Okul servisi sürücülerine sınav şartı geliyor

Okul servisi sürücülerine sınav şartı geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, okul servisi sürücülerinin mesleki yeterlilik belgesiyle çalışabileceğini belirterek, "Belgeler sayesinde çocuklarımızın daha güvenli bir şekilde ulaşımlarının sağlanması açısından önemli bir adım atmış olacağız" dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, okul servisi sürücülerinin mesleki yeterlilik belgesiyle çalışabileceğini belirterek, "Belgeler sayesinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyumlu, iletişimin ve diyaloğun önemli olduğu, çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın daha güvenli ve huzurlu şekilde ulaşımlarının sağlanması açısından önemli bir adım atmış olacağız. Ekim ayının sonunda, servis şoförlerimizi de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacak" dedi. Esnaf ve Sanatkarlar Yeterlilik Merkezinin projesi kapsamında kurulan Belgelendirme Merkezinin yetkilendirme sözleşmesi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan'ın katılımıyla imzalandı.

Servis sürücülerine yönelik düzenleme Ekim’de geliyor

Öğrenci servisi sürücülerinin, mesleki yeterlilik belgesi alacağını ve servis şoförlerine sınav şartı getirileceğini dile getiren Bakan Sarıeroğlu, "Hem toplu taşıma araçlarında hem raylı sistemlerdeki şoförlerimiz hem de servis araçlarındaki taksi şoförlerimizi kapsama alacak protokolümüzle birlikte önümüzdeki dönemlerde daha çok sayıda belge vermiş olacağız. Bu belgeler sayesinde, iş sağlığı güvenliği kurallarına uyumlu, iletişimin ve diyaloğun önemli olduğu, çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın daha güvenli ve huzurlu şekilde ulaşımlarının sağlanması açısından önemli bir adım atmış olacağız. Ekim ayının sonunda, servis şoförlerimizi de kapsayacak alanlarda yeterliliklerin hazırlanması süreci tamamlanacak. Bu sürecin arkasından Sınav Belgelendirme Merkezimizin akreditasyon çalışmalarını başlatacağız. Bu akreditasyon çalışmaları, uluslararası kurallara ve kalite güvence sistemlerine uygun olarak yapılıyor. Biz, servis şoförlerimizle ilgili akreditasyon sürecinin daha hızlı yapılması ve en kısa sürede sınav belgelendirme işlemlerinin başlaması için protokolümüzü imzalayacağız" diye konuştu.

okul-servisi-suruculerine-sinav-sarti-geliyor-352502-5.jpg

Yeterlilik almak için 6 ay süre

Okul servisi sürücülerinin yeterlilik belgelerini almaları için sürecin 6 ay içerisinde tamamlanacağını belirten Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, "Sınavlara girip, yeterliliklerini ortaya koyacak şoförlerimizle ilgili birçok kriterimiz var. Onları da TESK'le istişare ederek, ortaya koyduk. Özellikle sürüş teknikleri, mesleki becerilerin yanında psikoteknik, kişisel iletişim, pedagoji gibi alanlarda yeterliliklerini tam olarak ortaya koymaları gerekiyor. Bu sınavlara girmeleri için başta çocuk istismarı olmak üzere yüz kızartıcı hiçbir suçu işlememiş olmaları gerekiyor" dedi.

Okul servislerine "özel ehliyet ve plaka" önerisi

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, okul servislerine özel ehliyet verilmesi gerektiğini belirterek, "Her ehliyeti olan bu işi yapabiliyor. Bu koşul değiştirilmeli. Önerimiz, ehliyet grubunda okul servis sürücüsünün ayrı bir harf grubu ile tanımlanması." dedi.Bir dönem İstanbul Taşımacılar Birliği Derneğinin başkanlığını da yürüten Orduhan, yaptığı açıklamada, okul servis yönetmeliğinin taşımacılar arasında haksız rekabete yol açtığını savundu.

Orduhan, mevcut yönetmeliğe göre velilerin, okul aile birliğinin anlaştığı firma dışında başka bir servis şoförü ile anlaşarak taşıma yaptırabildiğini belirterek, "Bu mevzuatı yanlış anlayan bazı firmalar okul bahçesinde masa açarak, kampanya yaparak öğrenci kapmaya çalışmakta. Bu da çatışmaya neden oluyor. Veliler buna izin vermesin. Okulun anlaştığı servislerle çalışırlarsa bunun önüne geçmiş olurlar." diye konuştu.

Cumhuriyet

LOJİPORT

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.