle Rusya’nın Türkiye’den ithalatı artırmasının iç piyasanın dengesini bozacağını ve fiyat artışına yol açacağını belirtiyor. Rusya geçen yıl AB ülkelerinden 15 milyar dolarlık gıda alımı gerçekleştirmişti. Rusya’nın 40 milyar doları bulan gıda ithalatında Türkiye’nin payı 1,8 milyar dolar. Türkiye, Rusya’dan gelen ek gıda alım talebi ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. 15 Eylül’de Moskova’da yapılacak toplantıda yeni bir yol haritası belirlenecek.

FARUK AKKAN - ZAMAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.