MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemde

MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemde

Adana iş dünyası, Mersin Liman İşleticisi A.Ş.’nin büyüme yatırımlarını geciktirmesini fırsat bilip liman istedi. Antalya’nın turizm, Adana’nın...

Adana iş dünyası, Mersin Liman İşleticisi A.Ş.’nin büyüme yatırımlarını geciktirmesini fırsat bilip liman istedi. Antalya’nın turizm, Adana’nın enerji üssü olduğu Akdeniz’de, limanı ile var olma mücadelesi veren Mersin’in istek ile lobisini güçlendirmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.

Mersin lobisinin güçsüzlüğü, limanın büyüme ve sıkıntıların çözümünde gecikmesi, kentin en değerli hazinesi konumundaki denizcilik sektörünün farklı illere kaymasına neden olabilir. Adana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, “2023 ihracat hedefleri doğrultusunda Mersin Limanı yetersiz kalıyor, Adana'ya en kısa sürede bir liman yapılması gerekli” açıklaması bu tehlikeyi gün yüzüne çıkartırken, kent dinamiklerinin bu açıklamalar karşısında gözünü, kulağını dört açıp, Mersin lobisini güçlendirmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı.

Sorunun temelinde İspanyol PSA ve yerli Akfen Holding konsorsiyumu ile kurulan Mersin Liman İşletici A.Ş.’nin (MIP) büyüme yatırımlarında geç kalması ile devletin yıllardır söz verdiği Konteyner Limanı projesini bir türlü hayata geçirememesi yatıyor. Bu aksaklıkları fırsat olarak gören Adana iş dünyasından Hüseyin Nuri Çomu’nun, Adana’ya liman talebi ile yeni bir tartışmanın da fitili ateşlenmiş oldu.

Sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde bir grup Mersin Limanı’nın büyüme programını başlatması ve devletin kente ikinci bir liman olarak Konteyner Limanı yapma kararlığının bölgenin liman ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli olacağını savunurken, diğer grup artan liman sayısının dış ticareti güçlendireceğini savunarak, bölgeye daha çok liman yapılmasını istedi.

“MIP KOLLARI SIVADI”

İşte konuyla ilgili sizin için derlediğimiz görüşler;

MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemdeMersin Lojistik Platformu Başkanı ve Atako Denizcilik Şirketi Müdürü Jozef Atat: Mersin Liman İşleticisi A.Ş. (MIP) geciktiğinin ve büyüme programını bir an önce hayata geçirmesi gerektiğinin farkında. Zaten onlarda 2023’te ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için bu yatırımları yapmaları gerektiğinin bilincindeler. Bu amaçla da tedbir alarak, yatırım yapmak için kolları sıvadılar. MIP konuyla ilgili gerekli tüm izinleri de aldı. Bir yılda konteyner kapasitesini 2.6 milyon TEU'ya, genel kargoyu 15 milyon tona çıkarmayı hedefliyorlar. Ayrıca büyük gemilerin Mersin'e girmesi sorun olmaya başladı, onu da çözecekler. Genel hedef ise limanın kapasitesini 5 milyon TEU'ya çıkarmak. Mersin Limanı’nın şuan ki kapasitesi 1 milyon 700 bin TEU.

“DEVLET; KONTEYNER LİMANINA HIZ VERMELİ”

Öte yandan devletin Mersin’e ikinci bir liman yapma projesindeki kararlılığı da devam ediyor. Bu projenin de en kısa sürede devreye alınması şart. Bu limanın yapılması ile Mersin zaten limancılık alanında fazlasıyla yeterli bir kapasiteye sahip olacak. Devletin 4 milyon TEU’luk 3 etap halinde yapmayı hedeflediği Konteyner Limanı’nın toplam kapasitesi 12 milyon TEU olacak. Bu rakam da önümüzdeki yaklaşık 200 yıl için rahatlıkla ihtiyaca cevap verebilecek bir oran. Bu liman yapıldığı takdirde Akdeniz’in en büyük limanı olacak. Yani Adana’ya liman gerekli değil. Ayrıca zaten yanı başımızda İskenderun Limanı var. Adana’ya liman yapmanın anlamı ne?

“DOĞRU OLMAZ”

MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemdeMersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut: Mersin Limanı kendi potansiyelini geliştirme yönünde taahhütlerini yerine getirmekte geç kaldı. Biraz da bu nedenle bu tür çıkışlar gündeme gelebiliyor. Ancak MIP yönetimi ve Afken Holding Başkanı Hamdi Akın ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantılarda önemli gelişmeler gündeme geldi. MIP, büyüme programına start verdiğini açıkladı. Yeni yatırımlar ile hem büyüme sağlanacak, hem de sorunlar çözülecek.

Öte yandan devletin Mersin Limanı dışında ikinci bir dolgu liman yapma projesi de halen planlamada mevcut. Bu kararlık devam ederken, aynı bölgede bu limanlarla hiçbir ilişkisi olmayan başka bir limanın yapılması bizce doğru olmaz. Zaten Ulusal Lojistik Master Planı’nda da böyle bir konu yok.

“İHRACATÇI DAHA ÇOK LİMAN İSTİYOR”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş:

MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemdeAdana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu’nun, Adana’ya liman yapılması fikrini destekliyorum. Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için daha çok limana ihtiyacı var. Bu konuyu hemşericilik davasına kurban veremeyiz. Bugün İskenderun’da birden fazla liman olması rekabeti güçlendirmekte, bu da dış ticaret sektöründe maliyetlerin azalmasını sağlamaktadır. Yani rekabet daha çok kazancı beraberindeki getirmektedir.

Ülkemizi seviyor, ihracatımızı arttırmak istiyorsak Mersinliyim, Adanalıyım diye düşünüp, kısır kalmamalıyız. Keşke bölgemizde bir değil de 10 tane daha liman olsa. Bu da rekabeti beraberinde getirse ve maliyetlerimiz azaldığı için biz ihracatçılar olarak dünya ile daha çok ticaret yapsak. Öte yandan devletin Mersin’e yapmayı planladığı Konteyner Limanı’nı da destekliyor ve bir an önce hayata geçmesini istiyoruz.

MIP büyüyemedi, Adana'da da liman gündemdeADANALI ÇOMU NE DEMİŞTİ?

Adana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda Mersin limanının yetersiz kalacağını belirterek, Adana'ya en kısa sürede bir liman yapılmasının gerekli olduğunu bildirdi. Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesinde Adana'nın önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Çomu, yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi için de limanlarımızın 3 kat daha fazla çalışması gerekiyor. Mersin Limanın böyle bir kapasiteyi kaldırması mümkün değil. Bu sebeple Adana'da konteyner taşımacılığına imkan veren bir liman, bugünden yapılmalı.”

Çomu, açıklamasında şöyle devam etti: “Ülkemizin 2023 stratejisinde birçok konu başlığı olduğu gibi 500 milyar dolar ihracat hedefi de bulunuyor. Dişlinin dönmesi için çarkların da buna uygun hareket etmesi gerekiyor. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mevcut limanların 3 kat daha fazla çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bugün ihracatta olmazsa olmaz niteliğindeki konteyner taşımacılığına uygun limanları incelediğimizde, Çukurova Bölgesinde sadece Mersin Limanı'nın bu tip taşımacılığa uygun olduğunu görüyoruz. Ancak Mersin Limanı'nın halihazırdaki kapasitesinin 3 katı işlem hacmini kaldıramayacağı gayet açık. 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için hangi hamleler yapılması gerektiğini bugünden konuşmalıyız.

2023 hedeflerimizi gerçekleştirmede Çukurova ve Doğu Akdeniz'in üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için bölgemizde yeni bir limana ihtiyaç var. Bir limanın inşaat süresini ve tam kapasite hizmete erişebilme süresi göz önünde bulundurunca, yeni liman inşaatının gündeme bugünden alınması gerektiği oldukça açıktır. Ülke genelindeki mevcut limanların kapasiteleri de incelenerek yeni limanlarla ilgili çalışmalar yürütülmelidir. Bizim Adana için Liman talebimiz, 2023 hedeflerinde Çukurova ve Doğu Akdeniz'e düşen görevi üstlenmek amaçlıdır”.

Hediye EROĞLU – MERSİN /LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.