Otolar "akıllı koltuk sistemleri" ile tanışıyor

Otolar "akıllı koltuk sistemleri" ile tanışıyor

Assan Hanil’in Genel Müdürü Gedik, yakın gelecekte otomobillere akıllı koltuk sistemlerinin entegre edileceğini, ergonomi, kabin içi iklimlendirme, uyarı sistemleri ve yolcu davranışlarına göre senkronize olan akıllı sistemlerin geliştirileceğini söyledi.

Otomotiv sektöründeki son gelişmelerin, teknolojik yeniliklerin ve geleceğin trendlerinin ele alındığı 3. Dünya Otomotiv Konferansı, sektörün ileri gelen kuruluşlarını 29-30 Kasım tarihlerinde İstanbul’da bir araya getirdi. Worldwide Partnerships'in organizasyonu ile Assan Hanil’in gold sponsorluğunda düzenlenen konferansta Endüstri 4.0'dan, geleceğin otomobillerine, otomotiv sektöründeki iş gücü yetkinliğinden elektrikli araçlara kadar çok sayıda gündem maddesi ele alındı.Kibar Holding bünyesinde faaliyet gösteren, otomotiv yan sanayine ve tüm ulaşım araçları sektörüne özgün çözümler sunan Assan Hanil’in Genel Müdürü Okan Gedik, konferansta yaptığı konuşmada, teknolojideki trendlerin, otomobiller üzerinde belirleyici bir rol oynadığını, nesnelerin internetine akıllı koltuk sistemlerinin de dahil olacağını söyledi.

GEDİK: GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ 'AKILLI'OLACAK

Yakın zamanda akıllı koltuk sistemlerinin hayatımıza daha da nüfuz edeceğini belirten Gedik oturan kişiyi tanıyan, kalp ritmi, vücut ısısını algılayan, çoklu pozisyon hafızası olan, sesle veya dokunmatik aktivasyon, ortam veya bölgesel akıllı iklimlendirme sistemlerinin otomobillerde kullanmaya başlanacağını anlattı. Gedik, geleceğin teknolojilerinde otomobil kullanıcılarını bekleyen yenilikler hakkında şu bilgileri verdi:Biyometrik sensör uygulaması ile insan vücudundaki duyuları algılayan sensörler, sürücünün yorgunluk, uyku, kalp ritmi vb. hallerinde uyarı vererek güvenli sürüşe katkıda bulunacakKlimatik koltuklar, sürücüye konfor sağlarken konsantrasyonunun dağılmasını önleyecek. Şerit takip sistemi, araç şeritten çıktığında sürücüyü koltuğun titremesi ile uyaracak. Akıllı tekstil uygulamaları ile hava alan, terlemeyi önleyen, insandaki statik elektriği alan sistemler hayatımıza girecek. Dijital ekran ile fonksiyon kontrolü yapılabilecek; koltuğun fonksiyonları dijital ekranda ayarlanabilecek. Bu ekran koltukta, dashboardda ya da telefon uygulamasında bulunabilecek. Konforu ve dikkati arttırma uygulamaları ile göz bebeğindeki büyüme ve küçülmeyi, göz kırpma sayısını ölçen sensörler eklenecek.”

“Sürüşü otomobiller yönetecek”

Otomobil parçalarının bu teknolojilerle uyumlu hale geleceğine işaret eden Gedik, kabin içinde sürücünün müsait olduğu sürenin uzamasıyla birlikte, kabin mimarisinin içerideki ihtiyaçlara göre değişeceğini, artan fonksiyon beklentisi ve enerji verimliliği sebebiyle hafif malzemelerin çok önem kazanacağını belirtti. “Ergonomi, kabin içi iklimlendirme, uyarı sistemleri ve yolcu davranışlarına göre senkronize olan akıllı sistemler geliştirilecek. Gelecekte kullanılacak malzemelerde hibrit yapılar ve kompozit malzemeler ön plana çıkacak” diyen Gedik, şunları söyledi:2023 yılında insanların yüzde 80’i sosyal medya kullanacak. İnternet trafiğinin yüzde 50’si nesnelerin internetinden kaynaklanacak. Buzdolapları, tv’ler, çamaşır makineleri hatta otomobiller internet trafiğini yoğun bir şekilde arttıracak. 2020’lere elektrikli ve hibrid araçlar ile hafif araç teknolojilerinin, 2030’lara ise otonom sürüş ve araç paylaşım teknolojilerinin damga vurması bekleniyor. Öte yandan sürücüsüz sürüş teknolojisine sahip araçlar aynı zamanda birbirleri ile bağlantıda olacaklar. Olası kaza risklerini en aza indirmek amacıyla geliştirilen bu teknolojiye sahip araçlar, birbiriyle iletişim halinde olacağı için, birbirlerinin hızlarını veya sürüş modlarını kontrol edebilecekler; sürücünün dikkati dağılsa bile otomobilin dikkati hiçbir zaman dağılmayacak. Otomobil, sahip olduğu sensörler sayesinde, 360 derece tüm aracın etrafını, yayaların, bisikletlerin, diğer otomobillerin ani manevralarını fark edecek veya öngörebilecek. Biz de Assan Hanil olarak sürekli gelişimi öngören yenilikçi bakış açımız ve yeni teknolojilerimizle geleceğin otomobillerini yaratırken OEM’lerle birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.

LOJİPORT

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.