Otomotivciye önlem geliyor

Otomotivciye önlem geliyor

Cari açık önlemleri dışında tutulan tüketici finansmanı şirketlerine düzenleme geliyor. Merkez Bankası finansman şirketlerini izlemeye aldı. Bu şirketlerin...

Cari açık önlemleri dışında tutulan tüketici finansmanı şirketlerine düzenleme geliyor. Merkez Bankası finansman şirketlerini izlemeye aldı. Bu şirketlerin takipteki alacaklarından bilançolarına kadar geniş bir çalışma yapılıyor. Merkez'in tüketici finansman şirketlerinin (faktoring, leasing) yurtdışından bulduğu kredilere zorunlu karşılık ayırması için düğmeye bastığı öğrenildi. Yetkililer, önümüzdeki dönemde bu şirketlerden de karşılık ayrılmasının istenebileceğini belirtiyor.

SİNYALİ BAŞÇI VERDİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı geçtiğimiz hafta Tüketici Finansmanı Şirketleri Derneği (TÜFİDER) ile görüştü. TÜFİDER Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin bu ziyarette, banka yetkililerinin "Banka harici finansman kuruluşlarının yurtdışı finansmanları ile ilgili zorunlu karşılık isteyebiliriz" dediğini aktardı. Alkin, "Merkez Bankası banka ve banka hariç finansal kuruluşların bilançoları konusunda alarmda. Leasing, faktoring şirketlerinin de karşılık ayırması için çalışma yapılabileceğini söylediler. Bu şirketler daha çok yurtiçinden kredi kullandığı için böyle bir adımın olumsuz bir etki yaratacağını düşünmüyorum" dedi. Munzam karşılık en çok otomotiv finansman şirketlerini etkileyecek. Çünkü finansman şirketleri arasında en çok krediyi bunlar sağlıyor. Bankaların kullandırdığı taşıt kredisi mayısta yüzde 10 azalırken, finansman şirketlerinin kullandırdığı krediler yılın ilk çeyreğinde 1.1 milyar lirayı buldu. Geçen yılın tamamında ise finansman şirketleri 3.3 milyar liralık kredi kullandırmıştı.

SON ÖNLEMLER ETKİLEMİYOR

BDDK'nın son önlemleri finansman şirketlerini etkilemiyor. BDDK son yayınlanan tebliğde de otomotiv ve konutta tüketici finansmanı sağlayan şirketlere dokunmadı. Sadece bu şirketlerin diğer tüketici kredileri için karşılık oranlarını artırdı. Tüketici finansman şirketleri yurtdışından fonlama imkânlarını kullanarak kredi buluyor. Merkez Bankası'nın karşılık zorunluluğu getirmesi durumunda şirketlerin yurtdışından kredi almak yerine yurtiçine yönelecekleri belirtiliyor. 


SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.