"Makul fiyat olmazsa otobüste TV'yi kapatırız"

"Makul fiyat olmazsa otobüste TV'yi kapatırız"

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, "Otobüste kullanmak isteyen otobüs bandrolü ile kullansın. Biz bedelini devlete öderiz. Yoksa televizyonu kapatırız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde sürdürülen çalışmalar sonucunda hazırlanan "5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı" tartışmaları da beraberinde getirdi. Bakanlığın sitesinde 5 Haziran'a kadar taslak görüşlere açılmıştı. Alınan talepler 2 ay içinde değerlendirilecek. Ulaştırmadan, turizme, restorandan berber dükkanına hatta evlerimize kadar etki edeceği düşünülen taslağı daha iyi anlamak için ilgili taraflara sorduk. Ulaşım ve turizm ve restoran sektöründe faaliyet gösteren yetkililer söz konusu taslağın esnafa zarar vereceğini belirterek; otobüs, minibüs, taksi ve otellerden hatta apartmanın asansöründen radyonun televizyonun bulunduğu müziğin çaldığı her yerden yıllık vergi öder gibi para vermek zorunda kalacaklarını savunuyorlar. Sanatçılar ise, Türkiye'nin telif toplama bakımından diplerde olduğunu iddia ederek, "Aldığımız hak bir ise almamız gereken 40-50" diyor.

'BİZİ DE DİNLEYİN'

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, bu konunun yıllardan beri tartışılan ama bir türlü çözülemeyen bir mesele olduğuna dikkat çekerek, "Biz Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın bu konuda tarife çıkarmasını, bizim sesimizi de mutlaka dinlemesini istiyoruz. Ülkemizde toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren böyle önemli bir konuda sadece sanatçıların görüşünü almak ve Avrupa'daki birtakım modelleri Türkiye'ye getirmek, sektörümüzde büyük sıkıntılar oluşturur" dedi.

ULAŞIMA MUAF TALEBİ

300 liraya kadar indirilen tarifeden şimdi otobüs başı yıllık bin 200 lira istendiğini belirten Yıldırım, "Taşıma sektörünün bu kapsam dışında tutulmasını istiyoruz. Biz müzik eserlerini veya sanatçıların telif haklarını satarak para kazanmıyoruz. Yolculuk yaptırıyoruz" diye konuştu. Yıldırım, bu sistemin neredeyse kapsamadığı sektör kalmadığına vurgu yaparak, berber dükkanına, okul servislerine kadar bu uygulamaya tabi tutulacağını iddia etti. Yıldırım, şu önerilerde bulundu: "Müzik eserlerinin bandrollü şekilde Bakanlığımız tarafından makul fiyatta satılmasını istiyoruz. Otobüste kullanmak isteyen otobüs bandrolü ile kullansın. Biz bedelini devlete öderiz. Yoksa televizyonu kapatırız."

otobus-tvv.jpg

İş Fransa'ya doğru gidiyor

Söz konusu taslağa ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Ahmet Keşli; otel, kafeterya, asansörde, resteronda ve düğünde, parklar, bahçeler, kafeteryalar, minibüs, otobüs, taksici, radyo ve televizyonda müzik eseri çalarsa bu parayı ödemek zorunda kalınacağını söyledi. Keşli," Fransa'da şuan televizyonlara birer bandrol yerleştirdiler ve para alıyorlar. Biz de de iş bu noktaya doğru eğiliyor" ifadelerini kullandı.

BANDROL YOKSA CEZA VAR!

Uygulamanın içeriğine ilişkin bilgi veren Keşli, şunları kaydetti: "Otobüs, taksi, resteron, münibüs vb onların camına bir tane bandrol yapıştırılacak ve yıllık yenilenecek. Bu bandrol orada çalınan eserin bedelinin ödendiğini gösterecek. Müzik Eserleri Yapımcıları Meslek Birliği olacak. Bu birliğe her yıl düzenli olarak para ödenecek. Bakacaklar dolmuşlara, taksilere, otobüslere, otellere hatta apartmanların asansörlerine kadar bandol yoksa cezayı kesecekler."

"Sanatçılar eserlerini radyoya verdiyse radyodan televizyona verdiyse televizyondan almalı" diyen avukat Keşli, vatandaşın televizyona, internete, radyoya erişime hakkı olduğunu vurguladı. Keşli, "Bunun da ücretli olma zorunluluğu yok. Radyoyu açmaya elimiz titreyecekse işimiz var. Biz daha önce İTO'da Ulaştırma sektörü temsilcileri olarak Bakanlık yetkililerine sorunlarımızı ilettik ancak çözülmedi" diye konuştu.

YASALAŞIRSA ESNAFA AĞIR MALİ YÜK GETİRİR

Avukat Keşli, bu kanun eğer yasalaşırsa topluma getireceği ağır bedeller olacağını belirterek, şöyle devam etti: "Eğer bir fikri mülkiyet hakları bedeli maliyetleri daha eklersek esnaf bunu kaldıramaz. Sanatçılar akılla ölçülemeyecek paralar talep ettiler. Öyle bedeller talep etti ki minibüsçülerden neredeyse bir parçayı televizyonda çalmakla otobüste münibüste çalmakla aynı fiyata geldi. Bu kanun tüm sektörleri alt alta koyduğunuzda 30 milyon kişiyi ilgilendiriyor."

Mesude DEMİRHAN – MEMURLAR.NET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.