"Mersin, demiryolu yatırımlarıyla cazibe merkezi olacak"

"Mersin, demiryolu yatırımlarıyla cazibe merkezi olacak"

TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Türkiye'nin ve Akdeniz’in güzide şehri Mersin’in, demiryolu yatırımlarıyla şaha kalkarak bölgenin cazibe merkezi olacağını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Araştırmaları Merkezi Başkanı Yusuf Hasçiçek, Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Fatih Turan ve TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Mersin’de başlatılan ve devam eden demiryolu yatırımlarıyla ilgili incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından bir açıklama yapan Genel Müdür Yıldız, TCDD’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkeyi demiryolu hatlarıyla örme çalışmalarının gece gündüz devam ettiğini ifade ederek, bin 906 kilometre yüksek hızlı tren hattı,  512 kilometre hızlı tren hattı ve 662 kilometre konvansiyonel demiryolu hattının yapım çalışmasının sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin gelişmesini sağlayacak projeler yürüttüklerini dile getiren Yıldız, "Mersin'imizi bir taraftan Anadolu içlerine ve güney illerimize bağlayacak hızlı tren projeleri ile  Akdeniz’in lojistik üssüne dönüştürecek Yenice Lojistik Merkezi projemiz tüm hızlıyla sürüyor. Diğer taraftan da bölgedeki tren işletmeciliğinde büyük enerji tasarrufu sağlayacak elektrifikasyon ve hat kabiliyetimizi artıracak sinyalizasyon çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Söz konusu hızlı tren projelerinden birinin Konya’dan başlayarak, Karaman, Ereğli, Ulukışla ve Yenice üzerinden Mersin’e ulaşacağını anlatan Yıldız, hızlı tren hattının diğer kolunun Mersin’den başlayıp Adana üzerinden Gaziantep’e kadar gideceğini kaydetti.

Konya’dan Mersin’e döşenecek hızlı tren hattının Konya-Karaman kesiminin 2. hat çalışmalarında şu ana kadar yüzde 94 fiziki ilerleme kaydettiklerini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Karaman-Ereğli-Ulukışla hattında ihale süreci devam ediyor. Ulukışla-Yenice kesiminde projeler hazırlanıyor. Adana’dan başlayıp Yenice üzerinden Mersin’e kadar uzanacak 67 kilometrelik hızlı tren projesi ise 3. ve 4. hat yapımlarını kapsamakta olup inşa çalışmaları hızla devam ediyor. Mersin’in yanı sıra Adana ve Gaziantep için de çok önemli gördüğümüz hızlı tren hattımızı Mart 2017’de Mersinlilerin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Proje kapsamında yapılan diğer bir önemli çalışmamız, Adana-Mersin arasındaki hızlı tren hattı çalışmaları hızla devam ediyor. Bu hattaki hemzemin geçitlerin tümü iptal edilecek. Alt ve üst geçitler inşa edilerek, hemzemin geçit kazaları tarihe karışacak. Bu hattaki  geçişler, gerekli 19  noktada inşa edilecek alt ve üst geçitlerle sağlanacaktır. Dolayısıyla bu bölgede artık hemzemin geçit kazaları da tarihe karışmış olacak."

- "Çift tüplü tünel inşa ediliyor"

Mersin’i güney ve doğuya bağlayacak hızlı tren projesinde ise Adana-İncirlik-Osmaniye kesiminin ihalesine yıl sonu çıkacaklarını dile getiren Yıldız, Toprakkale-Bahçe arasında proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Fevzipaşa Varyantı olarak bilinen Bahçe-Nurdağı kesiminde 10 kilometre uzunluğunda çift tüplü tünel inşa edilerek, hattın uzunluğunun 15 kilometre daha kısalacağına dikkati çeken Yıldız, projenin son etabı olan Nurdağı Başpınar (Gaziantep) arasında yapılacak çift hatlı demiryolu ile hattın 65 kilometre daha kısalacağını bildirdi.

Hızlı tren hatlarıyla Mersin’den yurdun her yanına kısa zamanda ulaşılabileceğine işaret eden Yıldız, "Mersinli sanayicilerimiz ve üreticilerimiz yüklerini Türkiye’nin her bölgesindeki müşterilerine en kısa zamanda teslim etme imkanına sahip olacak" dedi.

- "Konvansiyonel hatlar elektrikli ve sinyalli oluyor"

Bölgede devam eden sinyalizasyon ve elektrifikasyon projeleri hakkında da bilgi veren Yıldız, Kayseri-Niğde-Mersin-Adana ve Osmaniye arasındaki mevcut konvansiyonel demiryolunu sinyalli ve elektrikli hale dönüştürdüklerini anlattı.

İnşa edilen söz konusu demiryolu hattı üzerinde elektrikli lokomotifler kullanılacağını belirten Yıldız, Mersin ile Samsun limanlarını birbirine bağlayacak Samsun-Çorum-Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla arasında yeni hızlı demiryolu inşa edileceğini, proje hazırlama çalışmalarının yakında başlayacağını kaydetti.

- "Mersin, Akdeniz’in lojistik üssü olacak"

Lojistik sektörünün son yıllarda büyük gelişme gösteren sektörlerin başında yer aldığını vurgulayan Yıldız, TCDD tarafından organize sanayi bölgelerine yakın 19 noktada lojistik merkez kurulmasının planlandığını, bunlardan birisinin Mersin Yenice’de bulunduğunu söyledi.

Yapımı planlanan 7 lojistik merkezin hizmete açıldığını, diğerlerinin inşa ve proje aşamasında olduğunu anlatan Yıldız, bu kapsamda Mersin Yenice’ye de büyük bir lojistik merkez inşa ettiklerini bildirdi.

- "Yenice Lojistik Merkezi üç ay sonra açılıyor"

Yenice Lojistik Merkezi’nin Akdeniz üzerinden getirilen malların, ülkenin diğer bölgelerinde taşınabilmesi için hayati önem taşıdığını dile getiren Yıldız, "Buradan konteyner, araç, makine yedek parçası, tarım aletleri, demir, çelik, boru, gıda maddesi, pamuk, seramik, kimyasal madde, çimento, askeri yükler, ambalaj malzemesi taşıması yapılacak" diye konuştu.

Yıldız, Türk lojistik sektörüne yıllık 896 bin ton taşıma kapasitesi sağlayacak, ülkeye 416 bin metrekarelik lojistik alan kazandıracak Yenice Lojistik Merkezi’nde, ilk etapta 40 bin metrekarelik alanda lojistik hizmeti verileceğini belirterek, merkezin ilk etabının üç ay sonra hizmete gireceğini sözlerine ekledi.

HÜRRİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.