Otokar, "akıllı araç" üretimine odaklandı

Otokar, "akıllı araç" üretimine odaklandı

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, çağın gereklerine uygun olarak teknolojisini yeniliyor. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer almaya hak kazanan firma, “akıllı ve düşük emisyonlu araç” tasarımına yöneldi.

55 yıldır kendi teknoloji, tasarım ve uygulamaları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler sunan Otokar, geleceğin akıllı şehirlerinin toplu taşıma ihtiyacını karşılamaya yönelik hayati önemi olan “akıllı ve düşük emisyonlu araç” tasarımıyla, teknoloji geliştirme çalışmalarına da ağırlık veriyor.

Toplu taşımacılık alanında otobüs, nakliye ve lojistik sektörü için semi-treyler ve hafif kamyon, savunma sanayii için tekerlekli zırhlı ve paletli zırhlı araçlar üreten, yüzde yüz Türk sermayeli bir şirket olan Otokar, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsünü üreten ve alternatif yakıtlı otobüsler üzerinde de çalışmaları devam ediyor.

Otokar, raporlama döneminde başlatılan ve 2019’da tamamlanması planlanan uluslararası Appstacle - Bulut Tabanlı Akıllı Araç Uygulama Platformu Projesi’nin paydaşlarından biri olacak. 50 FİRMADAN BİRİ Ekonomik, çevresel ve sosyal faktörleri kurumsal yönetim ilkeleriyle birleştirerek uzun vadeli değer yaratmayı amaçlayan Otokar, bu alanda yaptığı çalışmalarla Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan 50 firmadan biri oldu. Kasım 2018-Ekim 2019 döneminde BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alacak şirketin sürdürülebilirlik konusunda yürüttüğü çalışmalar, Borsa İstanbul'un belirlediği "Endeks Seçim Kriterleri" kapsamında değerlendirilmeye tabi tutuldu. Türkiye'nin öncü otomotiv ve savunma sanayi şirketi Otokar böylece, dördüncü kez BIST Sürdürülebilir Endeksi'nde yer almaya hak kazandı.

ÇEVREYLE DOST

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokarın temel iş stratejisinin; fikri hakları yüzde 100 kendine ait, verimli, çevreci ve yenilikçi ürünlerle gelecek nesillerin yaşam standartlarının geliştirilmesine, dünya genelinde barış ve güvenliğin tesisine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Tüm süreçleri hesap verebilirlik, şeffaflık ve sorumluluk kavramlarıyla yönettiklerini belirten Görgüç, “Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken, Koç Topluluğunun paylaştığı değer ve ilkelere bağlı kalarak insana ve topluma yakın, çevreyle dost, evrensel iş etiği ilkelerine sıkı sıkıya bağlı hareket ediyoruz” dedi.

ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTTI

Otokarın yürüttüğü operasyonlarda, çevresel etkinin azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çalışmaların yıl genelinde artarak devam ettiğini anlatan Serdar Görgüç, “Gelecek nesillere kaliteli ve güvenli bir yaşam sunmak, paydaşlarımız için katma değer üretmek için yenilikçilik ve sürdürülebilirlik odağıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz projelerle enerji tüketimini 856 giga jula (Gj), sera gazı emisyonunu 138 ton karbondioksite düşürdük. 149 bin metreküp atık su geri kazanımı gerçekleştirerek üretim için ihtiyaç duyduğumuz suyun yüzde 49’unu bu geri kazanımdan elde ettik” diye konuştu.

AR-GE HARCAMALARI YÜKSELDİ

Yapılmayanı yapma motivasyonuyla yola çıkan Otokarın bugün fikri mülkiyet hakları kendisine ait ürünlerle 5 kıtada 60’tan fazla ülkede araçları olan bir şirket konumuna geldiğine dikkat çeken Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Arifiye’de 552 bin metrekare alana yayılı fabrikamıza ve geleceğimize her yıl yatırım yapmaya devam ediyoruz. Son 10 yıldır yüksek teknoloji ürünü araçların tasarımı için ciromuzun ortalama yüzde 4'ünü Ar-Ge’ye ayırdık. Bu stratejinin bir devamı olarak 2017’de ciromuzun yüzde 5,9’u oranında toplam 105 milyon lira Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik” dedi. Görgüç, Ar-Ge Test Merkezindeki laboratuvarlarının yurt içinden ve yurt dışından otomotiv ve savunma sanayi başta olmak üzere farklı sektörlere bağımsız bir akreditasyon merkezi olarak hizmet verdiğini ifade ederek, “Geçen yıl 24 yeni patent başvurusu gerçekleştirdik. Böylelikle son 10 yılda Otokarın gerçekleştirdiği patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurusu 269’a ulaştı” açıklamasını yaptı.

BİNLERCE SAAT EĞİTİM

Otokar çalışanlarının mevcut niteliklerini daha da geliştirmek amacıyla her yıl binlerce saat eğitim çalışması gerçekleştirdiğini de belirten Görgüç; mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesi amacıyla 73 bin 466 kişi x saat, kurum içinde İSG kültürünün gelişmesi amacıyla da 18 bin 288 kişi x saat eğitim düzenlendiğini söyledi. Görgüç, yıl içinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da toplumsal gelişime destek vermeyi sürdürdüklerini kaydetti. Otokar'ın 2017 yılına ilişkin Sürdürülebilirlik Raporu; şirketin faaliyetlerinin sosyal, çevresel ve ekonomik etkileri, yönetsel yaklaşımları, performans sonuçları ve gelecek perspektifi doğrultusunda GRI Standartları'nın temel (core) uygulama düzeyi gerekliliklerine uygun olarak hazırlandı.

Sanayigazetesi.com

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.