ÖTV artışı, otomobil satışlarını yüzde 7 düşürür

ÖTV artışı, otomobil satışlarını yüzde 7 düşürür

Hükümetin büyüyen bütçe açığını kapatmak için 1,6 litrenin altındaki araçların Özel Tüketim Vergisi'ni yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarması, otomotiv...

Hükümetin büyüyen bütçe açığını kapatmak için 1,6 litrenin altındaki araçların Özel Tüketim Vergisi'ni yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarması, otomotiv sektöründe daralma beklentisini artırdı.

Geçen yıl 864 bin olan otomotiv satışının bu yıl yüzde 10 küçülmeyle 850 bine gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ancak ÖTV düzenlemesinin bunu daha da aşağı çekeceğini söyledi. Vergideki artışın daralmaya yüzde 6-7 oranında etki edeceğini vurgulayan Acar, "Bu artış Türkiye'deki araç pazarının büyük bir bölümünü ilgilendiriyor. Sene sonu satışının 800 bin-850 bin olacağını tahmin ediyorduk. Vergi artışı sebebiyle 780-800 civarında bir satış olur." dedi. Doğuş Otomotiv, uluslararası GRI standartlarında hazırladığı Kurumsal Sorumluluk Raporu'nun üçüncüsünü dün açıkladı. Rapor hakkında gazetecilere bilgi veren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Acar, sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Acar, devlet bütçesinin açık vermeye başladığını yılın ortasından itibaren hissetmeye başladıklarını, bu sebeple hükümetin küçük motorlu araçlarda vergi artışına gideceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yarıyıl bütçe revizyonunda bu zammı yansıttıklarını vurgulayan Acar, artışı hakkaniyetli bulmadıklarını ifade etti.

Aclan Acar, 2011 yılına yönelik Kurumsal Sorumluluk Raporu hakkında bilgi verirken de, bu çerçevede yaptıkları uygulamaların, Doğuş Otomotiv'in sürdürülebilir büyüme ile şeffaf ve hesap verebilir kurumsal yönetim anlayışının bir çıktısı olduğunu söyledi. Rapora göre, şirket yerel istihdamda yüzde 12 artış kaydederken, 2011'de toplam 334 kişiye yeni istihdam sağladı. Doğuş Otomotiv, Şekerpınar'daki genel merkezde kullandığı elektriği rüzgâr enerjisinden sağlamaya başladı. Kâğıt tüketimini azaltmak amacıyla gerçekleştirilen kâğıtların çift yönlü kullanımının teşviki sonucunda A4 kâğıt tüketiminde yüzde 20 tasarruf sağlandı. Geri dönüşüme gönderilmek üzere toplanan kâğıt ve karton atıkların miktarı bir önceki yıl 423 bin 324 kilo iken, geçen yıl 489 bin 113 kiloya çıktı. Şirket, kurumsal markası için kullandığı tüm basılı malzemeleri geri dönüşümlü kâğıttan ürettirerek 8 bin 300'den fazla ağacın kesilmesini engelledi. Çevre dostu düşük emisyonlu araçların piyasaya sunulması ile araç başına karbon emisyonu yüzde 7,7 azaldı. 'Trafik Hayattır Platformu' kapsamında Türkiye genelinde 43 bin müşteriye ve 1.114 Doğuş Grubu şirketleri çalışanlarına güvenli sürüş teknikleri eğitimi verildi. Şirket, program çerçevesinde 617 bin lira tasarruf sağladı.

Kurumsal Sorumluluk Raporu ile birlikte 'Doğuş Otomotiv ve Doğuş Oto çalışanlarını kapsayan Etik Kodu'nu da yayınladıklarını belirten Aclan Acar, "Etik Kod kapsamında çalışanlarımızın karşısına çıkabilecek etikle ilgili herhangi bir sorunda ne yapılması gerektiğine dair faydalı ve aydınlatıcı bilgiler vermeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.