Mersin'den Hyundai'ye çağrı

Mersin'den Hyundai'ye çağrı

 Mersinli işadamları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Güney Kore'deki temasları sırasında ''Gelin motor fabrikasını Türkiye'ye kurun. Sakın geç...

 

Mersinli işadamları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Güney Kore'deki temasları sırasında ''Gelin motor fabrikasını Türkiye'ye kurun. Sakın geç kalma, erken gel'' dediği Hyundai firmasına, yatırımlarını Mersin'de yapması çağrısında bulundu.

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Hüseyin Kış, yaptığı açıklamada, Bakan Çağlayan'ın Türkiye adına yaptığı çağrıyı desteklediklerini söyledi.

Yapılan çağrı ile ilgili ''en iyi adresin'' Mersin olacağını ifade eden Kış, ''Mersin gerek her geçen gün gelişen yapısı, gerekse yatırım alanları açısından önem taşıyor. Özellikle jeopolitik konumu ve ulaşım kolaylığı da bu önemi daha da artırıyor'' dedi.

Japonya depreminin ardından büyük üretici firmaların üretime ara verdiğine işaret eden Kış, şöyle devam etti:

''Marmara Bölgesi'nde deprem riski açık. Mersin bu konuda daha az risk taşıyor. Ayrıca başta limanı olmak üzere gerek Avrupa gerekse Ortadoğu'ya her türlü ulaşım kolaylığına sahip Mersin, hem yurt içi dağıtım hem de yurt dışı ihracatında önemli bir otomotiv üssü olabilir. Dünyanın 100 limanı arasında yer alan ve büyüme potansiyeline sahip Mersin Limanı'nın yanı sıra yapımı planlanan konteyner limanı ile önemi daha da artacak olan kentimiz, İç, Doğu ve ve Güneydoğu Anadolu'ya yakınlığı ile üretici firma için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlamasına olanak sunacak yapıya sahip. Bu nedenle Hyundai firmasının tüm bu verileri de göz önünde alarak yatırımlarında öncelikle Türkiye'yi ardından da Mersin'i seçmesini arzu ediyoruz. Mersinli işadamları ve MODER olarak sektörün kentimizde ve bölgemizde gelişmesi için her zaman çözüm ortağı ve destekleyicisi olacağımızı belirtiyoruz.''

İTHAL OTOMOBİLİN GİRDİĞİ 5 KAPIDAN BİRİ

Kış, kentin otomotiv sektörü açısından diğer bir özeliğinin de motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinin Mersin'den yapılması olduğunu söyledi.

Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Mersin Gümrük Müdürlüğü'nün, Gümrük Müsteşarlığı'nın, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca karayolunda seyredebilmesi için trafik tescil plakasına sahip olma zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili olarak belirlediği 5 gümrük kapısından biri olduğuna işaret eden Kış, ''Yeşilköy Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlüğü, İzmir, Gebze, İzmit ile birlikte yer alan Mersin bu özelliği ile de otomotiv sektörü açısından önem taşıyor. Bu nedenle otomotiv sektöründeki diğer yatırımcıları da hızla davranmaya da çağırıyoruz'' diye konuştu.

DÜNYA TİCARET HARİTASI DEĞİŞİYOR

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da, özelikle AB'de yaşanan ekonomik krizin ardından dünya ticaret haritasının değişmeye başladığını söyledi.

Üretimin batıdan doğuya kaydığına işaret eden Aşut, ''Ülkemizin güneyinde Afrika ve Ortadoğu, doğusunda Asya ve kuzeyinde Rusya yükselen ve alım gücü artan pazarlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda önemli kriz yaşayan AB ülkelerinin alım gücü de düşüyor. Bu nedenle firmaların yatırımlar ve pazarlama açısından karlılığı için Akdeniz ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nin önemi artıyor'' dedi.

Mersin'in sürekli genişleyen organize sanayi bölgesi, limanı, serbest bölgesi ve yassı çelik üretim tesisleri ve yeterli işgücü gibi birçok imkanı ile gelecekte otomotiv sektörünün üretim ve dağıtım üssü olabileceğini belirten Aşut, kentin ihracat için hedef pazar ülkelere yakınlığına dikkati çekerek, bunların yanı sıra motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinin de yapılabildiği Mersin'in sektöre ivme kazandıracağını kaydetti.

Mersin ve hinterlandının yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Marmara Bölgesi'ne de alternatif olduğunu vurgulayan Aşut, şöyle devam etti:

''Mersin sanayi üretim gücü yüksek, yan sanayinin olduğu, düzenlenen mesleki beceri eğitimleriyle kalifiye elamanın her geçen gün arttığı bir kent. Özelikle otomotiv sektörünün bel kemiği sayılabilecek yassı çelik üretim tesislerinin bölgemize kayması, artan sanayi üretim kapasitesi, yükselen pazarlara yakınlığı, lojistik avantajları ile Mersin otomotiv sektörü için gelecekte önem kazanacaktır.''

Mersin'in otomotiv sektörü için hem sahip olduğu potansiyel hem de sunduğu avantajlar açısından birçok yerden önde olduğunu vurgulayan Aşut, Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın çağrıda bulunduğu başta Hyundai olmak üzere tüm otomotiv firmalarını Mersin'de yatırım yapmaya çağırdı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise kentte yapılacak her türlü yatırıma öncülük ederek, destek vereceklerini söyledi.

Yatırımların kent ekonomisinin yanı sıra istihdama da önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Özcan, ''Her alanda gelişen Mersin, yatırımcılar için de önemli bir cazibe merkezi haline geliyor. Biz de belediye olarak üzerimize düşeni yasal çerçeveler içerisinde yapmaya hazırız. Çünkü bu kent, her türlü yatırımı kaldıracak kapasitede ve yatırımcısını sevindirecek nitelikte'' dedi.

Mersin'in Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapı olduğunu vurgulayan Özcan, şunları kaydetti:

''Deniz, demir ve karayolu ile ulaşım imkanları geniş ve iş gücü imkanları oldukça fazla olan kentimizde yapılacak yatırım gelecekte yatırımcısına da kazandıracaktır. Her alanda gelişen Mersin otomotiv sektörüne de öncü olacak niteliktedir. Hyundai gibi dev bir firmayı kentimizde ağırlamayı çok isteriz.''

LOJİPORT.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.