Megayatlar krizden çıktı 200 metre yarışı başladı

Megayatlar krizden çıktı 200 metre yarışı başladı

Megayat üreticileri 2013’e krizden çıkış yılı olarak bakıyor. Proje Azzam kod adlı 180 metrelik en uzun megayat bu yıl denize açılıyor. Sektör yat...

Megayat üreticileri 2013’e krizden çıkış yılı olarak bakıyor. Proje Azzam kod adlı 180 metrelik en uzun megayat bu yıl denize açılıyor. Sektör yat boylarının 200 metreye çıkacağı görüşünde.

Küresel krizin etkisiyle birkaç yıldır üretimlerini yavaşlatan dünya megayat üreticileri 2013 yılına umutlu bakıyor. Dünyanın en büyük yat üreticilerinden Blohm + Voss’un CEO’su Herbert Aly,2011 ve 2012’nin sektör açısından zor geçtiğini belirterek, “Sektör en dibi gördü. Ancak en büyük yatlar açısından 2013’ün parlak bir yıl olacağını düşünüyorum” dedi.

Uluslararası CNN televizyonundan Jim Boulden’a konuşan Aly, megayat taleplerinin diğer yat taleplerinden daha hızlı toparlandığı bilgisini verdi. Blohm + Voss’un en büyük rakiplerinden Bremen’deki Lurssen tersanesinin patronu Peter Lurssen de aynı fikirde.

Prense ‘hayır’ demek...

Lurssen, kod adı “Proje Azzam” olan 180 metrelik dünyanın en büyük yatını inşa ediyor. “Ortadoğulu” olduğu belirtilen sahibi açıklanmayan yat, Rus işadamı Roman Abromoviç’in 163.5 metrelik yatı Eclipse’i geçerek en büyük megayat olacak. Abromoviç’in yatını inşa eden Blohm+Voss’un CEO’su Aly, “Megayatta 200 metrenin görüleceğini düşünüyorum. Ama daha fazla büyümez” görüşünü aktardı. Steve Jobs’un göremeden öldüğü 78.2 metrelik yatı Venus’ü inşa eden Feadship tersanesinden Henk de Vries, yat üreticilerinin hatırlı müşterileriyle çok yakın bir ilişki içinde olduğunu ancak yatlarla ilgili tüm talepleri yerine getirmediklerini söyledi. Vries, “Geçenlerde birisi ‘Bir prensin isteklerine hayır diyebiliyor musunuz?’ diye sordu. Ben de her zaman hayır diyebiliyoruz’ yanıtını verdim” dedi. Bir megayatta tam kullanımda ortalama 60 - 80 arası mürettebat çalışabiliyor.

En uzun yat Ortadoğu’ya gidecek

Londra’da megayat üreticileri tarafından kurulan Superyachts.com sitesinin hazırladığı listeye göre dünyanın en büyük 5 megayatı şöyle sıralanıyor:

1 - “Proje Azzam”

Lurssen tersanesi tarafından Proje Azzam kod adıyla inşa edilen çelik gövdeli 180 metrelik mega yatın bu yıl içinde Ortadoğulu olduğu belirtilen sahibine teslim edilmesi planlanıyor.

2- Eclipse

2010 yılı sonunda Blohm + Voss tarafından Hamburg’da yapılan 163.5 metrelik Eclipse Rus işadamı Roman Abramoviç’e ait. 18 kabinde 36 kişinin ağırlanabildiği yatta 70 mürettebat var. Yatta 3 helikopterlik bir heliport, 3 kişilik bir denizaltı, iki havuz ve şömine sistemi de var.

3- Dubai

Platinum tarafından 2006’da denize indirilen Dubai 162 metre uzunluğunda. Çelik ve alüminyum gövdeli megayat başlangıçta Brunei Prensi Jefri Bolkiah tarafından sipariş edilse de sonunda Dubai Şeyhi el Maktum’un oldu. Yatın en büyük özelliği içindeki renk değiştiren cam merdivenleri. 7 güverteli Dubai’de 115 mürettebat çalışabiliyor.

4- Al Said

155 metrelik Al Said Lurssen tarafından 2008’de inşa edildi. 70 konuk ve 154 mürettebata yer bulunan yat 25 knot hız yapabiliyor.

5- Topaz

147 metrelik Topaz 2012’de by Lurssen tarafından Bremen’de denize indirildi. Yatın içini Terence Disdale ve dışını da Tim Heywood Design yaptı.

 LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.