Merkez'in kararı oto satışlarını azaltacak

Merkez'in kararı oto satışlarını azaltacak

Merkez Bankası, hafta içindeki aylık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, cari açık oluşmaması için alınan tedbirlerle para piyasalarında ses...

Merkez Bankası, hafta içindeki aylık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, cari açık oluşmaması için alınan tedbirlerle para piyasalarında ses getirdi. Banka mevduatlarından, Merkez Bankası'na yatırılması gereken zorunlu karşılıklarını (munzam karşılık), vadesiz ve 1 ay ile 6 ay vadeli hesaplarda, değişik oranlarda artırdı. Bu kararın tüketici kredilerini kısıtlaması bekleniyor. Peki tüketici kredilerinde yaşanması beklenen puan artışı pazarı nasıl etkileyecek?

2010 yılında 760 bin gibi rekor düzeye ulaşan otomobil ve hafif ticari araç pazarının yılın ilk iki ayında da benzer bir tempoyla devam etmesi, yeni bir rekor yılı beklentilerini ortaya çıkardı. Ocak-şubat ayları toplamında 103 bini aşan satışların mart ayında 75 binlere tırmanması bekleniyor. Ancak Merkez Bankası'nın aldığı kararlar, yılın sonraki dönemini etkileyecek. Firmaların yılın ilk iki ayına bakarak fabrikalara verdiği siparişler nedeniyle nisan ayının da hareketli geçeceği belirtilirken, kademeli olarak azalmanın yaşanacağı dile getiriliyor. Diğer yandan dövizdeki küçük düşüşlerin kredi faiz oranlarındaki artışı dengeleyebileceği ve böylece yıl sonu pazar tahminlerinin 750-800 bin adetler düzeyinde tutulacağı da beklentiler arasında.

Bu yıl pazardaki canlılığa bağlı olarak hedeflerin değiştiğini anlatan Citroen Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, ancak Merkez Bankası'nın aldığı kararların sektörde yüzde 75-80'ler düzeyinde olan kredi kullanım miktarını bir parça azaltacağını söyledi. Mart ayında pazarın 76 bin 500 olacağını tahmin eden Tatoğlu, kademeli olarak iniş başlayacağını ve nisanda 70 bin, mayısta 65 binlik bir pazar oluşacağını kaydetti. Yıl sonu pazar tahminini 790 bine çıkardıklarını anlatan Tatoğlu, "Özellikle Anadolu'da gözle görülür bir talep var. Anadolu bayilerimizden gelen siparişler artıyor. Örneğin Mardin'de bir bayi açmayı planlıyoruz. Yıl sonu satış hedefimizi de revize ettik ve 32 bine taşıdık." diye konuştu. Hyundai Yurtiçi Genel Müdürü Ümit Karaarslan ise Merkez Bankası'nın son aldığı kararın kredi hacmini daraltacağını belirterek, satış hızında bir yavaşlama olacağını kaydetti. Karaarslan, kredi maliyetlerinin artacağını, bunun ise tüketicinin alım kararını etkileyebileceğini dile getirdi. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.