MIP: Göçmen kaçakçılığının nedeni TIR şoförleri

MIP: Göçmen kaçakçılığının nedeni TIR şoförleri

Mersin Limanı İşleticisi A.Ş., göçmen kaçakçılığı ile ilgili “Bazı şoförler parayla kaçak göçmenleri liman içine alıyor” diyerek, şoförü...

Mersin Limanı İşleticisi A.Ş., göçmen kaçakçılığı ile ilgili “Bazı şoförler parayla kaçak göçmenleri liman içine alıyor” diyerek, şoförü yakalanan firmayı bir daha limana almayacaklarını bildirdi.

Arap Baharı’nın ardından deniz yoluyla kaçak olarak farklı ülkelere gitmek isteyen göçmenlerin Mersin’i üs tutup, Mersin Limanı’ndan kaçışının sık sık gündeme gelmesinin ardından, liman işleticisi şirket olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’den (MIP) ilk açıklama geldi.

MIP, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) gönderdiği duyuruda; insan kaçakçılığı ile ilgili suçlamaları redderek, topu TIR’lara atıp, ihracatçıları ve nakliyecileri uyardı.

“KAÇAKÇILARIN ÇEKİM MERKEZİ OLDUK”

Uluslararası basında, “Mersin Limanı kevgire döndü” başlıkları ile gündeme oturan MIP’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Son zamanlarda komşu ülkelerde yaşanan olaylardan kaynaklı özellikle Suriye vatandaşları için Mersin Limanı çekim merkezi olmuştur. Yasal olmayan yollarla liman içine bir şekilde girmek suretiyle, gemilerle veya Ro-Ro araçları ile Avrupa ülkelerine gitmek istedikleri bilinmektedir.

“ŞOFÖRLER PARA ALIYOR”

Söz konusu şahısların liman içine genelde TIR şoförleri ile anlaşmalı veya habersiz olarak, şoför mahallinde veya dorse içine saklanarak, saha içinde Gümrük Muhafaza Teşkilatı ve MIP özel güvenliğinin yaptığı yakalamalardan anlaşılmaktadır.

Liman içinde yakalanan şahısların durumlarına ilişkin olarak verdikleri cevaplarında bir kısım TIR/kamyon şoförlerine paralar vererek, başka ülkelere gitmek veya iş aramak maksadı ile liman içine girdiklerini ifade etmektedirler.

3 AYDA 14 OLAY YAŞANDI

Bu kapsamda Gümrük Muhafaza ve özel güvenliğin motorize ve araçlı devriye ekiplerinin liman kapılarında ve Ro-Ro sahasında yaptıkları kontroller ile kamera kontrol merkezinde yapılan takipler neticesinde son 3 ay içinde göçmen kaçakçılığına ilişkin tespit edilen 14 adet olayda 25 yabancı uyruklu şahıs yakalanmıştır.

Yakalanan şahıslar Gümrük Muhafaza Teşkilatı tarafından yasal işlem yapılmak üzere adli makamlara teslim edilmesine rağmen verilen cezalar caydırıcı özellik taşımamaktadır.

“LİMANA GİREMEZSİNİZ”

Son günlerde yaşanan terör olayları da göz önünde bulundurulduğunda limanımıza yük taşıyan veya Ro-Ro gemisiyle yurtdışına çıkış yapacak nakliye firmalarının araçları içinde bir şoför haricindeki şahısların liman içine girişinin tespiti halinde veya aracı içerisinde birinin yakalanması durumunda, bu firmanın şoför ve araçlarının, ‘Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu’ kapsamında liman girişilerinin engelleleneceğinin bilinmesi gerekmektedir.”

Ek:

MIP Duyurusu

Hediye EROĞLU - MERSİN/LOJİPORT

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.