Otomobil sektörü küçülmeye devam ediyor

Otomobil sektörü küçülmeye devam ediyor

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Otomobil pazarı hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye bankalar ve krediler piyasasının değişiminin kredilere...

Otomobil sektörü küçülmeye devam ediyorOtomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Otomobil pazarı hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye bankalar ve krediler piyasasının değişiminin kredilere etkisi ve satışlarında durumu ile ilgili de bir kısım konuşmalar yapan OYDER, otomobil sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

OYDER, otomotiv sektöründe son gelişmelerin değerlendirildiği “Diyalog” bölge toplantılarının 17.’sini İzmir’de yaptı. İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki otomotiv perakendecilerinin katıldığı toplantıda İdare Kurulu Başkanı Ilısal, sektördeki son olan bitenleri gözden geçirildi: “2013 yılının ilk altı ayı fazla olumlu geçti. Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye yönelik pozitif puanlamaları, faiz oranlarının zayıflaması mutluluk vericiydi ancak ikinci altı ayda, özellikle son iki ayda ülke içindeki karışıklıklar, otomobil sektörüne fazla hızlı yansıdı. Sağlayıcı ve yetkili satıcıların cansiperane fedakârlığıyla 2013 Kasım ayında başlayan döviz kurlarındaki artışlar, kasım ve aralık ayındaki satışlara yansıtılmadı. Hemen sonra 2014 yılının endişeleri start verdi.

Döviz kurları yukarıya çıktı. 31 Aralık’ta beklemediğimiz ÖTV artışı ve sonra Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltme kararı ve akabinda doğal olarak taşıt kredilerindeki faiz arttı. Tüm bunlar 2014 senesinde endişeye sebebiyet verdi.” Ocak ayında 32 bin 670 adet araç satıldığını kaydeden H.Şükrü Ilısal, “Toplam 25 bin bekliyorduk, 32 bin çıktı. Yüzde 8’lik daralma oldu. Bu mutlu edici bir rakam. Umarız daralma yüzde 8’in altında devam eder ve endişe ettiğimiz boyutlara gelmez fakat asıl fotoğrafı şubat ve mart aylarında göreceğiz.” diye belirtti.

"2014’TE 650-700 bin civarında olur"

OYDER Başkanı Ilısal, 2014 senesinde kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV artışının satışlara etki edeceğini ve 2013 yılındaki 853 bin rakamının 650-700 bine ineceğini öngördüklerini aktardı. İç pazara yönelik yüksek vergi artışlarını da eleştirerek, “Otomotiv politikaları, özellikle vergi düzenlemeleri açısından sürekli değişkenlik göstermekte. Devleti yönetenler ve bürokratların, hem sektörü hem de sektörün dünyadaki gelişimini yakından takip etmeleri bu açıdan fazla önemlidir.

Eğer ekonomik gelişme sağlanacaksa hem sanayimizi güçlendirmeliyiz hem de teknolojinin kullanımını arttırmalıyız. Otomotiv Strateji Belgesi ilk hazırlanmaya başladığında, bizler de otomotiv perakendecileri adına görüşlerimizi aktarmıştık. Burada belirlenen 2023 senesi hedeflerine baktığımızda gün içerisinde 21,5 milyar dolar olan ihracatın 75 milyar dolara çıkacağı, 1,2 milyon adet olan üretimin 4 milyona çıkacağı, bu üretimin 3 milyonunun ihraç edileceği, 1,5 milyon adetlik bir iç pazarın olacağı düşüncesi çok büyük heyecan yaratmıştı. Bu hedeflerin devam ettiğini düşünmekle birlikte iç pazara yönelik yukarı yönlü vergi artışları, bu düşüncemizi negatif etkiliyor.” olacak şekilde açıkladı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.