
Michelin'in finansal sonuçları açıklandı
Genel ekonomik eğilimler doğrultusunda, lastik pazarları ve özellikle ağır vasıta lastik sektörü, Michelin'in temmuz ayı sonunda ifade ettiği ölçülü...
Genel ekonomik eğilimler doğrultusunda, lastik pazarları ve özellikle ağır vasıta lastik sektörü, Michelin'in temmuz ayı sonunda ifade ettiği ölçülü iyimserliği doğrular bir şekilde, yaz boyunca aşağı yönlü oldu. Dördüncü çeyrekte, Avrupa'da binek otomobil lastiği ve hafif ticari araç lastik sektöründeki büyüme, kış lastiklerinin son tüketicilere satışına bağlı olacak. Ağır vasıta pazarı için Avrupa'da kayda değer bir belirsizlik beklenirken özel lastik pazarlarının çok hareketli olacağı bekleniyor.
Michelin Grubu, bu ortamda satış hacimlerindeki büyümenin yılsonu itibarıyla % 8'e doğru bir eğilim göstermesi gerektiğini tekrar doğruluyor.
Michelin, faaliyetlerini etkin bir şekilde yönetmeye devam ediyor. Hammadde maliyetlerinin işletme sermayesi üzerindeki etkisi nedeniyle serbest nakit akışının 2011 yılında geçici olarak negatif olacağını onaylıyor ve yılsonunda işletme sermayesinin 2010 yılındakinden önemli ölçüde daha yüksek olması bekleniyor.
Pazar değerlendirmesi
Binek otomobil ve hafif ticari lastikleri Orijinal ekipman pazarı
Orijinal ekipman pazarları yüksek kaliteli ve ihraç edilen taşıt donanımlarındaki daha hızlı bir talep artışıyla Avrupa'da genişlemeye devam ediyor. Yılın başında, otomobil alıcılarında tereddüdün yaşandığı bir dönem sonrasında Kuzey Amerika pazarında yüksek akaryakıt fiyatlarına rağmen yukarı yönlü bir eğilim yaşandı.
Asya'da (Hindistan hariç) Çin pazarı üçüncü çeyrekte % 5 kadar artış gösterdi ve otomobil talebinin desteklenmesi için hükümet programlarının devam ettirilmesiyle daha yüksek bir büyüme trendi yakalandı. Japonya'da talep % 20 oranında düştü ve depremin ardından otomobil üreticilerinin üretim düşüşü nedeniyle talebin yılsonunda 2010 yılından daha düşük olması bekleniyor.
Güney Amerika'daki büyüme, Yükselen ithal otomobil satışları karşısında yerli üretim yavaşladığından üçüncü çeyrekte yavaşladı.
Değişim pazarı
Avrupa'da pazar büyümesine sert geçen 2010-2011 kışı boyunca hemen hemen tamamen eritmiş oldukları stokları yeniden oluşturduklarından bayiler tarafından kış lastiklerine olan güçlü talep önderlik etti. Rusya'da da talep çok güçlü olarak kaldı.
Kuzey Amerika'da, kat edilen toplam kilometre akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen esas itibarıyla değişmedi. Buna ilaveten, karavan ve yüksek hız derecelendirmeli (V ve Z) sektörler pazarı geride bırakmaya devam etti.
Çin pazarı, son tüketicilerden gelen güçlü taleple yükselerek % 21 oranında artış gösterdi. Japon pazarında ise tsunamiyle yok olan otomobillerin değiştirilmesi için ikinci el otomobil satışlarında (geleneksel olarak yeni lastiklerle donatılmaktadırlar) yaşanan daha hızlı bir büyüme sayesinde % 11 artış sağlandı.
Güney Amerika pazarlarında talep enflasyon baskısına rağmen başta Brezilya olmak üzere (% 5 kadar) yukarı yönlü eğilime devam etti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.