Malezya'dan otoda ortaklık teklifi

Malezya'dan otoda ortaklık teklifi

Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak, önemli bir otomobil altyapısına sahip olduklarını söyledi. Abdülrezzak, "Türkiye de bu sektörde çok güçlü. Diğer...

Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak, önemli bir otomobil altyapısına sahip olduklarını söyledi. Abdülrezzak, "Türkiye de bu sektörde çok güçlü. Diğer ülkelere ihraç edilebilecek Türkiye-Malezya modeli otomobil üretmek için birlikte hareket edebiliriz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (TÜSİAD) Genel Kurulu'nda sanayicilerden yerli otomobil üretme teklifine yerli firmalardan önce Malezya'dan destek geldi. Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak, otomobil sektöründe, diğer ülkelere de ihraç edilebilecek bir Türkiye-Malezya modeli üretmek için ortak bir girişim başlatılabileceğini söyledi. Türkiye'nin bu alanda güçlü olduğunu aktaran Abdülrezzak, iki ülke işadamları arasında yapılacak işbirliğinin ilişkileri daha güçlü hale getireceğini kaydetti.

Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan konuk Başbakan Abdülrezzak, iki ülke arasında yapılacak serbest ticaret anlaşması ve stratejik işbirliği anlaşmasının Başbakan Erdoğan'ın Malezya ziyareti esnasında imzalanabileceğini söyledi. Abdülrezzak, bu anlaşmaların imzalanmasının iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını belirtti. Hem Türkiye'de hem de Malezya'da işadamları için çok ciddi yatırım potansiyellerinin olduğunu aktaran Abdülrezzak, "Birkaç olasılıktan bahsettik. Başbakan Erdoğan otomotiv sektöründen bahsetti. Türkiye bu sektörde çok güçlü. Diğer ülkelere ihraç edilebilecek bir Türkiye-Malezya modeli üretmek üzere ortak bir girişim başlatmayı düşünebiliriz. Bu noktada Malezya'nın da önemli bir otomotiv altyapısı var." çağrısında bulundu. Bunun haricinde petrol, gaz ve savunma alanlarında da Türk ve Malezyalı işadamlarının işbirliği yapabileceklerini kaydeden Malezya Başbakanı, Türkiye'nin sadece Batı'ya odaklanmaması gerektiğini, Asya ülkelerine açılmak için Malezya'nın bir kapı görevi yapabileceğini sözlerine ekledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da iki ülkenin bölgelerinde önemli bir güç olduğunu, demokrasi ve çokkültürlülük konusunda güçlü kökleri bulunduğunu ifade etti. İki ülke arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasının ekonomik ilişkilere önemli bir katkısının olacağını kaydeden Babacan, ayrıca iki ülkenin yatırım ajanslarının da yatırımları artırmak için birlikte çalışmalarının çok önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise krizin ardından batıdan doğuya bir yöneliş yaşandığını, Asya Pasifik ülkeleriyle ilişkileri artırmanın Türkiye'nin lehine bir karar olduğunu ifade etti. Türkiye ve Malezya arasındaki ticari hacmin son dönemde 5 kat artarak 1,3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, buna karşın bunun iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığını sözlerine ekledi. Bu arada konuk başbakan, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni terminal binasında inceleme yaptı. Abdulrezzak, Sabiha Gökçen Havalimanı yatırım ortaklarından Malezyalı MAHB'ın üst düzey yetkililerinin sunumu ile yeni terminal binası hakkında bilgi aldı.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.