Oto hırsızlarının korkulu rüyası

Oto hırsızlarının korkulu rüyası

Trabzon'un Yomra ilçesindeki Özdil Çok Programlı Lisesi öğrencileri, cep telefonu aracılığıyla otomobilin yakıt sistemini devre dışı bırakarak aracın...

Trabzon'un Yomra ilçesindeki Özdil Çok Programlı Lisesi öğrencileri, cep telefonu aracılığıyla otomobilin yakıt sistemini devre dışı bırakarak aracın durmasını sağlayan proje geliştirdi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nce bu yıl 6'ncısı düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nın Trabzon finalinde ''Üretim ve Mühendislik Hizmetleri'' grubunda birinci olan ve Samsun'da yapılacak bölge finaline katılmaya hak kazanan proje dikkat çekiyor.

 

Projenin danışmanlığını yürüten okulun elektrik öğretmenlerinden Kadir Hekimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl iddialı bir şekilde hazırladıkları ''Kolaysa Kaçır'' projesini 4 öğrenciyle hayata geçirdiklerini belirterek, ''Projeyle, oto hırsızlıklarına karşı bizim de bir alternatif çözümümüz olsun istedik'' dedi.

 

Bazı araçların elektronik aksamında uydu aracılığıyla müdahale edilebilen çeşitli sistemler bulunduğunu ancak kendi projelerinin yalnızca yakıt sistemine müdahale eden, maliyeti ucuz ve her türlü araca uygulanabilen bir sistemden oluştuğunu ifade eden Hekimoğlu, ''Projemizle, hırsız tarafından kaçırılmış bir aracın yakıt sistemine müdahale ederek aracı kullanılamaz, işleyemez hale getirmeyi ve hırsızın aracı terk etmesini, fiilinden vazgeçmesini sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız, en az zararla aracı kurtarmayı başarmak'' diye konuştu.

 

-YAKIT ŞİFREYLE KESİLİYOR-

 

Sistemin elektrik yardımıyla çalışan valfler, cep telefonu veya sim kart modülü ile ''DTMF'' adı verilen dönüştürücü cihazlar yardımıyla çalıştığını ifade eden Hekimoğlu, uzaktan müdahale ile karbüratöre giden yakıtın kesilerek aracın hareketini engellediklerini aktardı.

 

Yakıtı kesme ve sistemi devreden çıkarma işleminin cep telefonu şifresi yardımıyla yapıldığına dikkati çeken Hekimoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 

''Araçta gözle görülemeyecek bir bölmeye cep telefonu ya da sim kart modülü yerleştiriyoruz. Otomobilimizin çalındığını fark ettiğimizde araçtaki sim kartı cep telefonumuzdan arıyoruz. Otomatik açılan bu hatta kendi belirleyebileceğimiz şifremizi girince, araca motoru durdur sinyali vermiş oluyoruz. Bu sinyalle valf, gazı veya benzini keserek motoru stop ediyor. Daha sonra biz aracımıza ulaştığımızda farklı bir şifre girerek güvenliği kaldırıp aracı tekrar çalıştırabiliyoruz.''

 

-SİSTEMİN MAKSİMUM MALİYET 150 LİRA-

 

Sistemin maliyetinin maksimum 150 lira olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, ''Bu maliyet, kullandığımız malzemelerin hiç birinin aracın üzerinde olmaması durumundaki maliyet. Ama gazlı araçlarda valflerden zaten bulunduğu için onlara direkt uygulanabilir ve maliyet daha da düşebilir. Cep telefonu ve sim kart zaten piyasada bildiğimiz değerleriyle kullanılan cihaz ve materyaller'' diye konuştu.

 

Proje danışmanlarından elektrik öğretmeni Fahrettin Aygündüz ise proje fikrinin tamamıyla öğrencilerine ait olduğunu anlatarak, projeyle oto hırsızlıklarını en az seviyeye düşürmeyi amaçladıklarını belirtti.

 

Elektrik öğretmeni Dursun Ali Özdemir de geçen yıl daha çok unutkan insanlar için evden çıktıktan sonra evdeki elektrik, gaz ve suyu kapatan ''Akıllı Anahtar'' projesi hazırladıklarını, projeyle il birincisi ve bölge ikincisi olduklarını anımsatarak, bu yıl da yine güvenlikle ilgili bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

 

Araçları uzaktan kontrol edebilen uydu bağlantılı, modernize edilmiş ve maliyeti yüksek çeşitli sistemler bulunduğunu ancak kendi projelerinin onlardan ayrılan yönünün mekanik veya elektronik her türlü araca uygulanabilir olması, maliyetinin düşüklüğü ve araca herhangi bir zarar vermemesi olduğunu kaydeden Özdemir, ''Elektronik araçlarda devreyi kesen sistemlerde araca zarar gelebilmekte ama bizim sistem yalnızca yakıt sistemine müdahale ederek otomobile zarar vermiyor'' dedi.

 

-PROJENİN ESİN KAYNAĞI OTO HIRSIZLIĞI HABERİ OLDU-

 

Projenin fikir babası olan okulun Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı son sınıf öğrencisi İsmail Alagöz ise otomobil hırsızlığına dair izlediği bir haberden etkilendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

 

''O haberi izledikten sonra aracı nasıl daha erken bulabiliriz ya da hırsızları nasıl caydırabiliriz diye düşündüm. Bu proje aklıma geldi. İlerleyen günlerde projeyi birlikte hazırladığımız okul arkadaşlarım Harun Çiçek, Resul Yılmaz ve Mesut Aksoy ile bu çalışmaya yoğunlaştık. Öğretmenlerimize danışarak projeyi gerçekleştirdik ve sistemi araca kurduk'' diye konuştu.

 

Bu yıl okuldan mezun olacağını ve projeyi bir iş olarak yaşama geçirebileceğini anlatan Alagöz, ''Arkamızda duran, desteğini veren olursa imalata geçer, her türlü araca takabiliriz'' dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.