Otomotivde büyüme hız kesecek

Otomotivde büyüme hız kesecek

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş üst yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomobil pazarında, geçen yıla göre yüzde 86'lar gibi oranlarda yukarıda seyreden...

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş üst yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomobil pazarında, geçen yıla göre yüzde 86'lar gibi oranlarda yukarıda seyreden bir rakama ulaşıldığını belirterek, ''Nisan ve Mayıs ayından itibaren pazarın sakin ilerleyeceğini ve toplam satışların yılsonunda yüzde 5'ler seviyesinde artacağını düşünüyoruz" dedi

Bozkurt, yaptığı açıklamada, otomobil satışlarında geçen yıl çok iyi bir pazar rakamına ulaşıldığını, otomotiv sektörünün tarihi rekorlara imza attığını söyledi.

Bu yılın ilk 2 ayında da satışların yüksek seyretmesi sonucunda 2011 ile ilgili beklentilerin yukarı doğru revize edildiğini anımsatan Bozkurt, şöyle konuştu:

''Toyota Türkiye olarak bizim beklentimiz geçtiğimiz yılın çok az üzerinde olacağı şeklindeydi. Bugün de aynı beklentimizi devam ettiriyoruz. Ekonomik indikatörlere göre, pazarın geçtiğimiz yıldan daha kötü olmasını gerektirecek bir durum yok. Çok çok üzerine çıkacak bir durum da görünmüyor. Geçen yıla göre yüzde 86'lar gibi oranlarda yukarıda seyreden bir rakama ulaşıldı. Nisan ve mayıs ayından itibaren pazarın sakin ilerleyeceğini ve toplam satışların yıl sonunda yüzde 5'ler seviyesinde artacağını düşünüyoruz. İlk çeyrek rakamlarında yüzde 86'lar seviyesindeki pazar büyümesi, Ocak ve Şubat aylarındaki satış rakamlarının yüksekliğinden kaynaklandı. Önümüzdeki aylarda pazar büyümesi, kabul edilebilir hızla çok yüksek olmayacak ama sektörü mutlu edecek.''

OTOMOBİL SATIŞLARININ YÜZDE 75'İ BANKA KREDİSİYLE...

Bozkurt, otomotiv sektörünün kredi açısından çok hassas olduğunu belirterek, satışların yüzde 75'inin banka kredisiyle yapıldığını anlattı.

Kredilerle ilgili olumlu olumsuz her hareketin sektöre aynı gün yansıdığını dile getiren Bozkurt, ''Merkez Bankası tarafından karşılıkların artırılmasıyla kredilerde yükseliş yaşandı ancak bunun çok ciddi olmadığını düşünüyoruz. Burada önemli olan kredinin bulunabilir olması. Olumsuz hava çok hissedilmiyor. Yılın kalan aylarında da olumsuz yansımaları olmayacağını düşünüyoruz'' dedi.

TOYOTA'NIN HEDEFİ

Ali Haydar Bozkurt, Toyota Türkiye olarak geçen yıl pazar paylarını çok yükselttiklerini belirterek, ''Geçen yıl 40 bin adedin üzerinde sattık. Toyota olarak bu yıl 50 bin adetlik satış hedefliyoruz. 50 bin hedefini, ilk çeyreğe bakılırsa rahatlıkla yakalayacağımız görülüyor. Burada hedefimiz sadece satış adedi ve pazar payını yükseltmek değil. Müşteri memnuniyeti de bizim için çok önemli'' diye konuştu.

HONDA TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜNÜN DEĞERLENDİRMESİ

Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki de şu an için Türkiye'deki pazarın birçok ülkeye oranla iyi seviyede büyüdüğünü bildirdi.

Kriz sonrasında diğer ülkelere bakıldığından Türkiye'nin çok daha iyi konumda olduğunu vurgulayan Yamasaki, şunları kaydetti:

''Türkiye otomotiv sektöründeki büyüme dikkati çekici ancak pazar büyüme hızı ilk çeyrekteki gibi devam etmeyecek. Bu yıl, Türkiye'deki otomobil pazarının yüzde 10'lar civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye'de otomotivin önemi her geçen gün büyüyor. Çin ve Hindistan'ın gerisinde olsa bile otomotivde Türkiye'nin büyümesi önemli.''

Yamasaki, Honda Türkiye açısından şu anda ilerisi için çok net bir şeyler söylemenin zor olduğunu ifade ederek, ''Biz her yıl büyümeyi istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 30 binlik pazarımız vardı. İlk hedefimiz bu rakamları tekrar yakalamak'' dedi.


LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.