OMV, Borealis’in yüzde 75 hissesini satın aldı

OMV, Borealis’in yüzde 75 hissesini satın aldı

OMV, düşük karbonlu geleceğe geçiş stratejisi kapsamında Borealis’teki yüzde 36’lık hisselerine ek olarak 4,68 milyar dolar yatırım yaparak yüzde 75’lik oranla şirketin hisse çoğunluğuna sahip oldu.

Avusturya'nın en büyük enerji şirketi OMV ve Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, OMV'nin Borealis’in çoğunluk hisselerini almasına yönelik bir anlaşma imzaladı. OMV, Avrupa'nın önde gelen petrokimya şirketlerinden biri olan Borealis'teki yüzde 36 hissesini Mubadala’dan 4,68 milyar dolara aldığı yüzde 39'luk ek hisse ile yüzde 75'e çıkarttı. 2020 sonuna kadar tamamlanması beklenen anlaşma kapsamında Mubadala ise yüzde 25 hissesini koruyacak. Bu yatırım ile OMV, sektörde polyolefin ve baz kimyasal tedariğinde lider sağlayıcı rolünü üstlenecek. Aynı zamanda OMV, Avrupa'daki 1 numaralı etilen ve propilen üreticisi, dünya çapında ise en iyi 10 polimer üreticisinden biri olacak.

Anlaşma kapsamında OMV tarafından 2021'in sonuna kadar 2 milyar euro değerinde bir tasfiye programı uygulanacak. OMV ayrıca; azaltılmış maliyetler, kolaylaştırılmış operasyonlar ve vergi avantajlarından faydalanarak 2025 yılı sonuna kadar 700 milyon euro maliyet tasarrufu gerçekleştirmeyi hedefliyor.

OMV Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Rainer Seele, Borealis’in yüzde75 hissesine sahip olmalarıyla ilgili olarak "Bu anlaşma gelecek stratejimizin uygulanmasında sadece bir kilometre taşı değil, OMV tarihinin en büyük dönüşümü olacak. Bu yatırım sayesinde OMV’nin küresel petrol, gaz ve kimyasal üretiminde kullandığı entegre iş modeli, yüksek kaliteli plastik sektörüne doğru büyümesini sağlayacak. Yapılan anlaşma aynı zamanda, OMV’nin düşük karbonlu geleceğe geçişte yeniden konumlandırması bakımından da önemli rol oynayacak” dedi.

Mubadala Petrol ve Petrokimya CEO'su Musabbeh Al Kaabi ise anlaşmayla ilgili olarak "Borealis'e sektöründe lider bir şirket olarak güveniyoruz. OMV'deki mevcut yüzde 24,9 hissemiz ile birlikte, Borealis’te sahip olacağımız doğrudan yüzde 25 pay ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. OMV'nin önemli bir hissedarı olarak Borealis'le stratejik olarak güçlü bir uyum sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Borealis’in Viyana’daki merkez ofisi dahil olmak üzere yaklaşık 6 bin 900 çalışanı bulunuyor ve şirket 120'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Finansal başarısı yüksek olan Borealis, 2019 yılında dünya çapında toplam 9,8 milyar euro satış geliri ve 872 milyar euro net kar elde etti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.