Petrolde ürküten senaryo

Petrolde ürküten senaryo

Kuzey Afrika'daki karışıklıkların Libya ve Cezayir'den yapılan petrol ihracatını yavaşlatması ya da durdurması halinde petrolün varil fiyatının bu...

Kuzey Afrika'daki karışıklıkların Libya ve Cezayir'den yapılan petrol ihracatını yavaşlatması ya da durdurması halinde petrolün varil fiyatının bu yıl 220 dolara kadar çıkabileceği bildirildi. Libya'daki istikrarsızlığın diğer petrol üreticisi ülkelere yayılması endişesiyle ham petrolün fiyatı (Brent) dün son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarak 110 dolara yaklaşmıştı.

Dubai'de basılan Gulf News'taki habere göre Nomura Holding, siyasi karmaşanın devam etmesi halinde petrol fiyatının 220 dolara kadar çıkabileceğini iddia etti. Libya ve Cezayir'in petrol üretimini durdurması halinde ise varil fiyatının 220 doların da üzerine çıkmasından endişe ediliyor.

Frost & Sullivan'da görevli analizci John Siddarth, "Ortadoğu ülkelerindeki kriz devam ederse petrol fiyatının iki hafta içerisinde 115-120 dolara ulaşabileceği" tahmininde bulundu. Siddarth, petrol fiyatlarının küresel enflasyon baskısını artırmasından dolayı ekonominin istikrarının da etkileneceğini kaydetti.

Bunun yanı sıra Suudi Arabistan petrol bakanı Ali El Nueymi, herhangi bir sıkıntı yaşanması halinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) petrol üretimini artıracağını açıkladı. Kaynaklara göre OPEC üyesi Libya günde 1,6 milyon varil petrol üretiyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.