Oto satışları haziranda da rekor kırdı
Sürpriz satışları değerlendiren sektör uzmanları, 'otomobil vergisi artacak' söylentilerinin de talebi öne çektiğini söyledi.Türkiye yılın ilk çeyreği...
Sürpriz satışları değerlendiren sektör uzmanları, 'otomobil vergisi artacak' söylentilerinin de talebi öne çektiğini söyledi.
Türkiye yılın ilk çeyreği için yüzde 11'lik rekor büyüme rakamları açıklarken otomotivde de satış rekorları devam ediyor. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlere paralel kredi faizlerindeki artışa ve döviz kuru yüzünden yapılan zamlara rağmen haziran ayında satışlar 80 bini buldu. Otomotiv sektör uzmanları, mayısta başlayan yavaşlamanın ardından ortaya çıkan bu pazar büyüklüğünü 'sürpriz' olarak değerlendirirken, temmuz ve ağustos aylarında satışlarda düşüş yaşanacağını söyledi. Otomobile yeni vergi söylentilerinin de satışları öne çektiğini belirten uzmanlar, resmi rakamların yarın açıklanacak olmasına rağmen bugüne kadarki en iyi haziran ayı sonuçlarının ortaya çıktığını dile getirdi. Mayıs ayında da satışlar 80 binin üzerine çıkmıştı.
Yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamı 420 bin adede ulaşırken yıl sonu hedefleri konusunda temkinli yaklaşımlar öne çıkıyor. 800-850 bin adetlik yıl sonu pazar hedefi üzerine yoğunlaşan şirketler özellikle yılın son çeyreğinde önceki yıllara göre daha küçük bir pazar oluşacağını öngörüyor. Ancak, önümüzdeki iki ay boyunca satışların 62 binin üzerine çıkması büyümenin sürmesi açısından yeterli görülürken, eylül ayında da 64 binlik pazara ulaşılması yine artı yönde ilerleme eğilimi olarak dikkat çekecek. Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına göre MB'nin bazı pazarı frenleyici kararlar aldığını ancak yılın ikinci çeyreği için de ilk çeyrektekine yakın bir büyüme ortaya çıkacağını söyledi. Otomotiv pazarında yavaşlama başladığını belirten Tatoğlu, "Ancak, alınan kararlara rağmen insanların ekonomiye bakışı değişmedi. Güven var. Haziranda faiz artışı ve kur yükselişine rağmen sürpriz bir sonuç oluştu. Yıl sonu hedefini 810 bin olarak koruyorum." dedi.
İTHAL 2012 MODELLER GECİKECEK
Bu aydan itibaren kendini hissettirmesi beklenen yavaşlamada artan faiz oranları etkili olacak. Ancak bu yıl, değişen model yılı mevzuatı da özellikle ithal otomobillerin satışını birkaç ay ileriye kaydıracak. Çünkü, yeni mevzuata göre bir aracın 2012 model sayılabilmesi için 1 Ağustos tarihinden itibaren bantlardan inmesi gerekecek. Bu durumda Fransa'dan, Kore'den, ABD'den gelecek otomobilin yolda geçireceği süre pazara çıkışını dolayısıyla 2012 model yılı oluşunu etkileyecek. Bazı araçlarda 2012 model yılına müşteriler eylül hatta ekim ayında ulaşabilecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, 2012 model yılı otomobil satın almak isteyenlerin ekime kadar beklemek zorunda kalabileceğine dikkat çekerek, yıl sonu hedefinin 800 bin düzeyinde kalacağını söyledi. Koçak, haziran ayında yaşanan sürpriz pazarla ilgili "Faizlerin yükselmesi tüketicinin talebini öne çekti." diye konuştu.
Artan kurların da temmuzdan itibaren yavaşlamaya katkısının olması bekleniyor. Hemen hemen tüm modellerde kur farkı kısmen de olsa yansıtıldı. Pazarın büyüme ya da küçülmesinde kurlar kadar faizlerin baz etkisi olduğunu savunan Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Ümit Karaarslan, pazarın haziranda da büyüdüğünü ancak önümüzdeki 6 ayın sektör için çok farklı geçeceğini söyledi. Ekonomiyi soğutmak için alınan önlemlerin neticesinde yılın ikinci yarısının durgun geçeceğini anlatan Karaarslan, "Burada en önemli konu, taşıt kredisi faizlerinin hangi seviyede tutunacağı. Çünkü otomobil satışlarının yüzde 60-70'i krediyle satılıyor. Faizler yüzde 1'in üzerine çıktı." dedi. Haziranı sürpriz bulmayan Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu ise "Türkiye'de yüzde 1'lik faiz kritik bir eşiktir" diyerek otomobil kredilerinde yüzde 1 eşiği aşılınca talebin daraldığını ifade etti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.