ÖTV indirimini 90 bin TL ile sınırladılar

ÖTV indirimini 90 bin TL ile sınırladılar

Hükümet, gazi, şehit yakını ve engelliler için ÖTV indirimini 90 bin lira ile sınırladı. Ancak, engelliler, “Tekerlekli sandalye sığması için 140 bin liralık araç lazım” diye isyan etti

Hükümet terör gazisi, şehit yakınları ve engellilerin vergisiz araç alımını önce 70 bin lirayla sınırlamak istedi. Gelen tepkiler üzerine vergilerde yaptığı gibi geri adım attı, sınırı 90 bin liraya yükseltti. Ancak gaziler, “Tekerlekli sandalye sığmaz, bize 140 bin liralık araç lazım” dedi. Hükümet, suistimalleri gerekçe gösterip 90 bin liradan kuruş yukarı çıkmadı. Torba tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde hükümetten yine geri adım geldi. Daha önce Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışını yüzde 50-68 bandından yüzde 15-50 aralığına indirmek zorunda kalan hükümet, önceki gün de benzer adımı engellilere uygulanan vergi muafiyetinde yaptı. Hükümet, torba tasarıya önce bir madde yazıp terör gazileri, şehit yakınları ve yüzde 90'ın üzerinde engeli olan vatandaşlara sağlanan ÖTV'siz (Özel Tüketim Vergisi) araç alma hakkını 70 bin lira ile sınırlamak istedi. Ancak bu sınırlamaya on binlerce hak sahibinden büyük tepki gelince, aynı madde komisyonda önergeyle değiştirildi, sınır 90 bin liraya yükseltildi. Ayrıca bu sınırın her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılması sağlandı.

Bakan: suistimal edenler var

Maddenin bu şekilde yasalaşması halinde engelliler, tüm vergiler dahil acente satış fiyatı 170 bin liraya kadar olan ve 1600 cc motor hacmini  aşmayan araçları ÖTV ödemeden 5 yıl süreyle satın alabilecekler. 2018 yılından itibaren ise üst sınır 194 bin liraya yükselecek. Mevcut yasada 1600 cc şartı dışında hiçbir fiyat sınırlaması bulunmuyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, engelli araç alımlarının her yıl artarak lüks araç sınıfına doğru kaydığını, incelemelerde bu hakkı suistimal ederek kötüye kullananlar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Tekerlekli sandalye ile olmaz

Sınırlamanın kaldırılmasını, hakkın geri alınmamasını isteyen engelli derneklerinin temsilcileri, komisyonda tepkilerini dile getirirken “Sınırın 70 binden 90 bine yükseltilmesi bizim sorunumuzu çözmüyor. Tekerlekli sandalyelerimizi koyabilmemiz için bize geniş araçlar lazım. 90 bin lira sınır gelirse o araçları alamayız. Sınırı hiç olmazsa 140 bine yükseltin, sorun yaşamayalım, takdir sizin” dedi. Bakan Ağbal takdiri komisyona bırakırken,  komisyon başkanı AKP Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Piyasayı araştırıp sınırı 90 bin liraya öyle çıkardık. Bu parayla ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte piyasada çok sayıda araç markası var” dedi. Yapılan oylamada muhalefetin itirazına rağmen AKP'li vekillerin oyuyla 90 bin liralık sınır komisyonda kabul edildi.

Yazıklar olsun diyecekler

Engelli aracına fiyat sınırlaması getirilmesine CHP, HDP ve MHP'li milletvekillerinden büyük tepki geldi. CHP'li Mehmet Bekaroğlu, “Yapmayın, etmeyin, vebal altında kalırsınız. 80 milyon vatandaş sizin bu yaptığınızı görüp, ‘Milletvekilleri kendileri lüks araçlara biniyor, bize engelli aracını bile çok görüyorlar diyecekler, yazıklar olsun diyecekler. İnsanlar vatanını savunmuş, gazi olmuş siz burada paranın hesabını yapıyorsunuz” dedi. CHP'li Musa Çam da, “Verilmiş bir hakkı geri alıyoruz. Suistimal edenler varsa bunları yakalamak devletin görevidir. Tasarruf edeceksek başka yerden edelim” dedi.

Kaynak: Sözcü

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.