“Niş Alanların Efendisi” SARP LOJİSTİK

“Niş Alanların Efendisi” SARP LOJİSTİK

Sarp Lojistik, başta gıda ve gıda dışı FMCG müşterileri olmak üzere perakende, ambalaj, yapı malzemeleri ve beyaz eşya sektörleri gibi birçok sektörden müşterilerine uçtan uca tedarik zinciri çözümleri sunuyor.

Sarp Lojistik; sahip olduğu 400’ün üzerinde ambient (ortam sıcaklığı) ve ısı kontrollü (serin, soğuk, donuk) araç filosu, Türkiye’nin tüm bölgelerinde güçlü tedarikçi ağı ve kontrolünde olan geniş piyasa araç portföyünün etkin kullanımıyla başta gıda ve gıda dışı FMCG müşterileri olmak üzere perakende, ambalaj, yapı malzemeleri ve beyaz eşya sektörleri gibi birçok sektörden  müşterilerine  uçtan uca tedarik zinciri çözümleri sunuyor.

unal-sakar.jpgSarp Lojistik A.Ş, Eskişehir merkezli bir firma. 2004 yılında havacılık ile başlayan yolculuklarını  2007 yılında lojistik işi ile çeşitlendirmişler. Bundan sonrasını Sarp Lojistik A.Ş Genel Müdürü Dr. S. Ünal Şakar’dan dinleyelim.

“2007’ yılında sadece araç tedariği yapan bir firma olarak çıktıkları yolculuklarını lojistiğin hemen her alanında faaliyet gösterir bir yapıya getirmişler. Nakliyeciliğin lojistik olarak değerlendirildiği, pek çok nakliyecinin kendisini lojistik firması olarak tanıttığı günlerde sektörde kurumsallaşmanın da zayıf olduğunu görmüşler. Sunulan hizmetler neredeyse standarttı. Biz farklı olmayı, niş alanlarda da faaliyet göstermeyi seçtik. Lojistik sektörünün rota planlamaları, optimizasyonlarla çalışması gerektiğini bu suretle daha etkin ve verimli hizmetler sunabileceğimizi değerlendirdik. Kadromuzu bu işleri yapabilecek endüstri mühendisleri ile destekledik. Farklılığın bizim için fırsatlar yaratabileceğini düşünüyorduk nihayet öyle de oldu. 2019 bizim için çok iyi bir seneydi. Biz bu kriz yılını fırsata dönüştürebilen nadir firmalar arasındayız. 2020 daha iyi bir sene olacak diye umuyoruz.”   

nuran-ozlemis.jpgTürk lojistik sektörünün dağınık ve halen konsolide olabilmiş bir durumda olmadığının altını çizen Lojistik Grup Müdürü Nuran Özlemiş de, “Lojistik sektörünün kurumsal diyebileceğiniz az sayıda firmasından biriyiz. Eti Gıda’dan kaynaklanan gıda ve hızlı tüketim mamulleri lojistiğinde çok önemli bir know how’a sahibiz. Bu know how bize karşımızdaki müşterinin ihtiyaç ve taleplerini çok iyi analiz edebilme becerisini getiriyor” diye konuştu.  

66 paleti çift katlı yüklüyor, ısı kontrollü taşıyorlar

Sektörde kendilerini ayıran birçok özelliğe sahip olduklarını vurgulayan Nuran Özlemiş, özetle şu bilgileri paylaştı: “En önemli özelliklerimizden biri çift katlı yükleme yapmamızdır. Bir TIR’a 66 palet yüklüyoruz ki, bu çok az görünen bir yükleme şeklidir. Üstelik bu yüklemeyi ısı kontrollü olarak yapıyoruz. Isı kontrollü taşımanın hem soğuk, hem serin, hem de donuk gibi tüm ısı derecelerini kullanıyoruz. Aynı araçta üç farklı ısıda taşıma yapabiliyoruz. Yanı sıra, ısı kontrollü depolarımız ve otomasyon kontrol sistemlerimiz var. Eskişehir’deki 40 bin metrekarelik ısı kontrollü depomuzun kapasitesi 60 bin palettir. Bu 60 bin paletin yarısını yani 30 bin paletini full otomasyonlu işletiriz. Otomasyonu yöneten 6 robotumuz bulunuyor. Bu robotlarla birlikte çalışan da bir mekik sistemine sahibiz. Sanırım, Türkiye’de robot ve mekik sistemi sayısı ile en uzun koridorları bulunan, otomasyon sistemli tek firmayız.”

365 gün ve 7/24 çiğ süt taşıması

Lojistik işi yapan firmaların, ayrı bir uzmanlık gerektirdiği için çoğunlukla niş alanlara girmekten kaçındıklarını ifade eden Özlemiş, “Yurtiçi depolama ve dağıtımda benzer işleri yapan çok firma olduğu bir gerçek. Firmalar, çoğunlukla niş alanlara girmek istemezler. Biz niş alanlarda hizmet veriyoruz. Örneğin bir çiğ süt toplama operasyonumuz var. Kendi süt tankerlerimizle belli bir rota ve frekans dahilinde çiftçilerimizin süt ürünlerini çiğ süt halinde alırız. Müşterimizin üretim tesisine, istediği frekansta  getirir ve sütü taşırken yapılması gereken tüm testleri de kendi bünyemizde analiz ederiz. Bu, 365 gün ve 7/24 devam eden bir operasyondur. Müşterinin mamul madde haline dönüştürmesinin ardından depomuza getirir ve nihai noktalara ulaştırırız” açıklamasını yaptı. 

Tüm aşamalarıyla tahıl taşımacılığı

Bir başka niş alan örneği olarak yaptıkları tarım lojistiğini sıralayan Nuran Özlemiş, bu konuda da şunları aktardı: “Özellikle tahıl taşımacılığında uzman bir kuruluşuz. Müşterimizden ürününü alıp, istediği zaman ve yerdeki tarlalara tohumu dağıtırız. Tohumların yetişmesinin ardından, tarlaya girer, tahılı alır ve müşterinin tahıl işleme tesisine getiririz. Müşteri ürün haline getirdikten sonra ürünleri alıp, olması gereken ısı koşullarındaki depolarımızda muhafaza ederiz, ardından distribütör ve zincir marketlere dağıtırız. Ayrıca ciddi bir şeker pancarı taşıma know how’ına sahibiz. Hem çuval, hem de şeker depolama silolarımız var. Yanı sıra, ağırlıklı sıvı çikolata olmak üzere gıda tankerlerimizle sıvı likit gıda taşırız. Bu çok spesifik bir taşıma şeklidir. Kendi özmal tankerlerimizle akaryakıt taşıması da yapıyoruz.  Müşteriye farklı ve çeşitli hizmet sunmak çok önemli. Biz lojistiği çeşitlendirebilecek olanların öne çıkacağına inananlardanız.”

sarp-lojistik-atlas-odulu.jpgKadın forkliftçi eğitimi ATLAS ödülü ile taçlandı

Sarp Lojistik, bu yıl iki önemli başarıya da imza attı. Türkiye’nin tek ve en büyük lojistik fuarı LOGITRANS bünyesinde gerçekleştirilen Atlas Lojistik Ödülleri’nde “Yılın En Beğenilen Lojistik Şirketi” seçilen kuruluş, kadın istihdamına katkı amacıyla hayata geçirdiği Kadın Forklift Operatörleri Yetiştirme” projesi ile de Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. 

Toplumda cinsiyet eşitliği kapsamında dizayn ettikleri projeyi İŞKUR ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Lojistik Grup Müdürü Nuran Özlemiş, “Şirket bünyesinde verdiğimiz forklift kullanım eğitimleriyle hem mevcut kadrodan, hem de dışardan katılan kadınlarımıza eğitim veriyor, ardından sertifikalandırıyoruz. Kursu bitiren tüm kadınlarımızın da firmamızda istihdam edilmesini sağladık. Kurslarımız çok büyük ligi gördü. Depomuza geldiğinizde bakımlı, makyajlı forklift kullanan elemanlar görebilirsiniz. Vasıfsız insanların meslek sahibi olmasını sağlıyoruz. Bizden ayrıldıklarında da ellerinde bir meslekleri oluyor” sözleriyle açıkladı ses getiren projelerini. 

sarp-lojistik-001.jpg

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum