LPG'de Ankara İstanbul'u geçti

LPG'de Ankara İstanbul'u geçti

İş dünyasının merkezi İstanbul'da sürücüler araçlarında yakıt olarak motorin kullanırken, memur şehri Ankara LPG'ye yöneldi.Resmi verilere göre 2010'da...

İş dünyasının merkezi İstanbul'da sürücüler araçlarında yakıt olarak motorin kullanırken, memur şehri Ankara LPG'ye yöneldi.

Resmi verilere göre 2010'da İstanbul'da 283 bin ton otogaz tüketilirken Ankara'da bu rakam 314 bin ton oldu. Aynı dönemde İstanbul'da motorin tüketimi 2,2 milyon tonu geçerken Ankara'da araçlarda 1 milyon ton motorin tüketimi gerçekleşti. Resmi verilerde öne çıkan önemli bir ayrıntı da her iki şehirde "motorin tüketiminin benzini geçmesi" oldu.

Son yıllarda sürekli artan akaryakıt fiyatları, sürücüleri dizel (motorin) ve LPG'li araçlara yöneltti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, geçen yıl İstanbul'da araçlarda 534 bin ton benzin, 2,2 milyon ton motorin ve 283 bin ton LPG tüketildi. Aynı dönemde Ankara'da ise 165 bin ton benzin, 1 milyon ton motorin ve 314 bin ton LPG yakıldı. İstanbul'un yaklaşık 3'te 1 nüfusuna sahip Ankara'nın otogaz tüketiminde İstanbul'u geride bırakması ilginç bulunurken sebep olarak ucuzluğu gösteriliyor. Zaman'ın EPDK kaynaklarından aldığı bilgiye göre son aylarda otogaz fiyat artışları benzin ve motorinin gerisinde kaldı. Ancak Ankara'da otogaz tüketiminin fazla olmasının en önemli sebebi, taksilerin büyük çoğunluğunun otogaz kullanması. Öte yandan geçen yıl Ankara'da toplam LPG tüketimi (tüplü, dökme ve otogaz) 373 bin ton olurken bu rakam İstanbul'da 421 bin ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Ankara'da 2,8 milyon ton akaryakıt (benzin, motorin, gaz yağı, fuel oil vb.) satışına karşılık Ankara'da bu rakam 1,2 milyon ton oldu.

Motorin artışı LPG'yi geçti

Yılın ilk 3 aylık döneminde motorin tüketimindeki artış oranı, LPG'yi (otogaz) geçti. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerine göre ocak-mart döneminde motorin tüketim artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1, LPG artışı ise yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Benzin tüketimi ise yüzde 6 azaldı. 2011'in ilk 3 aylık akaryakıt sektör raporuna göre, akaryakıt satışları yüzde 4,2 artarak 3,9 milyon tona ulaştı. LPG tüketimi ise 550 bin ton oldu. Aynı dönemde toplam yağlama yağları tüketimi ise yüzde 21 artarak 114 bin tona ulaştı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.