Otonom araç yarışında lider kim?

Otonom araç yarışında lider kim?

Otomotiv devleri, sürücüsüz otomobil furyasına nasıl bakıyor? Otonom araç yarışında yatırım ve uygulama açısından hangi şirketler önde gidiyor?

Otomobil üreticileri yılın ilk yarısını sürücüsüz araçlarla ilgili “devrim niteliğinde” planlarını birbiri ardına açıklayarak geçirdi. Artık kafamıda otomasyon teknolojilerinin geleceğine ilişkin az çok bir tablo var, ancak tüm şirketler otonom araç yarışında aynı hızda gitmiyor.

Lux Research tarafından yapılan araştırma, en büyük 12 otomobil üreticisinin işi uygulamaya koyma ve ürettiği teknik değer açısından ne noktada olduğuna ışık tutuyor. Aşağıdaki tabloda, her şirketin işi uygulamaya ne kadar döktüğünün yanı sıra, otonom araç konusunda nasıl bir görüşe sahip olduğunu da görebilirsiniz:

Burada mavi renkli markalar sürücüsüz otomobil konusuna sıcak yaklaşan şirketleri temsil ediyor. Griler “bekleyip görelim, hayırlısı” konumunda olanları, pembeler ise sürücüsüz otomobil furyasına temkinli yaklaşmayı tercih edenleri anlatıyor.

Tablodan da görüleceği üzere Toyota, Honda ve Mercedes Benz şu an hem bu işi sahiplenen hem de uygulamaya koyan üç lider olarak öne çıkıyor. BMW ve Tesla da çok geride değil; ne var ki bu iki şirketten sızdırılan bilgiler, sürücüsüz araç konusuna şimdilik çok bel bağlamadıklarını gösteriyor. Bunu da yapılan yatırımlar, iş ortaklıkları ve tanıtılan özellikler destekliyor.

Daimler Trucks ve Hyundai, her iki kırılımda olumlu tarafta yer alan diğer iki otomotiv devi olarak listelenirken, Audi’nin teknik değer açısından yeterli olmasına karşın yatırım ve işi uygulamaya dökme konusunda diğer Alman rakiplerinin gerisinde kaldığı gözleniyor. Amerikalı iki otomobil üreticisi Ford ve General Motors ise diğer şirketlere kıyasla her iki açıdan da geriden takip ediyor. Otonom araç furyasını uzaktan takip eden ve hem yatırımlarını hem iş gücünü buna göre şekillendiren Renault-Nissan, Lux’un araştırmasında grafiğin en solunda kendine yer buluyor.

General Motors yakın dönemde sürücüsüz otomobil pazarına güçlü yatırımlar yapmaya başladı. Araç paylaşım uygulaması Lyft ile 500 milyon dolarlık bir anlaşma yapan GM, ayrıca Cruise Automation adlı teknoloji startup’ını da geçtiğimiz aylarda 1 milyar dolara satın almıştı. Ford ise bu alanda elini güçlendirmek için Google ile bir anlaşma yapmaya çalışıyor.

Elbette bu yarışta bir lider belirlemek için henüz çok erken. Tüm oyuncuların henüz yeteri kadar vakti var, zira sürücüsüz araçların yollarda yerini alması için gerekli yasalar gelişmiş ülkelerde bile en az üç yıl uzakta görünüyor. O zamana kadar bu tablodaki tüm dengeler değişebilir.

TECHINSIDE.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.