Otokar’ın efsane aracı iki farklı modelle yollara döndü

Otokar’ın efsane aracı iki farklı modelle yollara döndü

Otokar toplu taşımacılık için geliştirdiği 6 metrelik CENTRO ailesini otobüs ürün gamına ekledi. İlk kez Busworld Turkey'de tanıtılan CENTRO, hatlı minibüs ve şehir içi otobüs taşımacılığı alanına iki farklı uzunluk ve yerleşim seçenekleriyle sunuluyor.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ürün ailesine kattığı yeni araçlarıyla Busworld Turkey 2022'de yerini aldı. Bu yıl 10'uncu kez düzenlenen Busworld Turkey 2022 Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Uluslararası İhtisas Fuarı'na 5 aracıyla katılan Otokar, ürün gamını 6 metrelik Otokar CENTRO otobüsleriyle genişletti. Dizel ve elektrikli versiyonları olan Otokar CENTRO farklı yerleşim seçenekleriyle hatlı minibüs taşımacılığı ve belediye/halk otobüsü taşımacılığına hitap ediyor. Dizel ailede Otokar’ın yeni tasarım çizgisi korunurken, ailenin elektrikli versiyonunda Otokar’ın 1970’li yıllarda efsane haline gelmiş olan yuvarlak farlı modelinin tasarımı uygulandı. Otokar, mühendislik ve Ar-Ge ekiplerinin geliştirdiği CENTRO serisiyle otobüs ailesini 6 metreden 21 metreye kadar geliştirerek sektörün en geniş ürün gamına ulaştı.

“ÇAĞDAŞ ŞEHİRLERİN VAZGEÇİLMEZİ OLACAK”

Otokar CENTRO’nun 6,6 metre uzunluğundaki versiyonu özel halk otobüs işletmeleri ve belediyeler için ayakta yolcu taşımacılığına uygun olarak geliştirildi. 1960’lı yıllardan itibaren minibüsleriyle herkesin hayatında önemli bir yer edinen Otokar, CENTRO araçlarını minibüs pazarına 6 ve 6,6 metre uzunluğunda iki alternatifli olarak sundu.

Otokar'ın yeni araç modeli yatırımına hız kesmeden devam ettiğini belirten Otokar Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, Otokar’ın hatlı taşımacılık araçlarının Türkiye şehir içi toplu taşımacılık alanında bir efsane olduğunu vurgulayarak “Sektörde, tabiri yerindeyse dört gözle beklenen segmentte CENTRO’yu geliştirdik. 60 yıla yakın deneyimimiz ile geliştirdiğimiz yeni aracımız teknolojik özellikleri, çevreci motoru seçenekleri, sunduğu konfor ile toplu ulaşımda çağdaş şehirlerin vazgeçilmezi olacak. Avrupa Birliği normlarına uygun olarak tasarlayıp geliştirdiğimiz Otokar CENTRO, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de önümüzde günlerden itibaren satışta olacak" açıklamasını yaptı. Hatlı minibüs pazarına geri döndükleri için büyük heyecan duyduklarını söyleyen Akgül, “Otokar CENTRO düşük işletme giderleri, geniş iç hacmi ve performansıyla hatlı toplu taşımacılıkta standartları yeniden belirleyecek" dedi.

Türkiye'nin yanı sıra hedefte Avrupa'nın da olduğuna dikkat çeken Akgül, "6 metre otobüs sınıfının en yenilikçi aracını ülkemizde ve Avrupa'daki kullanıcıların beklentileri doğrultusunda geliştirdik. Ekonomisi, taşıma kapasitesi, dayanıklılığı ve satış sonrası hizmetlerdeki iddiamızla CENTRO ile yeni bir başarı hikayesi yazmaya hazırlanıyoruz. CENTRO’nun sadece Türkiye’de değil, özellikle tarihi mekanlara ve dar sokaklara sahip büyük Avrupa şehirlerinde büyük ilgi görmesini bekliyoruz. Hazırlıklarımızı da bu doğrultuda yaptık. Özellikle elektrikli versiyonunun Avrupa’nın sıfır emisyon bölgelerinde öncelikli tercih olacağına inanıyoruz" açıklamasını yaptı.

“TOPLU ULAŞIMIN MİNİ KAHRAMANI OLACAK”

Türkiye'de olduğu gibi Avrupa pazarında da küçük otobüs taşımacılığının son 10 yılda önemli bir gelişim kaydettiğini belirten Akgül şöyle konuştu; "Otokar CENTRO ile hedefimiz diğer hizmet verdiğimiz alanlarda olduğu gibi Türkiye'de kısa sürede liderliğe ulaşmak; Avrupa'da ise hatırı sayılır bir pazar payına erişmek. Türkiye’de olduğu gibi, Avrupa'nın birçok şehrinde yeni yapılanmaya imkan olmadığı için tarihsel dokular içerisinde yolcu taşımacılığı yapılıyor. CENTRO, düşük işletme giderleri, yolcu taşıma kapasitesi ve üstün manevra kabiliyetiyle Avrupa normlarının en yenilikçi aracı. AB'nin belirlediği tüm şehir içi taşımacılık kriterlerine sahip olan CENTRO, alçak tabanı, geniş iç hacmi ile yeni bir yolculuk deneyimi vadediyor. Türkiye’de birçok farklı ilde otobüs operatörleri ile deneyim günleri yaptık. CENTRO, toplu ulaşım esnafından tam not aldı. Yeni araç ailemizin Türkiye ve Avrupa tanıtımlarına önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Hesaplı yatırım maliyeti, düşük işletme giderleri, yüksek performansı, kullanıcısına sağladığı tasarruflarla CENTRO toplu ulaşımın mini kahramanı olacak.”

busworld-2022-otokar-basri-akgul-2.jpgYÜKSEK YOLCU KAPASİTESİ

Otokar CENTRO’nun 6,6 metre uzunluğundaki versiyonu ideal bir halk otobüsü. Halk otobüsleri kooperatifleri ve belediyeler için geliştirilen Otokar CENTRO geniş ayakta durma alanı ile dikkat çekiyor. 11 sabit, 6 katlanır koltuklu araçta 14 ayakta yolcu taşınabiliyor. Ferah iç hacmi ve yüksek yolcu taşıma kapasitesiyle yolcular için konfor, esnafa ise yüksek kazanç vaad ediyor. Euro 6 emisyon seviyesini sağlayan çevreci motoru, üstün performansı ile dik yokuşları zorlanmadan tırmanırken, düşük işletme giderleri ile esnafa ve belediyelere yük olmuyor. Basamaksız girişe imkan sağlayan alçak tabanlı gövde tasarımı ve engelli rampası ile tüm yolcular kolayca araç içerisine biniyor ve rahat koltukları sayesinde konforla seyahat ediyor. Hızlı biniş ve inişi sağlayan geniş kapıları ve ferah iç hacmiyle Otokar CENTRO, yolcuların keyif ile şehrin keyfini sürerken, teknolojisi ve yüksek güvenlik donanımı ile sürücüsüne güven veriyor.

MİNİBÜS PAZARININ YENİ GÖZDESİ

Hatlı minibüs taşımacılığının zorlu şartlarını yakından bilen Otokar, minibüs esnafı için geliştirdiği CENTRO’yu 6 ve 6,6 metre olmak üzere iki farklı uzunlukla pazara sunuyor. 14+1 yolcu kapasitesi ile pazara sunulan araç, isteğe göre 9+1’den 16+1’ya kadar farklı yolcu kapasiteleri sunabiliyor. Zorlu yol şartlarına dayanıklılık, düşük işletme giderleriyle Otokar CENTRO minibüs pazarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya aday.

SIFIR EMİSYON, SESSİZ TRAFİK

Otokar’ın yeni ürün ailesi CENTRO’nun elektrikli modeli e-CENTRO, kompakt boyutlarıyla tarihi alanlar, dar sokaklı turistik şehirler ve sıfır emisyon bölgeleri için çevreci ve ekonomik çözüm olarak ön plana çıkıyor. Otobüs, 6 ve 6,6 metrelik olmak üzere iki farklı uzunlukla pazara sunuluyor. 6,6 metre uzunluğundaki e-CENTRO’nun 200 kW maksimum güç ve 1200 Nm maksimum torka sahip elektrikli motoru en dik rampalarda bile performansından ödün vermiyor. Hafifliği ile dikkat çeken otobüs, düşük işletme maliyetleriyle toplu taşıma operatörlerinin toplam sahip olma maliyetini düşürüyor. Tabana yerleştirilmiş bataryalar sayesinde geniş ve ferah bir iç hacme kavuşan araç 32 yolcu taşıyor. Otobüsün 110 kW Li-ion NMC bataryaları 1,5 saat gibi hızlı bir sürede şarj oluyor, tek şarjla 200 km menzil sunuyor. Ayrıca rejeneratif frenleme özelliği sayesinde şehir trafiğinde yapılan frenleme ve yavaşlamalardan yüzde 25 oranında enerji geri kazanımı sağlanıyor. Alçak tabanlı e-CENTRO engelli yolcu ve bebek arabalı yolcular dahil herkes için konforlu bir taşımacılık sunuyor.

Şehirlerin teknolojik ihtiyaçlarına kompakt bir tasarımla cevap veren Otokar, e-CENTRO’da hatlı taşımacılık alanında "Efsane" kabul edilen minibüslerin 1970’li yıllarına ait tasarımına da gönderme yapıyor.

BUSWORLD 2022

Otokar Busworld Turkey 2022’de CENTRO ürün ailesinin yanı sıra 6 metreden 18,75 metreye uzanan farklı uzunluklardaki elektrikli otobüs ailesini ilk kez sergiledi.

Otokar’ın 12 metrelik elektrikli e-KENT otobüsü geçtiğimiz aylarda İtalya, İspanya, Almanya, Romanya gibi pek çok farklı Avrupa ülkesinde farklı otobüs şirketleri ve belediyeler tarafından denenmiş ve büyük beğeni kazanmıştı. Çevre dostu sıfır emisyonlu, yüzde 100 elektrikli otobüs ailesi e-KENT’in 18,75 metre körüklü versiyonu özellikle yolcu sayısının yüksek olduğu metropoller için geliştirildi. Körüklü e-KENT uzunluğuna rağmen yüksek manevra kabiliyeti sunan körüklü yapısı ile dikkat çekiyor. Yüksek yolcu kapasitesi, geniş iç hacim sunarken dört adet geniş ve metro tipi elektrikli kayar kapılar yolcuların araç içerisine hızlı iniş-binişlerine imkan sağlıyor. Aracın yüzde 100 elektrikli klimasıyla yolcular her mevsim konforlu seyahat ediyor.

Otokar, şehirlerin değişen ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunmak üzere körüklü e-KENT’te 350, 490, 560 kWh gibi farklı batarya kapasite seçenekleri sunuyor. Otobüsün Li-ion NMC bataryaları, hızlı ve yavaş şarj özellikleriyle taşımacılığa çeviklik katıyor. Körüklü e-KENT farklı şarj opsiyonları sayesinde ister garajda ister pantograf tipi şarj özelliğiyle de yol güzergahında hızla şarj edilebiliyor.

Geleceğin şehirlerine verimli ve akıllı çözümler sunan e-KENT’in modern ve dijital göstergesinden otobüsün anlık enerji tüketimi dahil birçok veri kolayca takip edilebiliyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.