Rusya, Çin-Avrupa yolunu 11 gün kısalttı

Rusya, Çin-Avrupa yolunu 11 gün kısalttı

Rusya, Süveyş Kanalı üzerinden 34 gün olan yük gemilerinin yolculuğunu 23 güne indirecek "Kuzey Deniz Yolu"nu açtı.

Özellikle Çin mallarının Avrupa'ya sevkiyatında "devrim" yaratacak, lojistik dünyasını sarsacak adım atıldı: Rusya, Süveyş Kanalı üzerinden 34 gün olan yük gemilerinin yolculuğunu 23 güne indirecek "Kuzey Deniz Yolu"nu açtı. Küresel ısınmanın etkisiyle Rusya toprakları ile Kuzey Kutbu arasındaki koridorun açılması, dünyada dengeleri tamamen değiştirmeye aday. Şu an yılda dört ay olan "Rusya güzergahı"nı kullanma süresinin, hem küresel ısınma, hem de "nükeler buz kırıcılarla" beklentisi yüksek.

Bu yolda ilk büyük "test" sevkiyatı 23 Ağustos'ta Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok limanından başladı. Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden Danimarkalı "Maresk"in gemisi "Venta", Almanya'nın Bremherhaven limanına doğru hedefiyle yola çıktı.

Batılı uzmanlar,"Küresel ısınma sayesinde Rusya Kuzey Deniz Yolu'ndan kendi "Süveyş Kanalı"nı açarak ekonomik çıkar elde edebilecek duruma geliyor" değerlendirmesini yapıyor.

Bu öngörü son olarak, ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post'ta yayımlanan bir makalede dile getirildi.

kuzey-deniz-yolu2-001.jpgGazetede çıkan bir değerlendirme, Rusya ile Çin'in yanı sıra çok sayıda ticari kuruluşun buzların erime döneminde Kuzey Deniz Yolu'nun Süveyş Kanalı'na bir alternatif olması yönünde umut beslediği tespitine yer veriyor.

Buna göre Süveyş Kanalı yerine Kuzey Deniz Yolu'nun kullanılması, yük taşıyan gemilerin yakıt masrafını oldukça azaltabilir. İlaveten Rusya kuzeyde seyreden gemilere seyrüsefer ve buz kırıcı yardımı karşılığında para alıyor.

Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom,nükleer buz kırıcı ile yolu açarken, yeni rotayı "Kuyruk da yok, korsan da" diye tanıtıyor.

Uzmanlara göre, Kuzey Deniz Yolu'nun tercih edilebilir bir güzergah haline gelmesi durumunda yolu kontrol eden Rusya'nın büyük bir stratejik avantaj elde edeceği açık.

Searoutes sitesinde yer alan hesaplamalara göre, Güney Kore'den Almanya'ya giden bir gemi Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'ndan dolanması durumunda 46 gün, Süveyş Kanalı'ndan geçmesi durumunda 34 gün, Kuzey Deniz Yolu'nu kullanması durumunda ise 23 günde hedefine ulaşabiliyor. Ancak iklim koşulları ve buzlanma nedeniyle yol yalnızca Temmuz-Ekim ayları arasında açık.

Diğer yandan Kuzey Kutbu'ndan bölge ülkelerinin hak iddia etmeleriyle yeni potansiyel çatışmalar da gündemde. Rusya Savunma Bakanı Şoygu buna işaret ederek, "Kutup bölgesi, çevre ülkeler için toprak, kaynak ve askeri-stratejik açıdan ilgi odağı. Bu durum, bölgede potansiyel çatışmaları gündeme getiriyor" demişti.

TÜRKRUS.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.