Otonom araçlar geliyor!

Otonom araçlar geliyor!

Kendi kendine giden (otonom) araçlar ABD’de ve diğer gelişmiş ülkelerde trafiğe açık yollarda test edilmeye başlandı.

Otomotiv ve motor sanayindeki uluslararası firmalara ileri teknolojiler sunan AVL Türkiye, otonom araçlar için geliştirilen değişken hız kontrolü, şerit takip ve uyarı sistemi, otomatik park edebilme, acil durumda otomatik fren yapma, çarpışma önleme, bisiklet/yaya uyarısı gibi sistemlerin, motor, transmisyon gibi diğer kritik alt sistemlerle entegrasyonu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’nin otomotiv sektöründe ilk uluslararası mühendislik firması AVL Türkiye, sektörün gündemi olan, kendi kendine giden araç sistemlerini yakından takip ediyor. Akıllı araç teknolojileri üzerine ar-ge çalışmalarını sürdüren AVL Türkiye, otonom araçlar için değişken hız kontrolü, şerit takip ve uyarı sistemi, otomatik park edebilme, acil durumda otomatik fren yapma, çarpışma önleme, bisiklet/yaya uyarı sistemlerinin araçlara en uygun şekilde entegrasyonu üzerine çalışıyor. Bu sistemlerde, teknolojinin araçlarda uygulanması aşamasında, aracın verdiği tepkilerin ve sürüşe müdahalesinin istenen seviyeye getirilmesi, sistemlerin performansının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gibi konularda çalışmalar yürütüyor.

2025 YILINDA TÜM YENI ARAÇLAR OTONOM OLACAK
AVL Türkiye Genel Müdürü Dr. Umut Genç, “Kendi kendine giden araçlar, lazer, radar ve kamera gibi pek çok ileri sensör ile donatılmış ve akıllı yazılımlarla idare edilen ‘otopilot’ları olan arabalardır. Herhangi bir koordinat girilerek A noktasından B noktasına gidebiliyorlar. Bu araçların trafiğe açık yollarda testleri yapılmaya başlandı. Bu araçları 2020’de Türkiye’de de görmeye başlayacağız. 2025’te tüm yeni araçların otonom olacağını öngörüyoruz” diye bilgi verdi.

Otonom araçlarla beraber sektörün de evrimleştiğini söyleyen Dr. Genç, “Öncelikle pek çok yeni mühendislik uygulaması otomotiv sektörüne girdi. Bu biz mühendisler için büyük şans, gelecek 20 yıl üzerinde çalışacağımız pek çok yeni konu önümüzde duruyor. Otopilotları en güvenli, en konforlu ve en çevreci şekilde geliştirmemiz gerekecek. Bu sistemlerin motor, transmisyon gibi araçtaki diğer önemli alt sistemlerle ve akıllı trafik yönetim sistemleri en iyi şekilde entegre edilmesi gerekiyor. Güvenlik daha da önemli bir konu olarak kalmaya devam edecek.

OTONOM ARAÇLARDA UZAY TEKNOLOJISI    
Otopilotların ilk uygulamalarının havacılık ve uzay sektöründe yapıldığını hatırlatan Dr. Genç, “İlk olarak uçaklar otopilot ile uçuyorlardı, şimdi o teknoloji arabalara geliyor. Hatta otonom araçlarda kullanılan bazı algoritmalar, şu an Mars'ta gezen robotların da yolunu bulması için de kullanılıyor” diye konuştu.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.