Renault, işçileri mağdur ediyor

Renault, işçileri mağdur ediyor

Oyak Renault Bursa Fabrikası'nın Aralık 2008'de ekonomik krizi bahane ederek işten çıkardığı işçilerin işe dönüş yönündeki yerel mahkeme kararı...

Oyak Renault Bursa Fabrikası'nın Aralık 2008'de ekonomik krizi bahane ederek işten çıkardığı işçilerin işe dönüş yönündeki yerel mahkeme kararı Yargıtay tarafından onaylandı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, oybirliği ile 24 işçinin işe iadesi yönünde karar verdi.

Ancak kararı uygulamayan Renault, işçileri mağdur etmeye devam ediyor. Karara göre, Renault, işçileri ya yeniden işe alacak ya da 8-12 maaş tutarında kötü niyet tazminatı ödeyecek. Tebligatın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen fabrika işçilere ne para ödedi ne de işe kabul etti. İşçiler bunun üzerine Renault'ya alacak davası açtı.

Davanın gecikmesinden yakınan avukat İsmail Dede, kararın fabrikaya tebliğ edildiğini, ancak işçilerin işe iadesinin veya para ödemesinin gerçekleşmediğini söyledi. Avukat Dede, "Fabrikanın kararın tebliğ edilmesinden sonraki 1 ay içerisinde kararı uygulaması gerekiyordu. İşçilere henüz ödeme yapılmadı ve işe iadeleri gerçekleşmedi. Biz de işçilerin parasını almaları için alacak davası açıyoruz. Davanın 2 yılı aşkın süredir devam etmesi yargıdaki yoğunluğu gözler önüne seriyor." dedi.

Mağdur işçilerden Ali Bulum, davanın 2 yılı aşkındır devam etmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. İşten atılanların 2 yıldır mağdur olduğunu anlatan Bulum, şunları söyledi: "Mahkemenin kararını bir an önce vermesi gerekiyordu. Çünkü arkadaşlarımız davanın seyrine göre kendilerine yeni bir iş bakacaktı. Karar uzayınca insanlar mağdur oldu. Fabrikada bin 500 liraya çalışan işçiler şimdi 650 liraya çalışmak zorunda. Yargıtay da kararı onayladı, ama Renault halen işçileri mağdur ediyor. Bizler o fabrikaya gecemizi gündüzümüzü verdik, karşılığı bu olmamalıydı. Alacak davası açıyoruz, yine alamazsak icra takibiyle paramızı alacağız." TOFAŞ'a yedek parça üreten bir fabrikanın aynı dönemde işten attığı işçileri mahkeme kararı sonrası mağdur etmeden işe başlattığını anlatan Seçkin Yılmaz isimli işçi ise fabrika yönetiminden Yargıtay'ın vermiş olduğu karara uyup, tazminatların ödenmesini beklediklerini kaydetti. Mahkemenin atadığı bilirkişinin fabrikanın kâr ettiği bir dönemde işten çıkarmaların gerçekleştiği yönündeki rapora dikkat çeken Tevfik Koyun da fabrika yönetiminin adaletsiz davrandığını söyledi. Koyun şunları kaydetti: "İşten çıkarılanlar olarak işle alakası olmadığını, tamamen bizim sosyal yaşantımızla ilgili olduğunu, bizzat orada görüştüğümüz kişiler de bunu böyle söylüyor. Fabrikada imalat rekoru kırılıyor. 11 yıllık hayatımda birçok kriz gördüm. Çıkartıldığımız dönemde fabrika hiç durmadı."

Fatih KARAKILIÇ - ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.