OKT'den yerli malı şasi

OKT'den yerli malı şasi

1981’den bugüne yenilikçi kimliğiyle, Türkiye ve dünyada farklı sektörlere sunduğu çözümlerle bilinen OKT Trailer, Gas Turkey 2012 Fuarı’nda yepyeni...

1981’den bugüne yenilikçi kimliğiyle, Türkiye ve dünyada farklı sektörlere sunduğu çözümlerle bilinen OKT Trailer, Gas Turkey 2012 Fuarı’nda yepyeni kurumsal kimliğiyle yerini alarak kampanyanın lansmanına başladı.

Gas Turkey 2012 Fuarı’nda düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, firmanın yeni kurumsal kimliği ve sektöre kazandırdığı yenilikler hakkında bilgiler verdi. Sektörde 30 yılı aşkın bir süredir üretim yapan OKT Trailer’in yılların birikimi ile edinmiş olduğu sektörel tecrübenin ışığında her zaman kaliteli ve nitelikli bir üretim anlayışından yana tavır koyarak üretimini şekillendirdiğini vurgulayan Maraş, ADR mevzuatı ışığında belgelendirmeye dayalı bir üretim yaptıklarını söyledi.  OKT Trailer’in Gas Turkey 2012 fuar alanındaki standında gerçekleştirilen basın toplantısında firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Çenesiz, Pazarlama Müdürü Bülent Tezel ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Özge Kocakula da hazır bulundu.

LPG TANKERLER İÇİN OKT MARKALI ŞASİLER

OKT markalı LPG tankerlerde öne çıkan en önemli özelliğin diğer firmalar tarafından yurt dışından tedarik edilen şasinin OKT Trailer tarafından yerli imkanlarla üretildiğine dikkat çeken Maraş, LPG’li tankerlerin özelliklerini ise şu şekilde özetledi: “Firmamız tarafından üretimi gerçekleştirilen bu şasi, 2007/46 tip onayını almış olan tek tanker şasisi olarak tüm dünya pazarlarına sunuluyor. Ayrıca, dünya standartlarında üretim anlayışıyla ürettiğimiz LPG’li tanker şasisini 98/91 ADR onayını da alarak müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Bunun yanı sıra hafiflik avantajı sağlayan ve korozyona karşı dayanıklılık gösteren malzemeden üretilen LPG tankerlerin gövdesinde dahi ADR’li üretim yapıyoruz. OKT markalı bu tankerlerin devrilme dengesi ile ilgili ECE R 111 regülasyonu kapsamında R 111 tip onayıyla beraber sunuyoruz. Ayrıca tankerin piyasada bulunan diğer araçlardan farklı olan tasarım özellikleri ise ilk bakışta kendisini hissettiriyor.”

‘FİNANS SEKTÖRÜNDEKİ SIKINTILAR REKABETTE ELİMİZİ ZAYIFLATIYOR”

Türkiye’de üretici firmaların ödemelerle uğraşmasının Türk treyler sanayini zora soktuğunu belirten Maraş, çekicinin ayrı üst yapının ayrı kredilendirilmesinin de bankaların sektörü iyi tanımamasından kaynaklandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk finans sektöründeki bu sıkıntılar bankalarımız tarafından giderilerek üretimin önünü açacak yeniliklerle gelişmesi gerekiyor. Bugüne kadar gelen süreçten daha ileride bir yaklaşımla bankaların treyler sektörüne daha fazla önem vermesini bekliyoruz. Bankaların uğraşması gereken işlerle uğraşıyor olmamız bizim en büyük sıkıntılarımızın başında geliyor. Türkiye’de üretici firmalar ödeme işleri ile uğraşarak hem vakit kaybediyor hem de sektörün gelişimi için harcayacakları enerjilerini ödeme işleriyle tüketiyorlar. Bu açıdan bir karşılaştırma yaptığımızda Avrupa’daki ödeme sistemleri Türkiye’dekine göre daha iyi ve oldukça oturmuş durumda. Avrupa’da üretici firmalar ödeme veya tahsilât işleriyle uğraşmıyorlar. Bu konularla finans sektörü yani işin uzmanları uğraşıyor. Bizde ise üretici firmalar ödeme şartlarını dahi müşterileriyle kendisi halletmek zorunda kalıyor. Bu da yoğun rekabet ortamında bizi geride bırakıyor”

‘ADR MEVZUTINA UYGUN ÜRETİM YAPIYORUZ’

Yaptıkları işi, doğası gereği ciddi dikkat ve ustalık isteyen bir iş olarak tanımlayan Maraş, bu alanda üretim yapan firmaların ADR mevzuatına uygun bir üretim anlayışına sahip olması gerektiğine değindi. Akaryakıt, patlayıcı madde ve kimyasal madde taşıyan tankerlerin üretimini yıllardır kaliteden taviz vermeden gerçekleştirdiklerini dile getiren Maraş, bu konuda yatırım yapacak firmaların bilinçli hareket etmesinin sektöre fayda sağlayacağını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin taşınması azami ölçüde dikkat isteyen bir iş. Firma olarak konusunda uzman, genç ve tecrübeli bir ekip ile kaliteli bir üretim anlayışına sahibiz. OKT Trailer, ADR mevzuatının içinde yer alan bütün tankerleri üretiyor. ADR mevzuatının içine aldığı ürünleri üretmek büyük uzmanlık ve tecrübe istiyor. Biz bu bilinçle üretim yapıyoruz. ADR Mevzuatıyla ilgili ne kadar atılacak adım var ise hepsini tek tek yerine getiriyoruz. Aynı zamanda müşterilerimizi de bilinçlendirerek ADR mevzuatına uygun taşıma yapmanın önemini vurguluyoruz.”

‘ÜRETİMDE YURTİÇİ YURTDIŞI AYIRIMI YAPMIYORUZ’

OKT Trailer olarak yurt dışı yurt içi ayırımı yapmadan tüm pazarlara aynı standartta ve mevzuata uygun ürünler sunduklarını kaydeden Maraş,  “Kullandığımız teknolojiyi her ürüne aynı standartta yansıtıyoruz. Hiçbir şekilde ülke ve pazar ayrımı gözetmiyoruz. Afrika ve Rusya gibi dokümantasyon anlamında bir standardı olmayan bölgelere de aynı ürünleri ihraç ediyoruz. Sadece Türkiye’deki değil aynı zamanda dünyadaki diğer rakiplerimizin de yaptığı gibi Afrika pazarına paraya dayalı bir üretim sunmuyoruz. Afrika ve Arap ülkelerinde yaşanan Arap Baharı süreci ile bu bölgelere satışlarımızın artacağını düşünüyorum. Bizim için pazar fark etmiyor, gelişimi ve değişimi arzu eden tüm pazarlarda var olmaya azami dikkat gösteriyoruz. Aslında biz yeni sloganımızda vurgulamaya çalıştığımız gibi literatürün dışına çıkıyoruz. Sektöre yön vererek kaliteyi bir üst noktaya çekmeye çalışıyor ve farklılığımızı her alanda hissettirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘MARKALAŞMA SÜRECİMİZE HIZ VERECEĞİZ’

Sektör içinde sektörü baltalayan en önemli unsurun merdiven altı üretim yapan şirketler olduğunu söyleyen Maraş, bu tip şirketleri bindiği dalı kesen üreticiler olarak tanımlayarak imalathanelerin denetlenmeye başlamasıyla sektöre önemli zarar veren bu firmaların önünün kapanacağını bildirdi. Bazen yaptıkları müşteri ziyaretlerinde ‘Bu kadar belgelendirmeye ne gerek var?’ tarzından söylemlerle karşılaştıklarını ifade eden Maraş, “Bu tarz belgelendirmeye uygun ürünler ile hem devlete olan yükümlülüklerinizi yerine getiriyoruz hem de daha hafif araç ile daha fazla yük taşınmasını sağlıyor ve nakliyecilerin daha az yakıt tüketimi sarfetmesine yardımcı oluyoruz. Yeni lansmanını yaptığımız kurumsal kimliğimizin de bu farkındalığı yaratmaya yardımcı olacağını düşünüyor ve bilinçli tüketici dönemini başlatacağını düşünüyoruz. Yeni oluşturduğumuz kurumsal kimliğimiz ile Avrupa’da markalaşmayı daha hızlı ve süratli bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Sadece kurumsal kimlik çalışmalarıyla yetinmeyip ürün gamı ve teknoloji olarak ses getirecek çalışmalarımıza da hız vermeyi arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

OKT KALİTESİNİ BELGELENDİRDİ

OKT Trailer, Alman menşeli bağımsız denetleme kuruluşu TÜV-SÜD ile yürüttüğü ve ADR mevzuatına uygun tanker ve silobaslarının denetlenerek, belgelendirilmesini kapsayan proje çerçevesinde ADR sertifikasını da Gas Turkey 2012 Fuarı’nda teslim aldı. TÜV-SÜD Otomotiv ve Endüstri bölümü uzmanları OKT Trailer’in üretim süreçleri ve ürettiği ürünlerin mevzuata uygunluğunu denetleyerek firmanın bu belgeyi almaya hak kazandığına kanaat getirdi. Gas Turkey 2012 fuar alanında gerçekleştirilen ADR sertifikası teslim törenine; TÜV-SÜD Genel Müdürü Rıfat Pergel, TÜV-SÜD Endüstri Departmanı Müdürü Hakim Özlük, OKT Trailer Genel Müdürü Hakan Maraş, Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Çenesiz, Pazarlama Müdürü Bülent Tezel ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Özge Kocakula katılırken yapılan konuşmalarda ADR’li taşıma yapmanın önemi hakkında bilgiler verildi.



Hacı Yusuf ÖZER / LOJİSTİK EKİPMANLAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.