“Mevzuat gerekli ama uygulama yanlışları var"

“Mevzuat gerekli ama uygulama yanlışları var"

Deniz Ticaret Odası’nın kasım ayı meclis toplantısında yapılan tüm konuşmaların ardından en son sözü yine İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin...

Deniz Ticaret Odası’nın kasım ayı meclis toplantısında yapılan tüm konuşmaların ardından en son sözü yine İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan söyledi. Köşeyi dönmeye meyilli bir toplum olduğumuzun altını çizen Kalkavan,  “Mevzuat olmazsa olmaz. Mevzuatın yapılmasındaki değil, uygulamasında problemler yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Kendinden önceki konuşmacılara tek tek yanıt veren Kalkavan, “Altan Bey’in söylediklerine kısmen katılıyorum. Tecrübesi muhteşem. Ama bizim yönetimimizde şahsi herhangi bir sorun için çabamız olmamıştır. Bir firmanın şahsi sorunu geneli ilgilendirdiği için uğraşmışlığımız vardır ama bunun dışında bizi göremezsiniz. Devlet de bunu bilir. Yaşadığımız ülke, hızla refah seviyesini yükseltmeye çalışan 91 yıllık bir cumhuriyettir. Herkes önce kendine bir bakacak. Bu kadar çabuk köşeyi dönmek isteyen çok az toplum var. Bu da Akdeniz’e özgü bir durum. Mevzuat olmazsa olmaz. Mevzuatın yapılmasındaki değil, uygulamasında problemler yaşıyoruz. Mevzuat yapılırken işbirliği içinde çalıştığımız müthiş düzenlemeler mevcut. Altan Bey’in güzel bir tespiti var. Kimsenin her şeyi sizin uzmanlığınızda bilme şansı yok. Ama ne zaman uzmanına danışarak, beyanat alarak düzenleme fırsatını kaçırıyoruz. Ondan sonra sorunlar başlıyor. Mesela amatör tekne boyunun 5 metre olması lazım, 2.5 metreye indirmişsiniz yapmayın bunu, dikkatli olun? Genelgede 2.5 metre olacak dediler, Cemalettin Bey, 5 metre olacak dedi. Fakat, bütün bunlara rağmen yönetmeliği 2.5 metre çıkardılar. Şimdi bürokrasiye boğdular insanları, 4.5 metre teknesi olan biri niçin günlerce evrakları tamamlamak için uğraşsın? Kaydı alan memura yazık günah. Teknesini alıp, balık tutmak isteyen amatör denizciye yazık günah. Biz denizci bir ülke değiliz, deniz ülkesiyiz. Denizci millet ise hiç değiliz. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Şu anda ülke ekonomisini sırtlayan en büyük sektörlerden biriyiz. Ama siyasi çoğunluğun önceliğinde yokuz. Bunun için daha çok büyümeye çalışmalıyız. Biz bunu başardıkça pastadan aldığımız pay da artacak ve daha çok dikkate alınacağız.

ALTAN BEY’E, SON 5 YILIN MEVZUATLARINI İNCELEME GÖREVİ VERİLSİN

Bizim yönetim kurulu olarak Altan Bey’den bir talebimiz olsun. Mevzuat Kurulu Başkanı olarak Altan Bey’e Meclis Başkanımız bir görev versin. O da son 5 senede çıkmış olan tüm mevzuatları inceleyerek, olması ya da düzeltilmesi gereken yerleri 1 ay içinde versin. Her şey olması gerektiği yapılsın. Bunun için de ona bir kadro tahsis edelim” diye konuştu.

KANUNDA VARIŞTA, GENELGEDE YANAŞMADA YAZIYOR

Recep Düzgit’in söylediği  konunun da çok önemli olduğunu belirten Kalkavan, “Koskoca gemi, varışta değil de yanaşmada yakıt kontrolüne tabi tutuluyor. Dünyada artık her şey elektronik sistemlerle yürüyor. Kanunda varışta, genelgede yanaşmada yazıyor. İşte o iki kelime bütün her şeyi değiştiriyor. Sorunlarımızın yüzde 99’u mevzuattan kaynaklanıyor. Ne istiyoruz, kanunu böyle çıkar. Genelge böyle olsun, tebliği şöyle değiştirelim. Tersanelerdeki kazaların duygusal reaksiyonunun nerelere gittiğini en iyi biz biliyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar yüksek güvenlik standardı yoktur ama bizde uygulanıyor. Biz de uyguluyoruz. Faydasını gördük mü? Tabi ki gördük. Madenlerdeki hadise de çok farklı boyutlara gidecek. Sonunda özellikle kömür madenlerinin kapandığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.