Mermerciler, lojistikçilerden komple taşıma teklifi bekliyor

Mermerciler, lojistikçilerden komple taşıma teklifi bekliyor

Durgun seyreden uluslararası taşımacılık sektörüne, yeni bir modelle iş hacmini artırma imkanı doğdu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)...

Mermerciler, lojistikçilerden komple taşıma teklifi bekliyor

Durgun seyreden uluslararası taşımacılık sektörüne, yeni bir modelle iş hacmini artırma imkanı doğdu.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, özellikle demiryolunun da olduğu bölgelerde, lojistik firmalarının ocaktan son noktaya verebilecekleri tekliflerle sektörün yeni bir ivme kazanabileceğini, kendilerinin de ürünlerini daha ucuza taşıtabileceklerini kaydetti. Madenciler, kısa bir süre önce yaptıkları seçimde hep farklı çıkış ve icraatlarıyla sektörde ezber bozan işler yapan Ali Kahyaoğlu’nu 4. kez başkan seçti. Kahyaoğlu da, ilk hamle olarak sektörün en büyük maliyet kalemlerinden olan nakliye sorununa el attı. Lojistik sektöründeki firmaların, mermercilerle daha verimli çalışabilmeleri için ortaya bir proje koymalarının şart olduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, “Örneğin, OMSAN Lojistik bana bir proje sundu. Lojistik sektörünün diğer paydaşları da bu ve buna benzer projelerle kapımızı çalmalı.

OMSAN Lojistik, ocaklardan mermeri alıp, Evyap Limanı’na trenle getirip, konteynere koyup, gümrükleme ve yüklemesini de yapacak komple bir teklifle karşımıza çıktı. Hatta konteyner fiyatını da belirledi ve verdiği fiyat da oldukça ucuz. Eğer bu rakamı tutturabilirse, konteyner başına 150 dolara yakın bir indirimle malımızı taşıyabileceğiz. China Line ile görüşmelerini de yapmışlar, OMSAN da ciddi firma. Bu az para değil, üzerinde çalışıyoruz. Bir firmanın daha teklif vereceği söyleniyor. Onunla da önümüzdeki günlerde görüşeceğim. O da ocaktan alıp, adrese kadar götürecek bir fiyat teklifi verecek. Sektör, bu tip çalışmalar yapabilir. Ama, bunu 3 tane Bilecik’te yapamazsın. Rekabet güzel ama sıkıntılar doğurabilir. Örneğin, OMSAN Bilecik’i yapar, X firma Torbalı İzmir’i; bir diğeri Elazığ, Mersin’i taşır vb. Bu tip çalışmalara Birlik olarak açığız. Anlaşma ve protokolleri yaparız, iki tarafın da garantörünün bizim olacağı bir çalışma gerçekleştirebiliriz. Bizim Irak hariç, karayoluyla nakledeceğimiz çok fazla TIR taşımamız kalmadı. Ama gemiyle, özellikle Çin ile ilgili böyle bir hat açılabilir. Omsan gibi diğer firmalar da bize böyle tekliflerle gelebilir” diye konuştu.

Mermerciler, lojistikçilerden komple taşıma teklifi bekliyor

SUİİSTİMALLER DE YAŞADIK

Birlik olarak binlerce firmayı temsil ettikleri için pazarlık yapabilme güçleri de olduğunun altını çizen Ali Kahyaoğlu, “Ucuz fiyat alacağız diye suiistimallerle de karşılaşabiliyoruz. Örneğin A Kargo firmasıyla piyasada 3 liraya götürülürken, diyelim ben 1 liraya anlaştım. Biz, bu fiyatları alırken testler de yaparak durumu takip ediyoruz. Bir kargo firmasına aralarında kendi adresimizin de bulunduğu kargolar verdik. Kargo, bunları aldı; teslim kağıtlarını haftada bir göndermesini istedik. Kontrol amaçlı gönderdiğimiz, bize ait adreslerdeki bazı evrakların da teslim edildiğine dair imzalar geldi. Halbuki, biz onları teslim almamıştık. Kargo, götürdüğü 5 bin evraktan çoğunu çöpe atmış. Aslında ortak satın alma, bizim sistemimize pek uymuyor. Sektörün büyükleri, ‘ben zaten büyüğüm alırım’ diyor. Ya da niye, kaça aldığını seninle paylaşmak istemiyor. Ben 500 dolara taşıtıyorum, sen 350 dolara taşıtıyorsun ama bunu benimle paylaşmıyorsun. Çünkü, firmalar aradaki 150 dolar farkı rekabet aracı olarak görüyor” açıklamasını yaptı.

KARAYOLU MERMER TAŞINMASINA UYGUN DEĞİL

Karayolunda özellikle blok taşımalarında tonajla ilgili sıkıntıları olduğunu ifade eden İMİB Başkanı,

“Mermer taşınırken yüzde 10 diye bir avantajımız bulunuyor. Bölünmez yük kavramı nedeniyle kamyona yüzde 10 daha fazla yükleyebiliyoruz. Konteynerlerimiz 27-28 ton. Söz konusu taşımaya konu blok mermer de zaten pek fazla olmuyor. Biz de 2-3 bloğu 28 tona getirmeye çalışıyoruz. Bu da karayollarına zarar veriyor. Doğruları da yanlışları da konuşmalıyız. Sen kamyonu yükleyip, tüm yolları bozacaksın. O yollardan herkes geçiyor. Kanunlara uymak zorundayız. O nedenle, karayolu bizim yükümüzün taşınması için doğru yöntem değil” dedi.

FUAR LOJİSTİĞİNDE SIKINTI VAR

Fuar lojistiğinde uzmanlaşmış firma sayısının azlığının kendilerini zorladığını belirten Ali Kahyaoğlu, “Büyük sorunlar yaşayabiliyoruz. Konusunda uzmanlaşmış çok fazla firma yok. Buradan benim malımı alıp, İtalya’ya gönderip, gümrüğünü yapacak firma sayısı gerçekten çok az. Biri çıkıyor, ben bunu ‘5 bin dolara yaparım’ diyor. Diğeri 7 bin istiyor. 7 bin isteyen pahalı ama gerçekten yapıyor. Bazen kızıyorum niye pahalı taşıtıyorsunuz diye ama adam sorunsuz götürüyor. Öteki 5 bin Euro’ya götürüyor ama İtalya’da fuar başladığı gün arabayı henüz Bulgaristan’da görüyorsun. Geçiş kağıdı yoktu, mazot bitmişti, şoför kaçtı gibi bahaneler duyuyoruz. Örneğin stant ücretleri de çok yüksek, belki sadece bunun için bir firma kurmalıyız. Fiyatlar öyle tırmandı ki, 1’ken 4’e çıktı. Ben de herkesi uyardım, ücretler makul seviyelere gelmezse kendi firmamı kuracağımı söyledim. Alırım 10 adam, onların yarı fiyatına yaparım” ifadelerini kullandı.

Mermerciler, lojistikçilerden komple taşıma teklifi bekliyor

MERMERDE YİNE EZBER BOZACAK BİR PROJE

Bir önceki yönetimin URGE ve tanıtım faaliyetlerden dolayı harcadığı 10 milyon lira Kahyaoğlu’nun canını oldukça sıkmış. Tanıtımın çok daha uygun bedellerle ve para kazanılarak da yapılabileceğine inandıklarını kaydeden İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, bu projesini de şu sözlerle dile getirdi: “Mermer sektörü ile ilgili seçilmiş 20 çocuğumuza meslek kazandıracak bir çalışmanın içindeyiz. İhracatçı Birliği’nin ortaklığında, herkesin farklı hisselerle katılabileceği bir firma kuracağız. Sektördeki firmalar 18 dolara sattığı malı, kurulacak bu ortaklığa 17’ye verecek. Firma, kara da ortak olacağı için bir kaybı yok, ben de iyi bir alıcıyım. Buradan gelecek 550 bin Euro’yu bu 20 çocuğun maaşına, yol parasına harcayacak ve dünyanın çeşitli bölgelerine göndereceğim. Bir yıl sonra da şu ülkeye, bunu; bu ülkeye şunu sattım diye raporunu da sunacağım. Bu çocuklara 550 bin Euro harcayıp karşılığında 2 milyon dolarlık ihracat yapılabilecek bir sistem kurma arzusundayız. Hiçbir kimseye rakip değilim, Türk mermerini satmayı, üstelik piyasanın üstünde satmayı hedefliyorum. Ben inanıyorum ki, bir önceki yönetimin 4 yılda 10 milyon lira harcayarak getiremedikleri sesin çok daha fazlasını getirecek ve üstelik para kazandırıp, istihdam sağlayacağız.”

Kaynak: Lojistik Ekipmanlar Dergisi

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum