Motosiklet Lastiğinin Yol Tutuşunu Neler Etkiler?

Motosiklet Lastiğinin Yol Tutuşunu Neler Etkiler?

Islak, kuru, nemli, buzlu ve karlı yollardaki yol tutuşunuzu merak ediyorsanız ilk etapta yol tutuşunu etkileyen faktörleri öğrenmelisiniz. Detaylar haberimizde...

Hava şartları lastiklerin yol tutuşu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Motosiklet lastikleri mevzu bahis olduğu zaman en önemli ayrıntının yol tutuş özelliği olduğu asla unutulmamalıdır. Lastiklerin kilitlenmeden sert bir şekilde fren yapabilmesi, yol tutuşunun konforunu azaltmadan hız yapabilmesi ve yalpalamalar olmadan yön değiştirebilmesi gibi özellikler lastiğin yol tutuş karakteriyle doğru orantılıdır.

Lastik Materyalleri

Kauçuk lastiklerin ana maddesidir. Fakat başka bileşimler ve kimyasal elementler de söz konusudur. Lastiği meydana getiren malzemeler üreticilere göre değişir. Farklı lastiklerin yol tutuşları birbiriyle karşılaştırıldığı zaman ilk ortak özellikleri yumuşak kauçuklu olması veya sert kauçuklu olmasıdır. Yumuşak alaşıma saip lastikler doğal olarak sert alaşımlılara göre biraz daha üst düzey yol tutuşu imkanı verir.

Lastik Sıcaklığı

Motosiklet lastiği modelleri kendi içerisinde farklı sürüş sıcaklık derecelerine sahiptir. Her bir lastik öngörülmüş sürüş sıcaklıklarında yüksek performans sunar. Lastik sıcaklığı artmaya başladıkça yol tutuşunda da gözle görülür bir artış gözlemlenir. En üst kapasitedeki yol tutuşu elde edildikten sonra lastik sıcaklığı artmaya devam ederse yol tutuşu düşer.

Lastik sıcaklığının artıyor olması sürüş şekli, hızlanma şekli ve fren ile manevra gibi mekanik sebeplere bağlıdır. Yumuşak kauçuk ile tasarlanan motosiklet lastikleri diğer sert kauçuklara göre daha yüksek sıcaklığa sahiptir. Ayrıca sert kauçuk lastiklere göre daha uzun sürede ısınır.

Bu ayrıntılar dışında yol tutuşunuzu etkileyebilecek önemli ve atlanmaması gereken detay lastiğin zeminle temas ediş şekli ve sürüş yaptığınız zeminin mevcut durumudur. Lastik ile zemin arasında oluşan temas yüzeyi artmaya başladıkça yol tutuşunda artış gözlemlenir. Aynı genişliğe sahip iki ayrı lastikten biri dişli biri dişsiz olarak karşılaştırılırsa dişsiz lastiğin daha yüksek yol tutuşu sağladığı gözlemlenecektir. Bu karşılaştırma kuru ve güvenilir zeminler için yapılabilir.

Islak zemin söz konusuysa büyük boyutlu ve az dişli olan lastiklerde ufak bir kayma riski ortaya çıkar. Kaymanın sebebi lastiğin yol tutuşunu kaybediyor olmasından kaynaklanır. Lastik yüzeyinin zemin ile temasının azalması da lastiğin yol tutuşunun giderek azalmasıyla doğru orantılıdır. Lastiklerin dişlerinin görevi suyu tahliye edebilmek ve lastik önünde ortaya çıkabilecek dalga şeklini engellemek olarak belirlenmiştir.

Lastik Seçerken Hangi Detaylar Önemli?

Lastiklerin kendilerine özgü teknik özellikleri mevcuttur. Doğru lastiği tercih edebilmek için kullanım şeklinizi ve kullanım alanlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, motosikleti daha çok şehir içi gezilerinizde, soğuk ve ıslak hava koşullarında kullanacaksanız spor lastiklerinden uzak durmalısınız.

Spor lastikleri teoride normal yol lastiklerine göre daha iyi yol tutuşu veriyor gibi gözükebilir. Ancak kısa şehir içi gezilerinde optimum sürüş sıcaklığına yükselemeyeceğiniz için durum tam tersi olabilir.

Islak ve nemli zeminlerde spor lastiklerinin dişleri yetersiz kalır ve kayma riski ortaya çıkar. Bu örnekteki bir motosiklet sürücüsü için yol lastikleri idealdir. Gerekli sürüş sıcaklığı düşük olduğundan dolayı istenen sıcaklık seviyelerine daha hızlı ve kolay erişilebilir.

Bunun dışında güvenilir ve müşterileri tarafından olumlu yorum alan markaları tercih etmeniz önemlidir. Kaliteli bir lastiğe sahip olmak için mutlaka marka güvencesi aramalısınız. Birlas markasının resmi sitesinde sizlere sunduğu motosiklet lastikleri için https://www.birlasshop.com/motosiklet-lastikleri adresine göz atabilirsiniz. Dünyaca tanınan önemli markaları tek bir çatıda bir araya getiren Birlas sayesinde sizler de uzun yıllar boyunca güvenli şekilde kullanabileceğiniz lastiklere erişebilirsiniz.

ADVERTORIAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.