Mercedes’in kamyonları Aksaray'dan onay alacak

Mercedes’in kamyonları Aksaray'dan onay alacak

Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 8,4 milyon Avro tutarında yatırımla kurulacak yeni AR-GE Merkezi, tüm dünyaya yol testi hizmeti sunan “Tek Merkez” olacak.

Türkiye’de 50'nci yılını kutlayan Mercedes Benz Türk, Aksaray fabrikasında 8.4 milyon euro yatırımla yeni Ar-Ge Merkezi'nin temelini attı. Toplam 40 bin metrekare alanda kurulacak ve 215 kişiye istihdam sağlayacak yeni Ar-Ge Merkezi, Aksaray'dan dünyaya mühendislik ihraç edecek. Yatırım kararı 15 Temmuz darbe girişiminden 4 gün sonra 19 Temmuz'da alınan Ar-Ge Merkezi ile Mercedes Benz Türk 35 milyon euro olan mühendislik ihracatını katlaması hedefliyor. Aksaray’da kurulan yeni AR-GE Merkezi, Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleriyle birlikte küresel “Yetkinlik Merkezleri”nden biri olacak.

2 milyar euro ihracat

Temel atma töreninde konuşan Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, şirketin 50 yılda İstanbul ve Aksaray'da 1 milyar euro’yu aşkın yatırım yaptığını söyledi. Kuruluşundan bu yana İstanbul'da 80 bin otobüs, Aksaray'da 230 bin kamyon ürettiklerini anlatan Sülün, "Türkiye'de her iki otobüsten birini, her 3 kamyondan da ikisini üretiyoruz. Bunların çoğunu da ihraç ediyoruz. 6 bin 300 kendi bünyemizde, 4 bin 500 de bayilik ağımızda olmak üzere 10 bini aşkın direkt istihdamımız var" diye konuştu. Sülün, 113 milyon euroluk yatırımla Aksaray fabrikasında kapasite artışı kararı aldıklarını da hatırlatarak, "Bu yatırım bittiğinde Aksaray'dan 1 milyar euroluk kamyon ihracatı yapacağız. Yatırımlar tamamlandıktan sonra 2018'den sonra ihracatımız 2 milyar euronun üzerine çıkacak" dedi. Mercedes-Benz Türk’ün 50 yıldır Türkiye’nin yerel potansiyelini güçlendirme ilkesiyle faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Sülün, konuşmasına şöyle devam etti: “Mercedes-Benz Türk, ana şirketimiz Daimler AG’nin küresel AR-GE ağı içerisinde ‘yetkinlik merkezleri’ oluşturma stratejisine bağlı olarak son yıllarda yeni sorumluluklar üstleniyor. AR-GE çalışmalarımızla kamyon ve otobüs sektörünün gelişmesinde önemli adımlar atarken, yerli yan sanayi firmalarının da Daimler AG’nin uluslararası portföyüne dâhil olmasına, böylece Türkiye’den dünyaya ihracat yollarının açılmasına imkân yaratıyoruz. Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi, kamyon ürün gamı için Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleri ile birlikte Daimler AG’nin küresel ağı içerinde yer alıyor. AR-GE çalışmalarımızla Türkiye’nin yerel potansiyeline katkı yaparken aynı zamanda Türkiye’den dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz. İstanbul’dan sonra Aksaray’ı da dünyadaki sayılı AR-GE merkezlerinden biri haline getirirken, bu alanda çalışan profesyonellere istihdam da sağlıyoruz. Yeni AR-GE Merkezi’mizde toplamda 215 kişi çalışacak. Mercedes-Benz Türk olarak bundan sonra da üretim, istihdam, eğitim ve AR-GE çalışmalarımıza yatırım yaparak Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz.”

mercedes-005.jpg

Dünya’da tek onay merkezi

Mercedes Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Hans Möller, Türkiye'ye güvendiklerini ve Türkiye'deki mühendislere inandıklarını belirterek, bu Ar-Ge Merkezi ile tedarikçileri için Daimler'e ihracat kapısının açıldığını belirtti. Möller, Türkiye’deki AR-GE ekibinin, araç konseptinden konstrüksiyona, simülasyon ve hesaplamadan araç testlerine kadar geliştirme süreçlerinin tüm adımlarında yetkin olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: Mercedes-Benz Türk, yaptığı bu çalışmalarla Türkiye’yi dünyadaki sayılı AR-GE merkezlerinden biri konumuna getiriyor. Aksaray’da kurulacak olan yeni AR-GE Merkezi’nde kamyon ve kamyon parçaları birçok testten geçirilecek, son olarak müşteri kullanımı ve reel yol şartlarını yansıtan güzergâhlarda güvenirlik ve fonksiyon açısından test edilecek. 2018 yılı itibariyle Mercedes-Benz kamyonlarının tüm araç yol testi onayları Aksaray tarafından verilecek. Bu önemli kapsamın sadece Türkiye’ye verilmesi, Mercedes-Benz Türk’ün Daimler dünyasındaki yerini ve önemini gözler önüne seriyor. Daimler AG yönetimi olarak Türkiye’ye ve Mercedes-Benz Türk’e güveniyoruz.”

Çelik: Mercedes-Benz Türk’ün faaliyetlerini önemsiyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik,  devletin ve hükümetin AR-GE çalışmalarını desteklediğini ve teşvik ettiğini belirterek şöyle devam etti:  “Araştırma ve geliştirme konusunda ülkelerin sahip olması gereken ivmeyi yakalamamız hususunda en büyük desteğin, iş birliğinden sağlanacağını biliyor ve buna inanıyoruz. Ülkemizdeki AR-GE merkezleri, ulusal hedeflerimiz doğrultusunda ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır. Mercedes-Benz Türk’ün ülkemizdeki faaliyetlerini, Aksaray’daki hâlihazırdaki bu büyük yatırımını, bunun yanı sıra temelini attığımız AR-GE Merkezi’nde yapacağı çalışmaları çok önemsiyoruz. Bunların hem ülkemize, hem firmalara, hem de dünya insanlığına çok yüksek değerler katacağına inanıyorum. Burada bu temel atma töreninde sizlerle beraber olmaktan çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum.”Aksaray Kamyon Fabrikası’nda gerçekleştirilen temel atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller, Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann ve Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi Müdürü Mustafa Üstertuna katıldılar.

Rakamlarla Yeni Mercedes-Benz Türk Aksaray AR-GE Merkezi:

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası tesisleri içerisinde 8.4 milyon Avro tutarında yatırımlakurulacak AR-GE Merkezi’nin 2018 yılının Temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor.

40.000 m2’yi aşkın alan üzerine kurulacak yeni AR-GE Merkezi’nin kapalı alanı 8.000 m2, açık alan ise 32.000 m2 olacak.

Yeni AR-GE Merkezi’nde toplamda 215 kişinin çalışması planlanıyor. Hali hazırda AR-GE faaliyetleri ve destek birimler kapsamında 140 kişi görev yapıyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.