Otomobilde Avrupa frene bastı

Otomobilde Avrupa frene bastı

Özellikle 4 büyük pazar İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya'daki düşüşün etkisiyle nisan ayında geçen yıla göre satışlar yüzde 3,8 oranında geriledi....

Özellikle 4 büyük pazar İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya'daki düşüşün etkisiyle nisan ayında geçen yıla göre satışlar yüzde 3,8 oranında geriledi. Sadece Almanya'da satışlar geçen yıla göre arttı.

Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın pazarı soğutmak için aldığı kararlara rağmen otomotiv hızını koruyor. Nisan ayında en sert düşüş yüzde 43,7 ile Romanya'da meydana gelirken, bu ülkeyi yüzde 23,3 ile İspanya, yüzde 18,1 ile Yunanistan izledi. Fransa, İngiltere, Belçika, Polonya ve Portekiz gibi ülkelerde de kayda değer oranlarda gerileme yaşandı.

Tüm Avrupa bölgesinde geçen ay satılan otomobil sayısı bir milyon 128 bin olurken, yılın ilk 4 aylık döneminde 4 milyon 821 bine yakın otomobil yola çıktı. Türkiye'de geçen ay otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 53,8 bini geçti. Türkiye, bu satış rakamıyla Avrupa otomobil satışları sıralamasında 6. sırada yer aldı. İlk kez beşinci sıradaki İspanya'ya çok yaklaşıldı. İspanya'da düşüş, Türkiye'de ise benzer bir tempo devam ederse yılın son aylarında Türkiye'nin Avrupa'da beş pazardan biri olması mümkün olabilecek.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, 4 aylık pazarda en yüksek düşüş yüzde 50,6 oranıyla komşu Yunanistan'da gerçekleşti. Yunanistan'ı yüzde 26,3 oranıyla İspanya, yüzde 19 oranıyla İtalya takip etti. Daralma yaşayan diğer ülkeler arasında Romanya, Portekiz ve İngiltere de yer aldı. Global krizde otomobil satışları dibe vuran Letonya, İzlanda, Litvanya söz konusu dönemde satışlarını en çok artıran ülkeler oldu. Ocak-nisan döneminde Türkiye otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70,3 artışla 176,7 bin adede ulaştı. Bu satış rakamıyla Türkiye, 4 aylık dönemde Avrupa otomobil pazarında 8. sırayı aldı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.