Mersin Limanı, rekabet gücünü kaybediyor

Mersin Limanı, rekabet gücünü kaybediyor

Güneydoğu Anadolu’daki altyapı çalışmaları ile İskenderun Limanı’nın maliyetlerinin azaltılması; Çin’in, İsrail’den liman satın alması ile İsrail’in Aşdod kentine liman inşasının Mersin Limanı’na olumsuz etkilerini gören yok.

Konuyla ilgili ilk harekete geçen ve ses yükselten isim İYİ Part Mersin Mlletvekili Zeki Hakan Sıdalı oldu. Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nı soru yağmuruna tutan Sıdalı, lmanın rekabet gücünün arttırılması için yapılması gereken çalışmaların akıbetini sordu. Hediye Eroğlu, İYİ Parti Mersin Mlletvekili Zeki Hakan Sıdalı, partisinin İl Başkanı Servet Koca ile birilkte kentte bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İYİ Parti heyetnn öncelikli konusu, Mersin Lmanı oldu.

MERSİN LİMANI, İKİ KOLDAN KISKACA ALINDI!

Ziyarette Mlletvekili Sıdalı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği 2 soru önergesini anımsatarak, Gaziantep -Hassa arasına yol ve Hassa Dörtyol arasına tünel yapımı projeleri ile ilgili kentlerin ürünlerini Mersin Limanı yerine daha kısa bir yol olan İskenderun Limanı üzerinden ihraç etmelerinin önünü açarken, Mersin’in beklediği yatırımları yapamaması ve lmanının rekabet gücünün azaltılmasını eleştirdi. Sıdalı ikinci önergesinde se Çn’n, İtalya ve Yunanistan’ın ardından İsrail’den liman satın alması ve İsrail’n Aşdod kentne liman inşa etmesinin Mersin’e vuracağı darbeye dikkat çekerek, Mersin Limanı’nın rekabet gücünün arttırılması için gereken yatırımların akıbetini sordu.

İSKENDERUN LİMANI’NIN MALİYETİ DÜŞECEK!

İlk önergesinde Gaziantep Hassa arasına yol ve Hassa Dörtyol arasına tünel yapımı projeleri ile Gaziantep-Mersin Limanı arasında kat edilmesi gereken 300 kilometrelik yolun Gazantep İskenderun Limanı arasında 100 kilometreye düşmesini sağlayacağını anımsatan Sıdalı, “Dolayısıyla proje ile lojistik malyetlerinin üçte bir oranında azalması, Gazantep ve bölgesindeki illern rekabet güçlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Böylece İskenderun Lmanının önemi daha da artacaktır. Bu gelişmeler Hatay, Gaziantep ve bölge illerinin ekonomileri açısından olumlu gelşmeler olmakla birlikte Mersin açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Mersn kentinin ortaya çıkış nedenlernden en önemlisi Mersin’de br lmanın var olmasıdır. İlgili proje le Mersin Limanı dolayısıyla Mersin kent ekonomisi ağır ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalacaktır. Bu gerekçelerle; 2007 yılında özelleştrlmesi tamamlanan Mersin Limanında 2007-2012 yılları arasında konteyner mal tahliye ücretlerinde artış yaşanmış mıdır? Bu artışlar Dolar ve TL cinsinden ne kadardır? 2007 yılı sonrasında Mersin Limanı kaynaklı lojistik maliyet artışları olağan mıdır? Yapılan lojistik zamları özelleştrme hükümleirnin ihale şartlarına uygun mudur? Bakanlığınız bu konuda gerekli uygunluk denetmlerini gerçekleştirmiş midir? Herhangi bir usulsüzlük tespit etmiş midir? Bakanlığınız ilgili liman işletmesne bu bağlamda herhangi bir ceza uygulaması yapmış mıdır? Bakanlığınız ne kadarlık maddi ceza uygulaması gerçekleştirmiştir? Bakanlığınız uyguladığı maddi cezaların ne kadarlık kısmını tahsil etmiştir?

mersin-limani-rekabet-(2).jpg

MERSİN HABERCİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.