Mesleki Ve Teknik Liselerde Lojistik Bölümü

Mesleki Ve Teknik Liselerde Lojistik Bölümü

Bursa’da yaşayan Mürvet Dülger adlı bir okurumuz, bizim de çok önemli bulduğumuz mesleki ve teknik liselerde lojistik bölümlerinin de olması gerektiğine dikkat çekmiş. Yazıyı değerli buluyor ve aynen yayınlıyoruz.

Merhaba, 
Mesleki ve Teknik Eğitimde atılan adımlar içerisinde Lojistik bölümünün de ciddi anlamda yer alması konusunda desteğinizin önemli olduğunu düşündüğüm için konuyu sizlerle paylaşmak istedim. 
Stajyer öğrenci alımlarımız sırasında çalıştığım bölüm ile ilgili olduğu için bu bölümün okullardaki eksikliği dikkatimi çekti. Günümüz teknolojisinde geleceğin meslekleri içerisinde olan Lojistiğin temeli ULAŞTIRMA HİZMETLERİ bölümü birçok mesleki ve teknik eğitim veren okulda bulunmuyor. Yaşadığım şehir Bursa’da il olarak sadece 3 okulda bulunuyor. 
Endüstri 4.0 devriminin gereği dijitalleşme de ciddi adımlar atan işletmelerin lokomotif departmanı haline gelen LOJİSTİK bölümünün tüm Mesleki ve Teknik Liselerde ve özellikle şimdilerde Organize Sanayi Bölgelerinde kurulan ÖZEL Mesleki ve Teknik liselerinde bu bölüme yer verilmesi için farkındalık oluşturacak çalışmalar ve destekler önemli. 

LOLİSTİK bölümü; Stok yönetimi, ulaştırma, gümrük ve diğer prosedür işlemleri, malzeme taşıma, ambalajlama, yer seçimi ve sipariş hazırlama, Depolama faaliyetlerini de içerir hale gelmiş ve işletmeler için önemli faaliyetler zincirlerini oluşturur durumdadır. 
Dijital dönüşüm noktasında ciddi adımlar atan bir bölümdür lojistik departmanı. Bu dönüşümde el terminalleri, trans palet ve forklift çeşitlerini kullanabilen, akıllı raf sistemleri, barkodlar, akıllı kartlar, sesli tanımlama, bazı biyometrik teknolojiler (retina taraması), optik karakter tanımlama ve radyo frekanslı tanımlamalar ve bunları kullanıp yönetebilecek, gerekli depo bilgisayar programlarına hakim, nitelikli personel dönüşümü ve eğitim de önemlidir bu dönüşümde. 
Getirisi ve katma değeri yüksek olacak bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Ve tüm öğrencilerin sektör ve faaliyet alanı gözetmeksizin bütün işletmelerde staj imkânı bulabileceklerine inanıyorum. 
Aynı zamanda Lojistik, taşımacılıkta sektör olarak ciddi şekilde yer alıyor, hava, kara, deniz, raylı sistemler gibi. Üniversitelerde olan bu bölümlere öğrenci hazırlamak açısından meslek liselerinde bu bölümün yaygın olması önemlidir. Bu sektörde personel istihdamı talebinin artacağının bir çok platformda gündeme getirilmesi ve tüm işletmelerin Lojistik departmanlarını ciddi anlamda donanımlı hale getiriyor olması, oluşacak istihdam potansiyelini gözler önüne seriyor. Bir e-satış sitesinin depo ve lojistik yapılanmasını incelemek dahi bu bölümün öneminin anlaşılmasına yetecektir diye düşünüyorum. 
Günümüz gerekleri, istihdam içerisindeki payı ve öğrenciye kazanımları düşünüldüğünde, nitelikli ara eleman ihtiyacı düşünüldüğünde Lojistik departmanının kapsadığı eleman sayısı işletme içerisindeki payı oldukça yüksektir. Buradan mezun olan öğrenci meslek yüksekokulu ya da üniversite öğrenimine devam etmese dahi istihdam alanı olan bir meslek sahibi olarak mezun olacaktır. 
Mesleki eğitim veren liselerde günümüz ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek güncel bölümleri göz önünde bulundurarak, toplumsal ve ekonomik açıdan önemini düşünülerek bu konunun değerlendirmeye alacağını umut ediyorum. İl ve ilçe İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarında, T.C. MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, T.C. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgeleri Özel Okullar Derneğinde konunun gündeme getirilmesi için desteğiniz önemli. 
GGOSB olarak 2018-19 eğitim öğretim yılında açılacak olan Özel Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesinde LOJİSTİK bölümüne de yerilmesi umut veriri bir yaklaşım olmuştur. 

Naçizane düşünce ve tespitlerimi paylaşmak istedim, çağın gerekliliklerini yakalamak için her ilçede ve tüm OSB lerdeki Özel Meslek liselerinde bu bölümün açılmasını ve teknoloji bilgisi ile donatılmasını dilerim. 

*** Organize Sanayi Bölgeleri Özel Okullar Derneği ( OSODER ) 
Tel. : 0212 515 96 77 
Gsm : 0532 742 39 00 
Mail : [email protected] 

T.C. MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, http://mtegm.meb.gov.tr/ 
T.C. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ,https://ookgm.meb.gov.tr/

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum