
Renault, hafif ticari araç üretimini de gündemine aldı
Geçen yıl 331 bine yakın araç üreten Oyak Renault, bu yıl 254 milyon dolarlık yatırım yapacak. 3,2 milyar dolarlık ihracat cirosuyla Tüpraş ve Ford Otosan'ın...
Geçen yıl 331 bine yakın araç üreten Oyak Renault, bu yıl 254 milyon dolarlık yatırım yapacak. 3,2 milyar dolarlık ihracat cirosuyla Tüpraş ve Ford Otosan'ın ardından üçüncü sıraya yerleşen şirket, uzun dönemde Bursa'da hafif ticari araç üretimini değerlendirdiğini açıkladı. Türkiye'de hafif ticari araç üretimine ilişkin sinyal veren Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, uzun dönemde tüm sınıflarda yüzde 16,4'e ulaşan pazar paylarını yüzde 20'ye ulaştırabilmek için şu an olmadıkları alanlarda atılımlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Türkiye'nin hafif ticari araçlar açısından çok iyi bir pazar olduğunu belirten Tunalıoğlu, "Bu çerçevede değerlendirildiğinde ticari araç üretimi büyük bir destek olacak. Ticariye ilgisiz kalmak hiçbir marka için akıllı bir anlayış değil. Tabii bunlar üretim miktarları açısından kayda değer bir şey yapmak istediğinizde birkaç ayda yapılabilecek şeyler değil. Biraz daha bekleyip sabırlı olmak lazım." dedi.
Yıllık değerlendirme toplantısında bilgi veren Tunalıoğlu, bu yıl üretimi geçen yılla aynı düzeyde tutmaya çalışacaklarını, iç pazarda ortaya çıkacak yüzde 10'luk kaybı ihracata kaydıracaklarını söyledi. Oyak Renault bir yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'de üretilme kararına tepki gösterdiği Clio 4 üretimine hazırlık içinde. Tarık Tunalıoğlu, Clio 4 için bu yıl 98 milyon dolarlık yatırım ayrıldığını kaydederek, "Fabrikamızın toplam 360 binlik kapasitesinin yarısından biraz fazlası Clio 4 üretimine ayrılacak. Üretim onayı haziran ayında çıktıktan sonra 'ramp up' dediğimiz üretim artışı başlayacak. Eylülde Paris fuarında bu modeli sergileyeceğiz. Renault'nun yeni kimliğini temsil eden ilk model bu olacak." diye konuştu. Oyak Renault, yıl içinde 101,5 milyon dolarlık mekanik yatırım gerçekleştirecek.
Tunalıoğlu'nun verdiği bilgilere göre, Bursa'da geçen yıl 83 bin adet Symbol, 137 bin adet Clio 3, 110 bin adet Fluence ve Megane modelleri ile bu otomobillerin motor ve mekanik aksamları üretildi. Oyak Renault Genel Müdürü Tunalıoğlu, rekor rakamlarla geçen yıl Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminde yüzde 27 paya sahip olduklarını 225 bin 285 araç ihraç ettiklerini dile getirdi. Tunalıoğlu, Bursa fabrikasının Renault ağı içinde Romanya Piteşti (Dacia) fabrikasının ardından en çok üretim yapan ikinci tesis olduğunu ifade etti.
Symbol'ü yerli otomobil sayıyoruz
Koç Grubu ve Fiat'ın yerli otomobile yönelik açıklamalarına karşın Renault'nun yerli otomobil projesine nasıl baktığı konusuna açıklık getiren Tarık Tunalıoğlu, "Symbol modelimiz var. Modelin vites kutusu, motoruyla birlikte yerlilik oranı yüzde 67 seviyesinde. Marka dışında satış, üretim miktarları ve yerlilik oranıyla tamamıyla yerli otomobil kapsamında değerlendirebilirsiniz. Oyak Renault gibi kurulu bir fabrikada, böyle uygun bir üründe geçen sene sadece 37 bin araç satabildik. Yepyeni bir modelle çıkıp 100-200 bin seviyelerine ulaşmanın ne kadar zor olduğu bu örnekten anlaşılabilir." dedi. Oyak Renault en az iki yıl daha Symbol üretmeye devam edecek.
İç pazar 820 binin altına inebilir
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, finansman imkânlarındaki azalmanın etkisiyle bu yıl otomotiv pazarının 820 bin düzeyinde oluşacağını söyledi. "Gelişmelere bağlı olarak 820 binin çok az altında da kalabilir. Normal karşılamak lazım." diyen Aybar, otomotiv sektöründeki gelişmelere bakıldığında 2011 yılının kriz yılı olarak kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Türkiye'de Renault ve Dacia olarak 2005'ten sonra tekrar yüzde 16,3 pazar payına ulaşarak en çok satış gerçekleştiren grup olduklarını anlatan Aybar, markanın dünya satışlarında Fransa, Brezilya, Almanya ve Rusya'nın ardından 5. sıraya Türkiye'nin yerleştiğini kaydetti. Aybar, Renault'nun İstanbul Boğaziçi Şubesi'nin de 11 bine yakın satış rakamı ile dünyada en çok satış yapan Renault bayii ilan edildiğini ifade etti. Sadece otomobil ihraç edilmediğini, Türkiye'de çekilen reklamların da yurtdışı Renault ağına transfer edildiğini aktaran Aybar, bu kapsamda Fluence ve Latitude reklamının ihraç edildiğini dile getirdi. Öte yandan şikayetvar.com'un yürüttüğü ŞikayetEndex 2011 sonuçlarına göre memnuniyet puanlamalarında otomobil markaları arasında şikâyetleri en iyi yöneten markalar BMW, Renault ve Dacia oldu.
Memduh TAŞLICALI-ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.