Nakliyecilerden 5 kamyon üreticisine milyarlık dava

Nakliyecilerden 5 kamyon üreticisine milyarlık dava

Nakliyeciler, kartel oluşturarak yasaları ihlal ettikleri belirlenen Avrupalı kamyon üreticilerine milyarlık dava açmaya hazırlanıyor. Fatih Şener, "5 markanın 14 yılda sattığı kamyonlar için araç başına 5 bin sterlin tazminat bekliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco ve DAF'ın kartel oluşturarak tekel yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kestiği ceza, nakliyeciye tazminat hakkı doğurdu. Türk nakliyeciler 1997 ile 2011 yılları arasındaki 14 yıl boyunca aldıkları 6 ton ve üzeri kamyonlar için araç başına 5 bin sterline yakın tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Türkiye'de her yıl 10 binden fazla 6 ton ve üzeri araç satılıyor. UND olarak üyelerimiz adına İngiltere'de toplu dava açmaya hazırlanıyoruz. Araç başına 4-5 bin sterlin tazminat alabileceklerini tahmin ediyoruz" dedi. UND üyesi olmayanlar da dernek aracılığı ile dava açabilecek.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında AB Komisyonu, kamyon üreticisi MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF şirketlerinin kartel oluşturarak tekel yasalarını ihlal ettiğini belirlemişti. Avrupa'da faaliyet gösteren bu kamyon üreticilerinin, 1997 ile 2011 yılları arasındaki 14 yıl boyunca fiyatlar ve Nakliyecilerden AB'li kamyon üreticilerine milyarlık dava emisyon kontrol teknolojileri uygulaması konularında, aralarında anlaşmalar yaptıkları ortaya çıkarılmış, bu nedenle şirketlere toplam 2 milyar 926 milyon 499 bin euroyla AB'de kartel incelemesi sonrası verilen en yüksek para cezası uygulanmıştı. Daimler 1 milyar 8 milyon 766 bin euro, Volvo/ Reanult 670 milyon 448 bin euro, Iveco 494 milyon 606 bin euro, DAF 752 milyon 679 bin euro para cezası aldı. MAN firmasına ise AB Komisyonunun incelemesine yardımcı olduğu gerekçesiyle para cezası verilmemişti.

fatih-sener-004.jpgUND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, AB kararı doğrultusunda, 1997 ile 2011 yılları arasında bu üreticilerden araç alan firmalarımızın, ödedikleri yüksek ücretlere ilişkin mağduriyetlerini tazmin edebilmek için dava açma hakkı doğduğunu açıkladı. Söz konusu davalar, bahse konu üreticilerden 1997-2011 yılları arasında satın alınan 6 ton ve üzeri araçlar için geçerli olacak. Fatih Şener, "Henüz tam hesap yapmadık ama sadece 2011 yılında Türkiye'de satılan 6 ton üzeri kamyon sayısı toplam 13 bin. Her yıl en az 10 bin adet 6 ton üzeri kamyon satılıyor Türkiye'de" dedi. Bu da 14 yılda yaklaşık 150 milyon kamyon anlamına geliyor. Fatih Şener, araç başına 4-5 bin sterlin tazminat alınabileceği yönünde tahminleri olduğunu söyledi. Avrupa yollarında 30 milyonun üzerinde kamyon var. MAN, Volvo/ Renault, Daimler, Iveco ve DAF Avrupa'da orta ve ağır kamyonların onda dokuzunu üretiyor. Türkiye'de de bu markaların toplam satıştaki payı oldukça yüksek.

Dava İngiltere'de açılacak

Ödenen yüksek ücretlerin tazmin edilebilmesi amacıyla açılacak dava süreçlerinin doğru şekilde yönetilebilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Fatih Şener, konuyla ilgili UND tarafından bir çalışma başlatıldığını söyledi. Şener, MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco ve DAF fi rmalarından 1997 ile 2011 yılları arasında satın alınan ve halen fi rma bünyesinde çalıştırılan, 6 ton ve üzerinde ağırlığa sahip 1. el ve 2. el araçlara sahip fi rmaların UND'nin resmi WEB sitesindeki formu doldurarak bilgilendirme yapma çağrısında bulundu. Şener, "Bilgi formu aracılığı ile yapılacak bilgilendirmeler akabinde derneğimiz tarafından sürece dair detaylı bilgilendirme yapılacak. Talepleri toplayıp dava açacağız. Davanın İngiltere'de açılması planlanıyor. UND üyesi olmayanlar da UND aracılığı ile dava açabilecek. Bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Aysel YÜCEL – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.