Mersin Limanı'nda kriz uyarısı

Mersin Limanı'nda kriz uyarısı

 Özelleştirme İdaresi tarafından 2007 yılında özelleştirilen Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Mersin Limanı, özelleşme sonrası...

 

Özelleştirme İdaresi tarafından 2007 yılında özelleştirilen Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Mersin Limanı, özelleşme sonrası kırdığı rekorlardan sonra Mayıs ayında, önceki aya göre yük trafiğinde düşüşe geçti. 

Limanın işletme hakkını 36 yıl süreyle alan PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu’na ait Mersin International Port (MIP) adlı şirket tarafından yönetilen limana ilk bir yılda 100 milyon TL’lik yatırım yapılmış ve bu yatırımlar sonucunda da limanın faaliyet gösterdiği birçok alanda rekor kırması sağlanmıştı. 

 

YÜKLEME YÜZDE 17 AZALDI

 

Ancak 2011 yılının Ocak-Mayıs döneminde yük taşıma istatistikleri incelendiğinde; yüklemenin geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 17 azalarak 3 milyon 833 bin 697 tona gerilediği görüldü. Limanda boşaltma ise yüzde 7 artarak 6 milyon 91 bin 989 tona yükseldi. Böylece limanın toplam yük trafiği boşaltma yüklerindeki azalışın etkisiyle yüzde 4 azalarak 9 milyon 925 bin 686 ton olarak gerçekleşti. Söz konusu azalışta dahili ve ihracat yükleri etkili oldu. 

 

BOŞALTMA GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 31 AZALDI

 

Aylık bazda Mersin Limanı yükleme boşaltma istatistikleri incelendiğinde de; 2011 yılı Mayıs ayında yüklemenin, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 31 azalarak 826 bin 444 tona, boşaltmanın yüzde 17 azalarak bir milyon 182 bin 199 tona, toplam yük trafiğinin ise yüzde 23 azalarak 2 milyon 8 bin 643 tona gerilediği görüldü. Söz konusu gelişmede başta ihracat olmak üzere dahili, ithalat ve transit yüklerindeki azalış etkili oldu. 

 

İHRACAT DA DÜŞÜŞTE

 

2011 yılının ilk 5 ayında Mersin Limanı'ndan yapılan ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17’lik azalışla 3 milyon 437 bin 71 ton seviyesine gerilediği görüldü. Söz konusu azalışta toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan maden, çimento ve gıda maddeleri yüklerindeki azalışın etkisi olduğu görülürken, limandan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; 2011 yılı Nisan ayındaki azalışın, Mayıs ayında yerini artışa bıraktığı gözlendi. 

 

İTHALAT YÜZDE 8 ARTTI

 

Mayıs ayında limandan gerçekleştirilen ihracatın, bir önceki aya göre petrol ürünleri, maden ve çimento ihracatındaki artışın etkisiyle yüzde 22’lik artışla 752 bin ton olarak gerçekleştiği belirlendi. 

Limanda 2011 yılının ilk 5 ayında gerçekleştirilen ithalatın da; tahıl ve kimyevi maddeler ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 8 artarak 5 milyon 281 bin 399 ton seviyesinde gerçekleştiği tespit edildi. 

İthalattaki gelişmeler aylık olarak incelendiğinde limanda; Nisan ayındaki azalışın Mayıs ayında da devam ettiği gözlendi. Mayıs ayında Mersin Limanı’ndan gerçekleştirilen ithalat tahıl ve gıda maddeleri yüklerindeki azalışın etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 14 oranında azaldı. 

 

PETROL ÜRÜNLERİ YÜKLERİ GERİLEDİ 

 

Yılın ilk 5 ayında, Mersin Limanı'nda dâhili taşımacılık yük hareketi, petrol ürünleri yüklerindeki gerilemenin etkisiyle önceki yıla göre yüzde 23 oranında azalarak 418 bin 487 ton olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde transit taşımacılık yük hacmi; önceki yıla göre yüzde 9 oranında artarak 788 bin 730 ton olarak gerçekleşti. Bu artışta transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan genel kargo, konteyner ve meyve yüklerinin payı oldu. Dâhili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde; dâhili taşımacılıkta 2011’in Mayıs ayında petrol ürünlerinin etkisiyle bir önceki aya göre azalış olduğu görüldü. 

 

TRANSİT TAŞIMACILIK HIZ KESTİ

 

Transit taşımacılıkta ise 2011 yılının Nisan ayındaki artışın; genel kargo ve konteyner yüklerinin etkisiyle Mayıs ayında yerini azalışa bıraktığı gözlendi. 

Limanda, 2011 yılının Ocak-Mayıs döneminde konteyner adeti bazında ise (TEU), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış gerçekleştiği görüldü. Söz konusu dönemde, Mersin Limanı’na operasyon için bin 779 adet gemi uğrarken, bu sayının önceki yıla göre yüzde 2 oranında azalış gösterdiği belirlendi. 

 

ANADOLU’NUN ÇIKIŞ KAPISI

 

Türkiye'de tüm denizcilik ve terminal hizmetlerini verebilen bir liman olarak öne çıkan 

Mersin Limanı, Serbest Bölge'ye komşu olması nedeniyle de eksiksiz bir liman olma özelliği taşıyor. Demiryolu ve karayolu bağlantıları nedeniyle Ortadoğu ticareti için ideal bir transit durak olan liman, geniş bir hinterlandı ile müşterilerine önemli fırsatlar sunuyor. 

Kara ve demiryolları aracılığıyla iç kesimlere bağlanan Mersin Limanı, Anadolu’nun ise önemli bir çıkış kapısı olarak görülüyor.

 

21 RIHTIMI VAR

 

Limana en yakın havaalanı 69 kilometre uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı olurken, Doğu Akdeniz'in önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı; İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat-ihracat kapısı olmasının yanı sıra Ortadoğu ülkelerinin de transit merkezi olarak faaliyet gösteriyor. GAP Projesi'nin tam anlamıyla hayata geçmesiyle Mersin Limanı'nın öneminin daha artması bekleniyor. 

Yaklaşık bir milyon 100 bin metrekare alana sahip olan Mersin Limanı'nda 21 rıhtım bulunuyor. 

Hediye EROĞLU - MERSİN / LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.