Maersk'ün Mısır hattı durdu

Maersk'ün Mısır hattı durdu

Hareketli günler geçiren Mısır'da, cep telefonu ve internet iletişiminin kısmi olarak kesilmesi, yılda ortalama 350 bin geminin geçtiği Suveyş Kanalı'ndaki...

Hareketli günler geçiren Mısır'da, cep telefonu ve internet iletişiminin kısmi olarak kesilmesi, yılda ortalama 350 bin geminin geçtiği Suveyş Kanalı'ndaki geçişleri zora soktu.

Analistler Mısır'daki sosyal kriz ve hareketli günlerin tüm ekonomik etkisini ve hacmini hesaplamaya çalışırken, denizicilik sektörünün merkezine Mısır'ın kontrol ettiği Suveyş Kanalı oturdu. Yılda ortalama 350 bin geminin geçtiği kanal -bunların yaklaşık 2 bin 700'ünü tankerler oluşturuyor-  dünya enerji sektörünün en önemli nakliye yollarından biri.

Mısır hükümetinin cuma günü aldığı kararla cep telefonu ve internet iletişime kısıtlamalar getirmesi, kanalda aksamalara yol açacağı endişesini doğuruyor.

Tanker şirketlerinin hisseleri Suveyş Kanalı'nın da kapatılabileceği korkusuyla önemli şekilde dalgalandı. Eğer Kanal kapatılırsa pek çok gemi hedeflerine ulaşabilmek için çok daha maliyetli bir rota olan Afrika'nın güneyinden dolanmak zorunda kalacaklar.

 

Dünya petrolünün yüzde 2'si Suveyş'den geçiyor

 

Independent gazetesi de başyazısında "Ortadoğu'nun geleceği Kahire'de belirleniyor" derken, gazetenin ekonomi editörü Sean O'Grady Mısır'daki krizin dünyaya yeni petrol şoku yaşatabileceğini yazdı. Yazara göre, Mısır petrol üretmemesine rağmen, dünya petrolünün yüzde ikisi Mısır'ın denetimindeki Süveyş Kanalı ya da Kızıldeniz'i Akdeniz'e bağlayan paralel kanaldan geçiyor. Küresel ticaretin yüzde 8'i de Süveyş üzerinden yapılıyor.

Maersk yöneticileri, petrol tankeri işlemlerinde bir etkilenme olmadığını söylese de, Grubun, Mısır'daki faaliyetlerinin askıya alınmasında Süveyş Kanalı'nın etkili olduğu bildiriliyor. 


LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.