“Nakliye birim fiyatı olmayan tek ülkeyiz”

“Nakliye birim fiyatı olmayan tek ülkeyiz”

Martaş Yönetim Kurulu Başkanı Abdi Kurt, nakliyecinin Bursa’dan Milano’ya 1.700 Euro’ya taşıma yaptığını belirterek, bunun 1.200 Euro’sunun da Ro-Ro’ya verildiğinin altını çizdi.

Martaş Yönetim Kurulu Başkanı Abdi Kurt’un aktardığına göre Avrupa’da nakliye birim fiyatı olmayan tek ülkeyiz. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin konu hakkında çok ciddi bir çalışma içinde olduğunu vurgulayan Kurt, uluslararası rekabette çok ciddi sıkıntılar çektiklerini belirterek, fiyatlarının hala sabit olduğuna, hatta bazı kalemlerde gerileme yaşandığına dikkat çekti.

Kurt, en fazla taşıma yaptıkları İtalya’dan da çarpıcı bir örnek verdi: “Nakliye birim fiyatı, kilometre başına alacağımız ücret anlamına gelir. Bu konuda hiçbir kriteri olmayan Avrupa’daki tek ülkeyiz. İtalya’ya 1.250 Euro’ya taşıma yaptığımız oluyor. Römork benim, yükü ben almışım. Ancak, İtalya’daki bir çekici ve üzerinde şoför, her treylerde 200 Euro para kazanıyor. Bekleme yaparsa da, bunu ayrıca faturalandırıyor. Türk nakliyecisi vahşi bir rekabet içinde mücadele etmeye zorlanıyor. Oysa ABD’de New York’tan Atalanta’ya gittiğinizde size dönüş yükü vermezler. Çünkü, Atalanta’daki nakliyeci de kazanmak durumundadır. Sektör işte böyle desteklenir.”

abdi-kurt-ilhami-eksin.jpg“Biz kazanırsak, şoförümüze de vermesini biliriz”

Öte yandan, şoför maaşlarına da vurgu yapan Kurt, bu konuda da şu görüşlere yer verdi:   

“Şoför maaşları da ortalama 600-700 Euro. Net asgari ücret 1.404 lira iken, biz SGK ile birlikte 3 bin liraya varan ödemeler yapıyoruz. Bu rakam büyük gibi gözükse de, şoförlerimizin emeklerinin karşılığı olamayacağının farkındayız. Bizler kazandığımızda şoförümüze de vermesini biliriz. Ancak, ortada 450-500 liraya aldığımız lastiğin bugün 1.600 liralara ulaştığı gerçeği de çarpıcı bir şekilde duruyor.”

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum